Kamu alanında dijital dönüşüm trendleri üzerine nitel analiz: 2024 Türkiye örneği
A quanti̇tati̇ve analysi̇s on di̇gi̇tal transformati̇on trends i̇n publi̇c sector: Case i̇n Türki̇ye - 2024
  1. Tez No: 1006106
  2. Yazar: EYÜP SELMAN KORTEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ ÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Akademi, Büyük veri, Devlet, Dijitalleşme, Kamu, Yapay zeka, Yeni kamu yönetimi, Yerel yönetimler, Academi, Big data, State, Digitalization, Public, Artificial intelligence, New public administration, Local administrations
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Yirmi birinci yüzyılda teknolojik ve dijital dönüşüm trendleri, parabolik bir hızla artmakta ve hem kamusal hem de toplumsal yaşamı köklü biçimde dönüştürmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'de kamu alanında dijital dönüşüm trendleri; hem yerel yönetimler (belediyeler) hem de merkezi yönetim (bakanlıklar) düzleminde akademi kamu sanayi temsilcilerinin katılımları ile nitel bir analiz çerçevesinde ele alınmaktadır. Araştırma, kavramsal çerçevenin sunumu itibarı ile kamu alanında dijital dönüşüm üzerine etraflı bir şekilde literatür taraması ve ardından web of science temelli bibliyometrik analiz yapılarak zenginleştirilmiştir. Araştırmanın metodolojisinde, katılımcıların görüşlerine bağlı olarak nitel veriler ATLAS.ti, AHP ve Pareto diyagramları ile nicel hale getirilmiştir. Araştırmanın veri temeli, alanında en az 10 yıl tecrübeli akademi, kamu sanayi temsilcileriyle gerçekleştirilen derinlemesine mülakatlara dayalı fenomenolojik yaklaşımlara dayanmaktadır. Elde edilmiş bir verinin, birden fazla metodoloji ile değerlendirilmesi anlamına gelen karma metodoloji bu çalışmanın genel metodolojisini oluşturmaktadır. Çalışma kamu alanında dijital dönüşümün önündeki engelleri ekonominin üç önemli paydaşı olarak ifade edilen akademi kamu ve sanayi temsilcilerinin görüşleri üzerine ayrı ayrı odaklanılması açısından özgün bir nitelik taşımaktadır. Bulgular, merkezi yönetim düzeyinde büyük verinin ve veri biliminin içinde bulunduğu veri siloları ve veri entegrasyonu konusunun kamuda dijital dönüşümün en belirgin itici gücü olarak algılandığını ortaya koymuştur. Akademi ve sanayinin en önemli etken olarak ifade ettikleri yönetişime bağlı faktörler genel sıralamada ikinci sırada değerlendirildiği görülmektedir. Bu çalışmanın paydaşlar nezdinde önemli bir bulgusu, akademi ve sanayinin (reel sektörün) kamudaki dijital dönüşüme dair engelleri benzer görüşlerle sıralarken, kamu temsilcileri daha etkin bir oranda farklılaşma göstermiştir. Çalışmanın sonuçları, kanun yapıcılar ve politika tasarımcıları açısından, dijital dönüşüm stratejilerinin sadece teknolojik altyapıya yatırım boyutunda değil; aynı zamanda kurumsal kapasite, insan kaynağı, veri yönetişimi boyutlarında da bütüncül biçimde ele alınması gerektiğini göstermektedir. Politika üreticilere bu minvalde önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the 21st century, technological and digital transformation trends are increasing at a parabolic rate, fundamentally transforming both public and social life. This study examines digital transformation trends in the public sector in Turkey within a qualitative analysis framework, involving representatives from academia, the public sector, and industry at both local and central government (ministries) levels. The research is enriched by a comprehensive literature review on digital transformation in the public sector, followed by a Web of Science-based bibliometric analysis, to present the conceptual framework. In the research methodology, qualitative data are quantified using ATLAS.ti, AHP, and Pareto diagrams, based on the participants' opinions. The data base of the research relies on phenomenological approaches based on in-depth interviews conducted with academic, public sector, and industry representatives with at least 10 years of experience in their fields. A mixed approach, meaning evaluating data acquisition using multiple methodologies, constitutes the fundamental methodology of this study. This study is unique in that it focuses separately on the views of three key stakeholders in the economy – academia, the government, and industry – regarding the obstacles to digital transformation in the public sector. The findings reveal that at the central government level, data silos and data integration, including big data and data science, are perceived as the most significant driving force behind digital transformation in the public sector. Governance-related factors, cited as the most important by academia and industry, are ranked second overall. A significant finding of this study is that while academia and industry (the real sector) rank the obstacles to digital transformation in the public sector with similar views, government representatives show a more pronounced divergence. The study's results indicate that, from the perspective of lawmakers and policymakers, digital transformation strategies should be addressed holistically, not only in terms of investment in technological infrastructure but also in terms of institutional capacity, human resources, and data governance. Recommendations are made to policymakers in this regard.