Beyond the horizon: Evaluating the strategic security role of Israel's space program
Ufuk ötesinde: İsrail uzay programının stratejik güvenlik rolünün değerlendirilmesi
  1. Tez No: 1005978
  2. Yazar: ENGİN GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SALİH BIÇAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Caydırıcılık, Güvenlik, Uzay, İsrail, Deterrence, Security, Space, Israel
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal ve Beşeri Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu tez, İsrail'in uzay programının kurulduğu koşulları ve ülkenin uydularının bugün hangi amaçlarla kullanıldığını incelemektedir. İsrail, uzay programında ürettiği uyduları dört alanda kullanmaktadır: iletişim, istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR), konum belirleme, navigasyon ve zamanlama (PNT), ve bilimsel araştırma. İsrail'in coğrafi konumu göz önüne alındığında, bu dört alan tez boyunca incelenmekle birlikte, analiz esas olarak uyduların iletişim, ISR, ve PNT alanlarında ulusal güvenliğe nasıl katkıda bulunduğuna odaklanmaktadır, çünkü bu üç alan askeri hedefler açısından önemlidir. Diğer bir deyişle, İsrail uydularını düşman ülkeleri izlemek, kritik tesisleri yok etmek, kritik şahsiyetleri suikast düzenlemek, ve hava savunma amaçları için kullanmaktadır. Bu bağlamda, İsrail'in uyduları caydırıcılık açısından açıklanmaktadır. Bu tez, ülkede iletişim, ISR, PNT, ve bilim alanlarında faaliyet gösteren çeşitli şirketlerin katkılarını incelemekle birlikte, ana odak noktası ISA, IAI, Rafael, ve Elbit Systems gibi şirketlerdir. Bu çalışma, İsrail'in önde gelen savunma şirketlerinin ülkenin ulusal güvenliğine ve caydırıcılığına nasıl katkıda bulunduğunu araştırmaktadır. Bu araştırmanın bir diğer önemli odak noktası ise Alçak-Dünya Yörüngesi (LEO) ve mini-uydulardır. İsrail Devleti'nin bu yörüngeye ve bu tür uydulara yaptığı yatırım, ülkenin coğrafi konumu göz önüne alındığında gerekli görülmektedir. İsrail uydularını saat yönünün tersine fırlatmaktadır ve bu durum İsrail'i LEO uydularına odaklanmaya mecbur etmiştir. Dahası, bu yörünge askeri faaliyetler için çok önemlidir ve İsrail'in uydulara temel ihtiyacı güvenlik ve caydırıcılık olduğu için, LEO'ya yatırım yapmak en uygun seçenektir. Bu tezde İsrail'in yatırım yaptığı diğer yörüngeler de belirtilse de, İsrailli karar vericiler özellikle LEO'ya yatırım yapmaya devam etmektedir. Günümüzde, bu yörüngede diğer devletlerin artan ilgisi, İsrail'in neden hala LEO'da ısrarcı olduğunu anlamamıza da yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the conditions under which Israel's space program was established and the purposes for which the country's satellites are used today. Israel uses the satellites it has produced in its space program in four areas: communications, intelligence, surveillance, and reconnaissance (ISR), positioning, navigation, and timing (PNT), and scientific research. Given Israel's geographical location, while these four areas are examined throughout the thesis, the analysis focuses primarily on how satellites contribute to national security in communications, ISR, and PNT, as these three areas are significant for military objectives. In other words, Israel uses its satellites to monitor hostile countries, destroy critical facilities, assassinate critical figures, and for air defense purposes. In this context, Israel's satellites are explained in terms of deterrence. Although this thesis examines the contributions of various companies operating in the country across communications, ISR, PNT, and science, the main focus is on companies, such as ISA, IAI, Rafael, and Elbit Systems. This study investigates how Israel's leading defense companies contribute to the country's national security and deterrence. Another crucial focus of this research is Low-Earth Orbit (LEO) and mini-satellites. The State of Israel's investment in this orbit and these types of satellites is seen as necessary given the country's geography. Israel launches its satellites in the opposite direction of the clock, and this reality has forced Israel to focus on LEO satellites. Moreover, this orbit is essential for military activities, and since Israel's fundamental need for satellites is for security and deterrence, investing in LEO is the most appropriate option. Although other orbits in which Israel has invested are pointed out in this thesis, Israeli decision-makers continue to invest specifically in LEO. Nowadays, the growing interest of other states in this orbit will also help us understand why Israel is still insistent on LEO.