Hollywood sinemasında CGI teknolojisinin yeri: Bilim kurgu ve fantastik sinema
The role of CGI technology in Hollywood cinema: Science fiction and fantasy films
  1. Tez No: 1006043
  2. Yazar: ALEYNA SABİRE ŞAFAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM CEMİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Bilim kurgu sineması, Fantastik sinema, Görsel efekt, Özel efekt, Science fiction cinema, Fantastic cinema, Visual effects, Special effect
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Günümüz teknolojisinde her geçen gün ilerleyen bir sistem vardır. Bu sistem özellikle sinema alanında kendini sürekli yenileyerek ifade eder. Yenilikçi uygulamalar, film setlerindeki zor olarak yapılan sahneleri, dijitalleşmeyle daha pratik olarak gerçekleştirir. Bu tez, bilgisayar tabanlı görüntülerin diğer bir ismiyle CGI teknolojisinin bilim kurgu ve fantastik sinema türlerinde nasıl dönüştürücü bir etkisi olduğunu inceler. Bu çalışma, Hollywood sinemasının tarihsel evrelerinden günümüze kadar gelen süreci kapsayarak özel efekt, görsel efekt ve CGI teknolojisinin evrimini ele almayı amaçlar. Araştırmanın temel problemi, CGI teknolojisinin evrimsel sürecinin Hollywood sineması özelinde bilim kurgu ve fantastik türlerinin anlatısal ve estetik kodlarını nasıl dönüştürdüğü; bu teknolojik imkanların tür sinemasındaki temsil biçimlerini ve görsel inşa süreçlerini hangi araçlarla yeniden şekillendirdiği sorunsalı etrafında çerçevelenir. Araştırma, CGI'nın film yapım süreçlerindeki teknik ve tematik etkisini filmler üzerinden inceler. Özellikle nitel araştırma yöntemlerinden film analiz yöntemi kullanılmış ve bu kısımda son otuz üç yıl içerisinde CGI kullanılarak yapılan filmler ele alınmıştır. Elde edilen veriler sayesinde CGI'nın salt bir görsel efekt aracı olmanın ötesine geçerek, anlatı inşasından mekân-karakter tasarımına ve izlenme deneyimine kadar tüm sinemasal katmanlarda kurucu bir rol üstlendiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's technological landscape, there is a system that advances day by day, constantly renewing itself—particularly within the field of cinema. Innovative practices have streamlined the execution of complex scenes on film sets, making them more practical through digitalization. This thesis examines the transformative impact of Computer-Generated Imagery (CGI) within the genres of science fiction and fantasy. The study aims to analyze the evolution of special effects (SFX), visual effects (VFX), and CGI technology, spanning from the historical phases of Hollywood cinema to the present day. The central research problem revolves around how the evolutionary processes of CGI have reshaped the narrative and aesthetic codes of the science fiction and fantasy genres in Hollywood, and through which tools these technological affordances have restructured representation styles and visual construction processes. Adopting a qualitative research design, the study utilizes film analysis to investigate the technical and thematic impact of CGI throughout the filmmaking process. In this context, prominent films utilizing CGI over the last thirty-three years are examined. The findings demonstrate that CGI has moved beyond being a mere tool for visual effects; instead, it has assumed a foundational role across all cinematic layers, from narrative construction and environment design to character development and spectator experience.