Çevre politikalarının yeşil büyüme üzerine etkileri: OECD ülkeleri için ampirik bir değerlendirme
The impact of environmental policies on green growth: An empirical assessment for OECD countries
  1. Tez No: 1006263
  2. Yazar: EMRE ÇULHA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ACARAVCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji politikaları, OECD ülkeleri, Panel nedensellik, Panel veri modelleri, Yenilenebilir enerji, Çevre ekonomisi, Çevre politikaları, Energy policies, OECD countries, Panel causality, Panel data models, Renewable energy, Environmental economics, Environmental policies
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Ülkeler yüksek refah düzeyine ulaşmak için sürdürülebilir ekonomik büyümeyi benimsemektedirler. Büyümenin çevre üzerindeki olumsuz etkileri, Sanayi Devrimi ve sonrası dönemde daha belirgin hale gelmiştir. Bu bağlamda sürdürülebilir kalkınma, çevresel, ekonomik ve sosyal boyutları bir araya getiren bir yaklaşım olarak önem kazanmıştır. Uygulamadaki zorluklar ve yaşanan ekonomik krizler, daha uygulanabilir bir modele olan ihtiyacı ortaya çıkarmış ve yeşil büyüme kavramı geliştirilmiştir. Yeşil büyüme, çevre ve büyümeyi birlikte ele alan, yenilik ve verimliliği teşvik eden dönüşüm odaklı bir stratejidir. Bu çalışmada, 1993-2020 döneminde OECD ülkeleri için çevre politikalarının yeşil büyüme üzerindeki etkileri panel veri analizi yöntemi ile incelenmiştir. Bulgulara göre panel genelinde piyasa temelli politikalar, piyasa temelli olmayan politikalar, teknoloji destek politikaları ve yenilenebilir enerji üretiminin yeşil büyüme üzerindeki uzun dönem etkisi anlamlı değildir. Fosil yakıt üretiminin yeşil büyümeyi olumsuz etkilediği tespit edilmiştir. Bununla birlikte ülke bazlı bulgular, çevre politikaları ve enerji üretim türlerinin yeşil büyüme üzerindeki etkilerinin ülkeler arasında farklılaştığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Countries are adopting sustainable economic growth to achieve high levels of prosperity. The negative environmental impacts of growth have become more pronounced in the Industrial Revolution and post-Industrial Revolution era. In this context, sustainable development has gained importance as an approach that combines environmental, economic, and social dimensions. The challenges in implementation and the economic crises experienced have revealed the need for a more viable model, and the concept of green growth has been developed. Green growth is a transformation-oriented strategy that addresses the environment and growth together, and encourages innovation and efficiency. In this study, the effects of environmental policies on green growth for OECD countries in the period 1993-2020 were examined using panel data analysis method. According to the results, while the long-term effect of market-based policies, non-market-based policies, technology support policies, and renewable energy production on green growth was not found to be significant across the panel, fossil fuel production was found to negatively affect green growth. However, country-specific findings show that the effects of environmental policies and energy production types on green growth differ between countries.