Sosyal bilgilerde yapay zekâ destekli eğitimin öğrencilerin başarılarına ve 21. yüzyıl becerilerine etkisi
The effect of artificial intelligence-supported education in social studies on studentsˈ achievements and 21 st century skills
  1. Tez No: 1006044
  2. Yazar: YAKUP AYAYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU MUTLU BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beceri eğitimi, Bilgisayar destekli eğitim, Sosyal bilgiler eğitimi, Temel beceriler, Yapay zeka, Yapay zeka eğitimi, Skill training, Computer assisted education, Social studies education, Basic skills, Artificial intelligence, Artificial intelligence training
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Günümüzde teknolojinin hızlı gelişimiyle birlikte her alanda yaygın olarak kullanılmaya başlanan yapay zekânın eğitim-öğretim süreçlerindeki etkilerinin araştırılması önem arz eden bir durumdur. Bu araştırma Sosyal Bilgiler dersinde yapay zekâ destekli eğitimin öğrencilerin akademik başarılarına ve 21. yüzyıl becerilerine etkisinin tespit edilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (TYMM) Sosyal Bilgiler Öğretim Programı temel alınarak uygulanan yapay zekâ destekli öğretim ile aynı programa dayalı olarak yapay zekâ kullanılmadan yürütülen mevcut öğretimin, öğrencilerin akademik başarıları ve 21. yüzyıl becerileri üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak incelemek üzere tasarlanmıştır. Araştırma karma yöntemli yarı deneysel desen yaklaşımına uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın katılımcılarını İstanbul iline bağlı bir okulda öğrenim görmekte olan 73 altıncı sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Öğrencilerin seçiminde kolay ulaşılabilir örneklem yöntemi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında uygulamalar 6. Sınıf“Hayatımızdaki Ekonomi”öğrenme alanı kapsamında 18 ders saati olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada öğrencilerin akademik başarı düzeylerini tespit etmek amacıyla başarı testi, 21. yüzyıl beceri düzeylerini tespit etmek amacıyla 21. yüzyıl becerileri Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde parametrik ve parametrik olmayan testler kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, TYMM'ye uygun olarak yapay zekâ destekli gerçekleştirilen sosyal bilgiler öğretimi (deney grubu) ile yapay zekâ desteği olmaksızın yürütülen sosyal bilgiler öğretimi (kontrol grubu) arasında, öğrencilerin uygulama öncesi ve sonrası 21. yüzyıl becerileri ile akademik başarılarının geliştirilmesi bakımından anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Deney ve kontrol grupları arasındaki karşılaştırma analizleri, akademik başarı artışı açısından deney grubu lehine anlamlı bir sonuç gösterirken, 21. yüzyıl becerileri bakımından deney ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Ayrıca cinsiyet değişkeninin de bu beceriler üzerinde anlamlı bir etkisinin bulunmadığı görülmüştür. Deney ve kontrol gruplarına ilişkin gözlem sonuçlar, her iki grupta da öğrencilerin derse yönelik motivasyon ve katılım düzeylerinin yüksek olduğunu, yönergelere uygun biçimde grup çalışmaları yürüttüklerini ve etkinlikleri başarıyla tamamladıklarını göstermiştir. Uygulama grubunda öğrencilerin yapay zekâ araçlarını etkin kullanarak iş birliği içinde üretimler gerçekleştirdikleri ve proje geliştirme sürecinde bu araçlardan ilham aldıkları belirlenmiştir. Her iki grupta da öğrencilerin büyük çoğunluğunun verilen görevlerle ilgili yeterliliğe sahip olduğu görülmüş; ancak sınıf mevcutlarını kalabalık olması ve fiziksel ortam koşullarının süreci kısmen sınırlandırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen sonuçlar yapay zekâ teknolojilerinin Sosyal Bilgiler derslerine entegre edilmesinin önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
With the rapid advancements in technology today, artificial intelligence (AI) has become widely used in all fields, making it crucial to investigate its impact on educational processes. This research was conducted to determine the effects of AI-assisted instruction in Social Studies on students' academic achievement and 21st-century skills. The study was designed to comparatively examine the effects of AI-assisted instruction, based on the Turkish Century Education Model (TYMM) Social Studies Curriculum, and existing instruction without AI, based on the same program, on students' academic achievement and 21st-century skills. The research was conducted using a mixed-methods quasi-experimental design. The participants consisted of 73 sixth-grade students attending a school in Istanbul. A convenient sampling method was used to select the students. The applications were conducted within the scope of the 6th-grade“Economy in Our Lives”learning area, totaling 18 lesson hours. To determine students' academic achievement levels, an achievement test was used, and to determine their 21st-century skills, a 21st-century skills scale was used. Parametric and non-parametric tests were used in the analysis of the obtained data. According to the research findings, a significant difference was determined between the social studies teaching conducted with artificial intelligence support in accordance with the TYMM (experimental group) and the social studies teaching conducted without artificial intelligence support (control group) in terms of the improvement of students' 21st-century skills and academic achievement before and after the application. Comparative analyzes between the experimental and control groups showed a significant result in favor of the experimental group in terms of increased academic achievement, while no statistically significant difference was found between the experimental and control groups in terms of 21st-century skills. Furthermore, it was observed that the gender variable did not have a significant effect on these skills. Observation results for both the experimental and control groups showed that students in both groups had high levels of motivation and participation in the lesson, conducted group work in accordance with the instructions, and successfully completed the activities. In the application group, it was determined that students effectively used artificial intelligence tools to collaboratively produce work and were inspired by these tools during the project development process. In both groups, the vast majority of students were found to possess sufficient competence regarding the given tasks; however, it was concluded that the large class sizes and physical environment conditions partially limited the process. The results obtained within the scope of the research demonstrate the importance of integrating artificial intelligence technologies into Social Studies lessons.