Yetişkinlerde ölüme karşı tutum, psikolojik iyi oluş ve spiritüel iyi oluş ilişkisinin incelenmesi
An examination of the relationship between attitudes toward death, psychological well-being, and spiritual well-being in adults
  1. Tez No: 1006262
  2. Yazar: EBRU H. KUTLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REMZİYE KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Manevi iyi oluş, Psikolojik iyi oluş, Spritual well-being, Psychological well being
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de yaşayan yetişkin bireylerde ölüme karşı tutum ile psikolojik iyi oluş ve spiritüel iyi oluş arasındaki ilişkileri incelemektir. Çalışma, nicel araştırma yaklaşımıyla ilişkisel tarama modelinde ve kesitsel desende yürütülmüştür. Araştırmaya 18 yaş ve üzerindeki 407 yetişkin birey katılmıştır. Veriler, Ölüme Karşı Tutum Ölçeği, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ve Üç Faktörlü Spiritüel İyi Oluş Ölçeği kullanılarak çevrim içi ortamda toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, güvenirlik analizleri, Pearson korelasyon analizi, bağımsız örneklemler t-testi, tek yönlü varyans analizi ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular, ölüme karşı tutum ile psikolojik ve spiritüel iyi oluş arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunduğunu göstermektedir. Psikolojik iyi oluş ile ölüme karşı tutum arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Spiritüel iyi oluşun özellikle aşkınlık boyutunun ölüme karşı tutumu anlamlı biçimde yordadığı belirlenmiştir. Demografik bulgular, kadınların spiritüel iyi oluş ve bazı kabullenme boyutlarında daha yüksek puanlara sahip olduğunu göstermektedir. Çocuk sahibi bireylerde psikolojik ve spiritüel iyi oluş düzeylerinin daha yüksek olduğu; yaş arttıkça iyi oluş düzeylerinin arttığı ve ölüm korkusu ile anomi düzeylerinin azaldığı saptanmıştır. Eğitim düzeyine göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Sonuç olarak, ölüme karşı tutum ile psikolojik ve spiritüel iyi oluş arasında anlamlı ilişkiler bulunmaktadır. Özellikle aşkınlık boyutu, ölüme karşı tutumla daha güçlü ilişkili bir değişken olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationships between attitudes toward death, psychological well-being, and spiritual well-being among adults living in Türkiye. The study was conducted using a quantitative approach with a correlational survey model and a cross-sectional design. The sample consisted of 407 adults aged 18 and above. Data were collected online using the Death Attitude Profile, the Psychological Well-Being Scale, and the Three-Factor Spiritual Well-Being Scale. Descriptive statistics, reliability analyses, Pearson correlation, independent samples t-test, one-way ANOVA, and regression analyses were used. The findings indicated significant relationships between attitudes toward death and both psychological and spiritual well-being. Psychological well-being was associated with attitudes toward death. Spiritual well-being, particularly the transcendence dimension, significantly predicted attitudes toward death. Demographic findings showed that women had higher levels of spiritual well-being and higher scores on some acceptance-related subdimensions. Individuals with children had higher psychological and spiritual well-being, while increasing age was associated with higher well-being and lower death anxiety and anomie. No significant differences were found across education levels. In conclusion, attitudes toward death are associated with psychological and spiritual well-being, and the transcendence dimension appears to be more strongly related to these attitudes.