ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN TÜKETİM KÜLTÜRÜ İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA BİR DEĞERLENDİRME: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖRNEKLEMİ
AN EVALUATION IN THE CONTEXT OF UNIVERSITY STUDENTS' RELATIONSHIP WITH CONSUMPTION CULTURE: CUKUROVA UNIVERSITY EXAMPLE
- Tez No: 1006186
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Consumption, consumption culture, consumption tendency, social change, globalization, Tüketim, tüketim kültürü, tüketim eğilimi, sosyal değişme, küreselleşme
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Bilim Dalı
Özet
The primary objective of this study is to conduct an in-depth sociological analysis of the concept of consumption. By examining the phenomenon of consumption within the context of the individual's identity construction and search for social belonging, the research seeks to demonstrate that consumption is not merely an economic act but fundamentally a social phenomenon. The study's sample consists of 386 students selected through non-random sampling methods from a population of approximately 42,000 undergraduate students at Cukurova University. The sample was meticulously structured in proportion to the number of students in each department to enhance its representativeness. A 32-item questionnaire, consisting of three main sections designed to measure the participants' positions within the social structure, their perceptions of consumption culture, and the effects of globalization, was employed as the data collection tool. The data obtained were analyzed using the SPSS statistical analysis program. As a result of the analyses, it was determined that advancing mass media and globalization have reshaped students' consumption habits, social relations, and values, and that global dynamics play a dominant role in the consumption tendencies of university youth.
Özet (Çeviri)
Bu çalışmanın temel amacı, tüketim kavramını sosyolojik bir perspektifle derinlemesine analiz etmektir. Araştırma, tüketim olgusunu bireyin kimlik inşası ve toplumsal aidiyet arayışı bağlamında ele alarak, tüketimin sadece ekonomik bir eylem değil, aynı zamanda toplumsal bir fenomen olduğunu ortaya koymayı hedeflemektedir. Çalışma, Çukurova Üniversitesi'nde öğrenim gören yaklaşık 42.000 lisans öğrencisi evreninden, 386 öğrenci örnekleminden oluşmaktadır. Örneklem, üniversitedeki her bir bölümün öğrenci sayısına orantılı olarak belirlenmiş olup evreni temsil etme kabiliyetini artırmak amacıyla titizlikle oluşturulmuştur. Veri toplama aracı olarak kullanılan 32 soruluk anket; katılımcıların toplumsal yapı içerisindeki yerini, tüketim kültürüne dair algılarını ve küreselleşmenin etkilerini ölçen üç ana bölümden meydana gelmektedir. Elde edilen veriler SPSS istatistiksel analiz programı kullanılarak çözümlenmiştir. Yapılan analizler neticesinde, gelişen kitle iletişim araçları ve küreselleşmenin öğrencilerin tüketim alışkanlıklarını, sosyal ilişkilerini ve değer yargılarını yeniden şekillendirdiği, küresel dinamiklerin üniversite gençliğinin tüketim eğilimleri üzerinde baskın bir rol oynadığı tespit edilmiştir.