İmmün kontrol noktası inhibitörleri ile tedavi edilen akciğer kanseri hastalarında antibiyotik maruziyetinin sağ kalım sonuçları üzerindeki etkisi
Impact of antibiotic exposure on survival outcomes in lung cancer patients treated with immune checkpoint inhibitors
  1. Tez No: 1006158
  2. Yazar: RÜMEYSA HİLAL DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGEN AHMET YILDIRIM, DOÇ. DR. EMİN GEMCİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, immünoterapi, antibiyotik, PD-1, PD-L1, sağ kalım, inflamasyon, CALLY skoru, Lung cancer, immunotherapy, antibiotics, PD-1, PD-L1, survival, inflammation, CALLY score
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
Özet
İMMÜN KONTROL NOKTASI İNHİBİTÖRLERİ İLE TEDAVİ EDİLEN AKCİĞER KANSERİ HASTALARINDA ANTİBİYOTİK MARUZİYETİNİN SAĞ KALIM SONUÇLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: RETROSPEKTİF KOHORT ÇALIŞMASI ÖZET Amaç: Bu çalışmada, immün kontrol noktası inhibitörleri ile tedavi edilen akciğer kanseri hastalarında antibiyotik kullanımının genel sağ kalım üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi ve sistemik inflamasyonu yansıtan laboratuvar parametrelerinin prognostik değerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kohort çalışmasına immünoterapi alan toplam 196 akciğer kanseri hastası dahil edilmiştir. Hastalar antibiyotik kullanım durumuna göre gruplandırılmıştır. Demografik, klinik ve laboratuvar verileri analiz edilmiştir. Nötrofil-lenfosit oranı (NLR), HALP ve CALLY skorları hesaplanmıştır. Genel sağ kalım Kaplan–Meier yöntemi ile değerlendirilmiş, gruplar arası fark log-rank testi ile analiz edilmiştir. Prognostik faktörlerin belirlenmesi amacıyla Cox regresyon analizi uygulanmıştır. Bulgular: Antibiyotik kullanan hastalarda genel sağ kalım anlamlı derecede daha kısa bulunmuştur. Antibiyotik kullanmayan grupta medyan genel sağ kalıma ulaşılamazken, antibiyotik kullanan grupta medyan genel sağ kalım 21,0 ay olarak saptanmıştır (p<0,001). Tek değişkenli analizde antibiyotik kullanımı genel sağ kalım ile güçlü ilişki göstermiş (HR=3,52; p<0,001) ve çok değişkenli analizde bağımsız prognostik faktör olarak kalmıştır (HR=3,81; p<0,001). Çoklu antibiyotik kullanımı ölüm riskinde belirgin artış ile ilişkili bulunmuştur (HR=5,03; p<0,001). İnflamatuvar indeksler arasında yalnızca CALLY skoru tek değişkenli analizde anlamlı bulunmuş, ancak çok değişkenli analizde bağımsız prognostik değer göstermemiştir. Sonuç: İmmünoterapi alan akciğer kanseri hastalarında antibiyotik kullanımı genel sağ kalım üzerinde olumsuz ve bağımsız bir etkiye sahiptir. Antibiyotik maruziyeti ile sağ kalım arasında doz–yanıt ilişkisi gözlenmiştir. Bu bulgular, immünoterapi sürecinde antibiyotik kullanımının dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
IMPACT OF ANTIBIOTIC EXPOSURE ON SURVIVAL OUTCOMES IN LUNG CANCER PATIENTS TREATED WITH IMMUNE CHECKPOINT INHIBITORS: A RETROSPECTIVE COHORT STUDY ABSTRACT Aim: Immune checkpoint inhibitors have significantly improved survival outcomes in lung cancer; however, treatment response remains heterogeneous. Antibiotic exposure may disrupt the gut microbiota and modulate immune responses, potentially affecting immunotherapy efficacy. Materials and Methods: This retrospective cohort study included 196 lung cancer patients treated with PD-1 or PD-L1 inhibitors. Patients were categorized based on antibiotic exposure. Clinical, demographic, and laboratory data were analyzed. Inflammatory indices including neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), HALP score, and CALLY score were calculated. Overall survival was assessed using Kaplan–Meier analysis and compared using the log-rank test. Cox proportional hazards regression was performed to identify prognostic factors. Results: Antibiotic exposure was associated with significantly reduced overall survival. Median overall survival was not reached in patients without antibiotic exposure, whereas it was 21.0 months in those receiving antibiotics (p<0.001). In univariate analysis, antibiotic use was strongly associated with increased mortality risk (HR=3.52, p<0.001), and this association remained significant in multivariate analysis (HR=3.81, p<0.001). Multiple antibiotic exposure was associated with a markedly increased risk of death (HR=5.03, p<0.001), suggesting a dose–response relationship. Among inflammatory indices, only the CALLY score showed significance in univariate analysis but was not independently associated with survival. Conclusion: Antibiotic exposure during immunotherapy is associated with significantly worse overall survival in lung cancer patients, with evidence of a dose–response effect. These findings highlight the importance of cautious antibiotic use during immunotherapy.