Elvaloy ret ve polifosforik asit modifiyeli bitüm kullanılarak hazırlanan sıcak karışım asfalt betonların su hasarına karşı direncinin araştırılması
Investigation of the resistance to water damage of hot mix asphalt concretes prepared using elvaloy ret and polyphosphoric acid modified bitumen
- Tez No: 1006009
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT MOROVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Asfalt karışımları, Bitümlü karışımlar, Bitümlü sıcak karışım, Sıcak karışım, Yol inşaatı, Asphalt mixture, Bituminous mixtures, Bituminous hot mixture, Hot mix, Road construction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Taş Mastik Asfalt (TMA) karışımlarında bitüm süzülmesini önlemek amacıyla selüloz fiber (SF) yerine doğal jüt fiberin (JF) kullanımı araştırılmıştır. TMA Tip-1A gradasyonuna uygun karışımlar, polimer modifiye bitüm (PMB) ile hazırlanmıştır. PMB, 50/70 penetrasyon sınıfı bitümün %1,6 Elvaloy RET ve %0,2 polifosforik asit (PPA) ile modifiye edilmesiyle elde edilmiştir. Agregalar, KTŞ sınırlarına uygun şekilde gradasyona tabi tutulmuştur. Farklı lif katkılarıyla yedi seri hazırlanmıştır: JF %0,1, %0,2, %0,3; SF %0,2, %0,3; ayrıca lif içermeyen modifiye bitümlü (PMBNF) ve saf bitümlü (BNF) kontrol serileri oluşturulmuştur. Her seri için %5,0–7,0 bitüm oranlarında TMA numuneleri üretilmiş ve optimum bitüm oranı (OBO) Marshall yöntemiyle belirlenmiştir. OBO sonrası Marshall boşluk ve yoğunluk analizleri yapılmış, stabilite ve akma değerlerinden Marshall oranları hesaplanmıştır. Mekanik dayanım dolaylı çekme mukavemeti (ITS) ile, suya dayanım nem hasarı tayini (TSR) ile incelenmiştir. Bitüm süzülme Schellenberger deneyi ile, yüzey dokusu ise kum yama deneyi ile değerlendirilmiştir. Sonuçlar, jüt fiberin TMA karışımlarında selüloz fibere alternatif olarak kullanılabileceğini ve bitüm süzülmesini önlerken mekanik ve dayanıklılık özelliklerini koruyabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study explores the use of jute fiber (JF) as an alternative to cellulose fiber (SF) to prevent bitumen drainage in Stone Mastic Asphalt (SMA) mixtures. SMA Type-1A mixtures were prepared using polymer-modified bitumen (PMB), produced by modifying 50/70 penetration grade bitumen with 1.6% Elvaloy RET and 0.2% polyphosphoric acid (PPA). Aggregates were gradated according to Turkish Highway Specifications (KTŞ) limits. Seven series were prepared with different fiber contents: JF at 0.1%, 0.2%, and 0.3%; SF at 0.2% and 0.3%; plus two control series without fibers (PMBNF and BNF). SMA samples were produced at bitumen contents of 5.0–7.0%, and the optimum bitumen content (OBC) was established using the Marshall method. After OBC determination, Marshall voids and density were analyzed, and stability and flow values were used to calculate Marshall ratios. Mechanical performance was assessed via indirect tensile strength (ITS), and moisture resistance through the tensile strength ratio (TSR). Bitumen drainage was examined with the Schellenberger test, while surface texture was measured using the sand patch method. Results show that jute fiber can effectively replace cellulose fiber in SMA mixtures, preventing bitumen drainage while maintaining mechanical and durability performance.