Matematiksel muhakeme sürecinde araç ve teknoloji kullanımı üzerine öğretmen görüşleri
An examination of teachers' views on the use of tools and technology in the process of mathematical reasoning
- Tez No: 1005982
- Danışmanlar: PROF. DR. TUBA ADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematiksel ispat, Matematiksel muhakeme, Mathematical proof, Mathematical reasoning
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, 2024 yılında yayımlanan Ortaokul Matematik Dersi Öğretim Programı'nda 5. sınıf düzeyinde yer alan Geometrik Şekiller teması kapsamında, matematik öğretmenlerinin geometrik inşa süreçlerinde kullandıkları matematiksel araç ve teknolojilere ilişkin kullanım biçimlerini ve bu araçların öğrencilerin matematiksel doğrulama ve/veya ispat becerileriyle ilişkisine dair öğretmen görüşlerini incelemektir. Çalışma, temel nitel araştırması deseniyle gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunu, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Eskişehir ilindeki devlet ortaokullarında görev yapan ve 5. sınıf matematik derslerine giren 20 ortaokul matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış öğretmen görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve 2024 öğretim programı esas alınarak oluşturulan kategoriler doğrultusunda tümdengelimli içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Çalışma bulguları, öğretmenlerin ağırlıklı olarak pergel, cetvel ve açıölçer gibi matematiksel araçları kullandıklarını; dinamik geometri yazılımlarını ise çoğunlukla tamamlayıcı ve sınırlı biçimde değerlendirdiklerini göstermektedir. Matematiksel araç ve teknolojilerin, öğrencilerin varsayım oluşturma, çıkarım yapma, gerekçelendirme ve matematiksel doğrulama süreçlerini destekleyerek matematiksel muhakeme becerilerinin gelişimine katkı sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine mathematics teachers' views on the ways they use mathematical tools and technologies in geometric construction processes within the“Geometric Shapes”theme at the 5th-grade level of the 2024 Middle School Mathematics Curriculum, as well as the relationship between these tools and students' mathematical verification and/or proof skills. The study was conducted using a basic qualitative research design. The study group consisted of 20 middle school mathematics teachers who were teaching 5th-grade mathematics in public middle schools in Eskişehir during the 2024–2025 academic year. Data were collected through a semi-structured teacher interview form developed by the researcher and were analyzed using a deductive content analysis method based on categories derived from the 2024 curriculum. The findings indicate that teachers predominantly use mathematical tools such as compasses, rulers, and protractors, while dynamic geometry software is generally evaluated as a complementary and limited resource. It was determined that mathematical tools and technologies support students' processes of conjecturing, making inferences, justifying, and mathematical verification, thereby contributing to the development of their mathematical reasoning skills.