Misafir kursiyerler için özel amaçlı Türkçe öğretimi: JSGA örneği
Teaching Turkish as a foreign language for specific purposes to guest trainees: A case study of JSGA
  1. Tez No: 1006230
  2. Yazar: FATIMA ŞEYMA BALTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Askeri personel, Dil öğretimi, Jandarma, MAP, Mesleki dil, Program değerlendirme, Program geliştirme, Program tasarısı, Yabancı dil öğretimi, Military personnel, Language teaching, Gendarmerie, MAP, Occupational language, Program evaluation, Program development, Curriculum design, Foreign language teaching
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma; kolluk terminolojisinde MAP/MİSKUR olarak adlandırılan yabancı dil olarak Türkçe öğrenen uluslararası öğrencilerin, özel amaçlı Türkçe öğrenimine yönelik dil ihtiyaçlarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda askeriyede ve kolluk kuvvetlerinde Türkçe öğretimi ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. II. Dünya Savaşı sonrasında siyasi amaçlarla gelen yabancı askerler için hazırlanan kitaplar, askerî terimler ve metinlerdeki askerî-siyasî içerik açısından incelenmiştir. MİSKUR'lara Türkçe öğretiminde kullanılan kaynaklar sivil öğrencilere yönelik hazırlandığından MİSKUR'ların ihtiyaçlarını karşılamada yetersizdir. Bu, kaynakların ve terminolojinin özel amaçlı olarak yeniden hazırlanmasını zorunlu kılmaktadır. Günümüzde askerlere ve kolluk kuvvetlerine hitap eden metinlerden hareketle, askerlerin sivillerden farklı olarak neleri öğrenmeleri gerektiği üzerinde durulmuş askeri ve teknik sözcüklerin öğretimine odaklanılarak uygulama örnekleri hazırlanmıştır. Tezde,“Askerî Türkçe öğretimi nasıl olabilir? İçerik nasıl olmalıdır? Ne tür uygulamalar yapılabilir?”sorularına cevap aranmış, askeri eğitimde en sık kullanılan marşlar, söylentiler ve sayıltılar tespit edilerek öğrenciler için uygulama örnekleri hazırlanmıştır. Askeriyede eğitim veren sivil personelin askerî literatüre, emir-komuta zincirine, askerî kültüre yabancı olması; öğretici yerlilikleri açısından değerlendirilmiş ve öneriler sunulmuştur. Ayrıca, MSÜ'de MİSKUR'larla ilgili önceki akademik çalışmalar incelenerek verilerden hareketle içerik üretimi üzerinde durulmuştur. Çalışmanın yönü, yazarın JSGA Subay Eğitim Merkezi'nde sözleşmeli subaylık eğitimi sırasında edindiği saha temelli kişisel bulgulara dayanmıştır. Tematik çerçeve, iki yıl boyunca MİSKUR öğrencilerinin anket veya yazılı veri kullanılmaksızın sistematik olarak izlenmesi ve Türk subay öğrencileriyle aynı akademik ortamda eğitim alması şahsi deneyimlere dayanak oluşturmuş; akademik süreçler, ders içerikleri ve sınav sistemleri bu tecrübeler ışığında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the language needs of international learners of Turkish as a foreign language, referred to as MAP/MİSKUR in law enforcement terminology, regarding the specific purposes of learning Turkish. In this context, a literature review was conducted on teaching Turkish in the military and law enforcement forces. Books prepared for foreign soldiers who came for political purposes after World War II were examined in terms of military terminology and the military-political content of the texts. Because the resources used in the education of the MİSKUR were designed for civilian learners, they were insufficient to meet the needs of the learners; this necessitated the re-design of resources and terminology for specific purposes. Drawing on texts addressed to soldiers and law enforcement today, the question of what soldiers should learn differently from civilians was explored, and examples of practical applications were prepared, focusing on the teaching of military and technical vocabulary. The thesis asks,“How can military Turkish be taught? What should the content be? What kinds of applications can be implemented?”The most frequently used marches, rumors, and assumptions in military training were identified, and application examples were prepared for foreign students. The fact that civilian personnel teaching in the military were unfamiliar with military literature, the chain of command, and military culture was evaluated in terms of their educational adequacy, and recommendations were offered. Furthermore, academic studies and interview forms conducted at MSÜ regarding the MİSKURS were examined, and content creation was focused on, drawing on data and student needs analysis. The direction of the study is based on the author's field-based personal observations gained during the contracted officer training at the JSGA Officer Training Center. The thematic framework is grounded in two years of systematically observing MİSKUR students without using surveys or written data and in personal experiences from their participation in the same academic environment as Turkish officer students. Academic processes, course content, and exam systems were evaluated based on these experiences.