6 Şubat depremlerindeki sosyal medya bilgi akışının depremzedelerin algıları ve uzman görüşleri bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of social media information flow during the February 6 earthquakes in the context of earthquake victims' perceptions and expert opinions
- Tez No: 1006185
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİHAN AYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, bilgi akışı, doğal afet, depremzede, kriz yönetimi, Social media, information flow, natural disaster, earthquake victim, crisis management
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de gerçekleşen 6 Şubat 2023 depremleri, sosyal medya platformlarının acil durumlarda bilgi akışındaki rolünü sorgulamayı gerektiren bir bağlam oluşturmuştur. Araştırmanın amacı, sosyal medya aracılığıyla yayılan bilgilerin depremzedelerin algılarına etkisini değerlendirmektir. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak 40 katılımcıyla yarı yapılandırılmış soru formatıyla yüz yüze derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmelerden hareketle 9 soru oluşturularak“uzman görüşü”adı altında 10 akademisyenin bilgisine başvurulmuştur. Bu kısımda da nitel araştırma yöntemi kullanılmış tematik analiz yapılarak görüşler değerlendirilmiştir. Bu çalışma, sosyal medya platformlarının acil durumlarda bilgi paylaşımını kolaylaştırarak kurtarma ekiplerinin etkinliğini artırdığını ve toplumsal dayanışmayı güçlendirdiğini göstermektedir. İnternet erişimi olan bireylerin sosyal medya aracılığıyla yardım talep edebilmesi, birçok kişinin kurtarılmasında belirleyici bir etken olmuştur. Bununla birlikte, sosyal medyada yayılan bilgi kirliliği, kurtarma çalışmalarını olumsuz etkileyerek bireylerin doğru bilgiye ulaşmalarını engellemiştir. Katılımcıların çoğu, iletişim altyapısındaki kesintilerin acil durumlarda iletişim kurma yeteneklerini büyük ölçüde kısıtladığını belirtmiştir. Ayrıca, katılımcıların büyük bir kısmı sosyal medya bilgilerine güvenmediğini ifade etmiş ve yanlış bilgiyle karşılaşma durumunun yaygın olduğunu vurgulamıştır. Gelecek afetlerde, sosyal medyanın kriz yönetiminin ayrılmaz bir parçası haline gelmesi ve bilgi kirliliğini önlemek için ilgili kurumların eşgüdüm içinde çalışması gerekmektedir. Bu süreçte eğitim kurumları, sosyal medya platformları ve devletin iş birliği büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The earthquakes that struck Turkey on 6 February 2023 have created a context that calls into question the role of social media platforms in the flow of information during emergencies. The aim of the research is to assess the impact of information disseminated via social media on the perceptions of earthquake victims. Using a qualitative research method, in-depth face-to-face interviews were conducted with 40 participants using a semi-structured question format. Nine questions were formulated from the data obtained from these interviews, and the knowledge of 10 academics was sought under the heading of 'Expert Opinion'. In this section, the qualitative research method was also used, and the opinions were evaluated through thematic analysis. This study demonstrates that social media platforms facilitate information sharing during emergencies, thereby enhancing the effectiveness of rescue teams and strengthening social solidarity. The ability of individuals with internet access to request help via social media has been a decisive factor in the rescue of many people. However, the spread of misinformation on social media has negatively affected rescue efforts by preventing individuals from accessing accurate information. Most participants stated that disruptions in communication infrastructure significantly limited their ability to communicate during emergencies. Furthermore, a large proportion of participants stated that they did not trust social media information and emphasised that encountering misinformation was common. In future disasters, social media must become an integral part of crisis management, and relevant institutions must work in coordination to prevent misinformation. In this process, cooperation between educational institutions, social media platforms and the state is of great importance.