Kısa Filmin Özgürlük Mitinin Sınırları: Bourdieu Çerçevesinde Festival ve Fon Mekanizmalarının Anlatıyı Biçimlendirme Etkisi
The Limits of the Freedom Myth in Short Film: How Festival and Funding Mechanisms Shape Narrative from a Bourdieusian Perspective
  1. Tez No: 1006193
  2. Yazar: YİĞİT ARMUTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kısa Film, Film Fonları, Fonlanabilirlik, Alan Kuramı, Oto- sansür, Short Film, Film Funds, Fundability, Field Theory, Self-censorship
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kısa film üretimini çevreleyen kurumsal yapıların ve fon mekanizmalarının, filmlerin anlatı yapısı ve estetik tercihleri üzerindeki belirleyici etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Kısa film her ne kadar ana akım pratiklerin dışında“özgür”ve deneysel bir alan olarak idealize edilse de; festival ağları, film fonları ve çeşitli destek mekanizmaları hangi anlatıların“değerli”veya“fonlanabilir”sayılacağına dair kurumsallaşmış kurallar üretmektedir. Pierre Bourdieu'nün alan kuramı çerçevesinde şekillenen bu tez, Türkiye bağlamında kamu fonları ile özel ve uluslararası fonların kısa film anlatısını nasıl biçimlendirdiğini ve sınırladığını araştırmaktadır. Araştırma; kısa film alanındaki güç ilişkilerini, yönetmenlerin fon süreçleri karşısında geliştirdikleri stratejik uyarlamaları ve fonlanabilirlik mantığının yarattığı oto-sansür pratiklerini analiz ederek kısa filmin özgürlük miti'ne eleştirel bir perspektif sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the decisive effects of institutional structures and funding mechanisms surrounding short film production on the narrative structures and aesthetic choices of films. Although short films are idealized as a 'free' and experimental field outside of mainstream practices, festival networks, film funds, and various support mechanisms produce institutionalized rules regarding which narratives are considered 'valuable' or 'fundable'. Framed within Pierre Bourdieu's field theory, this thesis investigates how state, private, and international funds shape and limit short film narratives within the context of Turkey. By analyzing power relations within the short film field, the strategic adaptations developed by directors in response to funding processes, and the self-censorship practices created by the logic of fundability, the research offers a critical perspective on the 'myth of freedom' in short films.