Existentialism in John Fowles's novels and their film adaptations: The Magus (1965) and The French Lieutenant's Woman (1969)
John Fowles'un seçili romanlarında ve film uyarlamalarında varoluşçuluk: Büyücü (1965) ve Fransız Teğmenin Kadını (1969)
  1. Tez No: 465758
  2. Yazar: ZEHRA AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Varoluşçuluk, Roman, Film Adaptasyonu, John Fowles, Özgünlük, Existentialism, Novel, Film Adaptation, John Fowles, and Authenticity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma, John Fowles'un Büyücü (1965) ve Fransız Teğmenin Kadını (1969) romanları ve onların film adaptasyonlarında Jean-Paul Sartre'ın varoluşçuluk felsefesini nasıl ele aldığını incelemeyi amaçlamaktadır. Tezin bakış açısı varoluşçuluk felsefesi üzerinden olup, yazılı ve görsel yaratım sürecinde yazarın ve yönetmenin varoluşçuluğu nasıl yansıttığı, birbirlerine neler kattıkları, varoluşçu elementlere ne kadar odaklandıkları ve neleri yansıtmakta eksik kaldıkları üzerinden bir tartışma yapılmaktadır. Tezde incelenecek romanların kısa bir anlatımının devamında roman ile film adaptasyonu arasındaki bağlantılar, benzerlikler ve farklılıklar edebi bir eleştiri süzgecinden geçirilmektedir.“Özgürlük, sorumluluk ve seçme özgürlüğü”gibi kavramlar eşliğinde bireyin yabancılaşması ve bu yabancılaşmanın ne tür süreçlerden geçerek nasıl bir sona ulaştığı ele alınmaktadır. Romanlardaki bu bağlantıların adaptasyonlarda var olup olmadığı veya ne tür teknikler kullanılarak yansıtıldığı üzerinde tartışılmaktadır. Aynı yazarın iki farklı eserindeki varoluşçuluk felsefesinin film adaptasyonlarına katkı mı sağladığından yoksa film adaptasyonlarının mı romanlara katkı sağladığından bahsedilmiştir. John Fowles romanlarında ana kahramanlarının varoluşçuluk felsefesini teorik düzeyden gerçek hayata taşıyarak ne derecede başarılı olup olmadıklarını ve bulundukları toplumun gözetlemesi altında bu bireylerin varlıklarını sürdürüp sürdüremediklerine değinmektedir.
Özet (Çeviri)
This study analyses how John Fowles uses some aspects of Jean-Paul Sartre's existentialism in his novels, The Magus (1965) and The French Lieutenant's Woman (1969), and how existentialism is reflected in their film adaptations. This thesis discusses how written and visual narratives reflect Fowles' perception of existentialism; how one narrative contributes to the other; what the deficiencies and strengths of each narrative's representation to the reader or the audience are. Following the analysis of the novels; the connection, similarities and differences between each novel and its respective adaptation are examined into a detailed critique. In the novels, the process of the individual's alienation, the stages of this process and where it leads the individual's life are taken into account in terms of“freedom, responsibility, liberty of choice, and authenticity”. Within the context of the film adaptations are discussed to what extent existential elements in the novels are taken into consideration, and, which techniques are used to reflect similarities or differences in terms of the protagonists' struggle to becoming an existential self. An issue prominent to this discussion is whether the written narratives contribute to the visual narratives in the scope of Fowles' focus upon freedom and authenticity. This study looks into whether John Fowles' protagonists and their representations in the film adaptations are able to transfer the existential self from a theoretical base to animated life by placing characters under the gaze of society.