Okuduğunu anlama düzeyinin kestiriminde optimal okuma hızının belirlenmesi
Determining the optimal reading rate for predicting reading comprehension level
- Tez No: 1006057
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET BAŞTUĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okuduğunu anlama becerisi, Okuma becerileri, Okuma hızı, Reading skills, Fluent reading
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada nitel bulgular sonucu yapılandırılan nicel süreçte elde edilen veriler yoluyla, 4. ve 6. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama düzeyinin kestiriminde, optimal bir okuma hızının olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla araştırma Çalışma-I ve Çalışma-II şeklinde, karma yöntemler deseninden“keşfedici sıralı karma yöntemler araştırması”olarak tasarlanmıştır. Araştırmaya 4. sınıf kademesinden 870, 6. sınıf kademesinden ise 783 öğrenci katılmıştır. Çalışma-I bölümünde okuduğunu anlamayı etkileyen faktörlerden olan ön bilgi ve kelime bilgisi derinlemesine ele alınmış ve elde edilen veriler doğrultusunda Çalışma-II'ye ön bilgi ve kelime bilgisi değişkenleri dâhil edilmiştir. Çalışma-I boyunca araştırmacı günlüğü tutulmuştur. Çalışma-II'de yer alan örneklem 4. sınıf normal hızda okuma yapan ve hızlı okuma yapan; 6. sınıf normal hızda okuma yapan ve hızlı okuma yapan öğrenciler olarak dört gruba ayrılmıştır. Öğrencilere metne dair ön bilgi ve kelime bilgisi formları uygulanmış, metni okuma sürelerinin not alınması istenmiş ardından metinle ilgili okuduğunu anlama sorularını yanıtlamaları istenmiştir. Çalışma-II bölümünde okuduğunu anlamanın; ön bilgi, kelime bilgisi ve okuma hızı ile olan ilişkisine bakılmış ve ikinci dereceden regresyon analizi yapılmıştır. Ardından karar ağacı modelleri oluşturulmuştur. 4. sınıf düzeyinde optimal hız elde edilirken, 6. sınıf düzeyinde elde edilememiştir. Okuduğunu anlamayı en güçlü kestiren değişken kelime bilgisi, kelime bilgisinden sonra ise ön bilgi değişkeni olmuştur. Okuma hızı bazı koşullarda belirleyici faktör olup ön bilgi ve kelime bilgisi kadar etkili olmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine whether an optimal reading rate exists in predicting the reading comprehension levels of fourth- and sixth-grade students, based on data obtained from a quantitative phase structured in light of qualitative findings. For this purpose, the research was designed as an exploratory sequential mixed-methods study, consisting of Study I and Study II. The study sample comprised a total of 870 fourth-grade students and 783 sixth-grade students. In Study I, prior knowledge and vocabulary knowledge—two major factors influencing reading comprehension—were examined in depth, and these variables were subsequently incorporated into Study II. A researcher journal was maintained throughout Study I to document the qualitative inquiry process. The sample in Study II was divided into four groups: fourth-grade students reading at a normal speed, fourth-grade students reading at a fast speed, sixth-grade students reading at a normal speed, and sixth-grade students reading at a fast speed. Students were administered prior knowledge and vocabulary knowledge forms related to the text, were asked to record their reading times, and subsequently answered to reading comprehension questions about the text. In Study II, the relationships among reading comprehension, prior knowledge, vocabulary knowledge, and reading speed were examined using second-order regression analysis, followed by the construction of decision tree models. An optimal reading rate was identified at the fourth-grade level, whereas no such optimal reading rate was identified at the sixth-grade level. The variable that most strongly predicted reading comprehension was vocabulary knowledge, followed by prior knowledge. Although reading rate was a determining factor under certain conditions, it was not as influential as prior knowledge and vocabulary knowledge.