Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin mavi vatan doktrini kapsamında enerji güvenliği analizi
Energy security analysis of Turkey within the blue homeland doctrine in The Eastern Mediterranean
- Tez No: 1006259
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN AK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, Siyasal Bilimler, International Relations, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Doğu Akdeniz, Enerji güvenliği, Kıbrıs, Mavi Vatan, East Mediterranean, Energy security, Cyprus, Blue Homeland
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri ve Uygulamaları Bilim Dalı
Özet
Doğu Akdeniz tarihi öneminin yanı sıra bölgede enerji kaynaklarının keşfedilmesiyle daha önemli hale gelmiştir. Teknolojik gelişmeler ve sanayinin gelişmesiyle birlikte enerjiye ihtiyacın artması bölgeye ilgiyi artırmıştır. Türkiye'nin bölgede Mavi Vatan doktrini ile yürüttüğü deniz yetki alanlarındaki haklarının nasıl savunulduğu ve enerji güvenliğinin sağlanmasında Türkiye'nin bulunduğu jeopolitik konum ve gelişmiş boru hatlarıyla enerji güvenliğinin sağlanmasında yürüttüğü politikalar derinlemesine analiz edilmiştir. Bu tez çalışmasının kapsamı, enerji güvenliği ile deniz yetki alanları arasındaki etkileşim üzerinde yoğunlaşmaktadır. Özellikle Türkiye'nin Mavi Vatan Doktrininin, Doğu Akdeniz'de keşfedilen hidrokarbon kaynaklarına erişim ve enerji arz güvenliğini sağlama çabalarıyla nasıl ilişkilendiği incelenecektir. Bunun yanında, bölgeye kıyısı olan diğer ülkelerin uluslararası hukuk ve diplomasi zeminindeki tezleri de karşılaştırmalı biçimde analiz edilecektir. Bu tez çalışması, Mavi Vatan doktrini çerçevesinde, Türkiye'nin deniz yetki alanlarını genişletme ve koruma politikalarını enerji güvenliği perspektifiyle değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda, esasen; bilimsel kitaplar, makaleler, tezler, kitap bölümleri, projeler, raporlar ve akademik faaliyet tam bildiri kitapları gibi ikincil veri kaynaklarından bilimsel veriye ulaşma yolunda yararlanan bu tez çalışması, ilk olarak kamu ve üniversite kütüphanelerine gidilerek söz konusu yazılı / basılı kaynaklar elde edilerek, bunların okunup incelenmesi sonrasında içlerindeki bilimsel verinin tez çalışmasının içindekiler kısmındaki ana başlıklar bağlamında tasnif edilerek çalışma içerisine ders edilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Eastern Mediterranean has become more significant not only due to its historical importance but also with the discovery of energy resources in the region. The increase in demand for energy with technological advancements and industrial development has heightened interest in the region. The study provides an in-depth analysis of how Turkey defends its rights in maritime jurisdiction areas under the Blue Homeland doctrine, its geopolitical position, and the policies it implements, along with advanced pipelines, to ensure energy security. The scope of this thesis focuses on the interaction between energy security and maritime jurisdiction areas. In particular, the study will examine how Turkey's Blue Homeland Doctrine is related to efforts to access hydrocarbon resources discovered in the Eastern Mediterranean and to ensure energy supply security. In addition, the claims of other countries bordering the region on the grounds of international law and diplomacy will be analyzed comparatively. This thesis aims to evaluate Turkey's policies for expanding and protecting maritime jurisdiction areas within the framework of the Blue Homeland doctrine from the perspective of energy security. In this context, essentially; this thesis study, which benefits from secondary data sources such as scientific books, articles, theses, book chapters, projects, reports, and complete proceedings of academic activities in order to access scientific data, first involved visiting public and university libraries to obtain the mentioned written/printed sources, and after reading and examining them, the scientific data contained within was classified according to the main headings in the table of contents of the thesis and incorporated into the study.