PP/PLA/CF/elvaloy kompozitlerin yapısal, mekanik ve tribolojik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of structural, mechanical and tribological properties of PP/PLA/CF/elvaloy composites
- Tez No: 504886
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SONER SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Karbon fiber, polipropilen, poli (laktik asit), mekanik ve aşınma özellikleri, Carbon fiber, polypropylen, poly(lactic asid), mechanical and wear properties
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı, karbon fiber (CF) takviyesi ve etilen bütil-akrilat (EBA) ile uyumlulaştırılmış, polipropilen / poli (laktik asit) (PP / PLA) karışımlarının mekanik ve aşınma performanslarının sinerjik etkisini ortaya koymaktır ve çeşitli uygulamalar için kullanılabilirlikleri hakkında bir bilgi vermektir. Farklı ağırlık oranlı (75/25 ve 25/75) karışımlar, birleştirme ajanı olarak EBA kopolimeri (Elvaloy® AC) kullanılarak eriyik karışımlanmasıyla işlenmiştir. Farklı CF konsantrasyonlarına (5, 10, 20 ve 30 phr) sahip kompozitler hazırlanmış ve daha sonra temel olarak çekme ve eğme testleri, dinamik mekanik analiz (DMA), X ışını kırınımı (XRD), taramalı elektron mikroskobisi (SEM) ve döner disk üzerinde aşınma testleri yapılmıştır. Kristalin morfolojileri CF konsantrasyonlarından büyük ölçüde etkilenmiştir. Sonuçlar, kompozitlerin olumlu özelliklerinin farklı konsantrasyonlarda CF etkisi ile arttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to put forth the synergistic effect of carbon fiber (CF) reinforcement and ethylene butyl-acrylate (EBA) compatibilization on the mechanical and wear performance of polypropylene/poly(lactic acid) (PP/PLA) blends,and find an inspiration about their availability for diverse applications. The blends of different weight ratios (75/25 and 25/75) were processed by melt blending using EBA copolymer (Elvaloy® AC) as coupling agent. Composites with different CF concentrations (5, 10, 20 and 30 phr) were prepared and then characterized primarily by tensile and flexural tests, dynamic mechanic analysis (DMA), X-ray diffraction (XRD), scanning electron microscopy(SEM) and pin-on-disc wear test. Crystalline morphologies are greatly affected by the CF concentrations. The results show that the favorable properties of the composites are enhanced under the influence of CF with different concentrations.