Uzaktan eğitimde oluşturulan sorgulama topluluklarının transaksiyonel uzaklığa etkileri
The impact of the community of inquiry in distance education on transactional distance
- Tez No: 1006111
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FIRAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Bilim ve Teknoloji, Education and Training, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli eğitim, Dijital eğitim, Dijital öğrenme, Çevrimiçi öğrenme, İşbirlikli öğrenme, Computer assisted education, Digital education, Digital learning, Online learning, Cooperative learning
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Öğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, sorgulama topluluğu (SoT) çerçevesine dayalı tasarlanan çevrimiçi bir dersin, öğrencilerin transaksiyonel uzaklık (TU) algıları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Yakınsayan paralel karma yöntem deseniyle yürütülen bu çalışma, bir devlet üniversitesinin uzaktan tezsiz yüksek lisans programlarında öğrenim gören öğrencilerle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel boyutunda tek grup ön test-son test yarı deneysel desen kullanılmış olup, veriler çevrimiçi ölçekler aracılığıyla (ön-test N=159; son-test N=60) toplanmıştır. Nitel veriler ise müdahale sürecini deneyimleyen 14 katılımcıyla yapılan yarı yapılandırılmış odak grup görüşmeleriyle elde edilmiştir. Müdahale süreci, 4 haftalık SoT tabanlı çevrimiçi bir dersi (Dönem Projesi Yazma) kapsamaktadır. Nicel bulgular, uygulanan tasarımın öğrencilerin SoT algılarını anlamlı düzeyde artırırken, TU algılarını (öğrenci–öğrenci etkileşimi hariç) anlamlı ölçüde azalttığını göstermiştir. Path (yol) analizi, SoT'un alt boyutları olan öğretimsel ve sosyal bulunurluğun, TU'nun alt boyutlarını yordamada istatistiksel açıdan kusursuz bir model uyumu sergilediğini ortaya çıkarmıştır. Ayrıca, sosyal bulunurluğun yalnızca bireylerarası etkileşimleri değil, öğrenci–arayüz etkileşimini de güçlü düzeyde yordadığı belirlenmiştir. Nicel bulguları büyük ölçüde destekleyen nitel bulgular, nicel analizde anlamlı fark saptanamayan öğrenci-öğrenci etkileşiminin görünmeyen dinamiklerini açığa çıkarmıştır. Bu boyutun, çoklu iletişim kanalları ve grup aidiyetiyle (biz duygusu) beslenen, zamanla gelişen ve 'dolaylı etkileşim' (vicarious interaction) süreçlerini de barındıran çok katmanlı bir yapı olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, SoT stratejilerinin çevrimiçi ortamlarda yapısal ve psikolojik mesafeyi yönetmede etkili bir mekanizma olduğu belirlenmiş ve uygulayıcılar için bir ders tasarım protokolü önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the effect of an online course based on the Community of Inquiry (CoI) framework on students' perceptions of transactional distance (TD). Using a convergent parallel mixed-methods design, the research was conducted with students enrolled in distance non-thesis master's programs at a state university. Quantitative data were collected via online scales (pre-test N=159; post-test N=60) utilizing a one-group pretest-posttest quasi-experimental design. Qualitative data were gathered through semi-structured focus group interviews with 14 participants who completed the 4-week CoI-based intervention (Term Project Writing). Quantitative findings indicated that the instructional design significantly increased CoI perceptions and significantly decreased TD perceptions, excluding the student-student interaction dimension. Path analysis revealed that CoI's teaching and social presence dimensions demonstrated a perfect model fit in predicting TD sub-dimensions. Furthermore, social presence strongly predicted both interpersonal and student-interface interactions. Qualitative findings largely supported the quantitative results and revealed the hidden dynamics of student-student interaction, which showed no significant quantitative difference. This dimension was found to be a multi-layered structure that develops over time, nourished by multiple communication channels and group belonging (a sense of 'we'), and incorporates 'vicarious interaction' processes. In conclusion, CoI strategies proved effective in managing structural and psychological distance in online environments, and a course design protocol was proposed for practitioners.