Flaveria cinsinin C3, C3–C4 ve C4 türlerinde oksidatif stres ve antioksidan protein ailelerinin keşfi ve karşılaştırmalı analizi
Discovery and comparative analysis of oxidative stress and antioxidant protein families in C3, C3–C4 and C4 flaveria species
  1. Tez No: 1006292
  2. Yazar: MUSTAFA CEMRE SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ UZİLDAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Genetik, Biology, Botany, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Gen analizi, Gen havuzu, Protein analizleri, Gene analysis, Gene pool, Protein analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında, iklim değişikliğiyle ilişkili kuraklık, sıcaklık ve bileşik (sıcaklık–kuraklık) streslerinin bitkide ortaklaştığı oksidatif stres ekseninde, Flaveria cinsine ait C3 (F. robusta), C3-C4 (F. ramosissima) ve C4 (F. bidentis) türlerinde, antioksidan ve oksidatif stresle ilişkili adaptif enzim ailelerinin karşılaştırmalı olarak haritalanması amaçlanmıştır. Kapsam: Karşılaştırma, gen lokusu kopya sayılarından ziyade anotasyon ve filtreleme adımlarının ürettiği tahmin edilmiş protein (izoform) modellerinin antioksidan aileler altında dağılımı üzerinden yürütülmüştür. Böylece türler arasında“protein (izoform) adayı”düzeyinde karşılaştırılabilir bir enzim havuzu oluşturulması hedeflenmiştir. Yöntem: Gen ile protein tahmini için RNA-seq ve Viridiplantae protein kanıtını entegre eden BRAKER3 pipeline kullanılmıştır. Adaylar BLASTP, KofamKOALA ve InterProScan çıktılarının birlikte değerlendirildiği çok katmanlı bir sınıflandırma ve filtreleme yaklaşımıyla güven düzeylerine ayrılmıştır. Anotasyon bütünlüğü BUSCO ile değerlendirilmiş, filtrelenmiş aday proteinlerin yapısal plauzibilitesi AlphaFold2 tabanlı yapı tahminleri ve ontolojisi reciprocal best hit (RBH) skorlarıyla incelenmiştir. Bulgular: Elde edilen sonuçlar, oksidatif stres toleransıyla ilişkili önde gelen protein ailelerinin türler arasında genel olarak benzer bir sayısal dağılım sergilediğine ve C3'ten C4'e geçişte köklü bir enzim havuzu duplikasyonu yerine mevcut bileşenlerin korunumu ile uyumlu bir örüntü sunduğuna işaret etmektedir. Yapı tahminlerinde raporlanan pLDDT değerleri, adayların önemli bir bölümünün yapısal olarak tutarlı protein modelleri oluşturduğuna ve RBH yüksek sayıda ontolog varlığına işaret etmiştir. Sonuç: Bu çalışma, Flaveria türlerinde oksidatif stres ve antioksidan enzim aileleri için yeniden üretilebilir bir biyoinformatik çerçeve ve türler arası karşılaştırmaya elverişli bir protein (izoform) aday havuzu sunmaktadır. Bununla birlikte bulguların, hücre tipine özgü ifade, kompartmantalizasyon ve işlevsel doğrulama çalışmalarıyla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this thesis study, within the oxidative stress axis where drought, temperature, and combined (temperature–drought) stresses associated with climate change converge in plants, the antioxidant and oxidative stress-related adaptive enzyme families were compared in the C3 (F. robusta), C3-C4 (F. ramosissima), and C4 (F. bidentis) species belonging to the Flaveria genus, within the oxidative stress axis where drought, temperature, and combined (temperature-drought) stresses associated with climate change co-occur in plants. Scope: The comparison was conducted based on the distribution of predicted protein (isoform) models generated by annotation and filtering steps, rather than gene locus copy numbers, under antioxidant families. Thus, a comparable enzyme pool at the“protein (isoform) candidate”level was aimed to be created among species. Method: The BRAKER3 pipeline, which integrates RNA-seq and Viridiplantae protein evidence for gene and protein prediction, was used. Candidates were stratified by confidence levels using a multi-layered classification and filtering approach that jointly evaluated BLASTP, KofamKOALA, and InterProScan outputs. Annotation completeness was assessed using BUSCO, and the structural plausibility of filtered candidate proteins was examined using AlphaFold2-based structure predictions and pLDDT scores. Findings: The results indicate that the leading protein families associated with oxidative stress tolerance generally exhibit a similar numerical distribution across species and present a pattern consistent with the conservation of existing components rather than a radical enzyme pool expansion during the transition from C3 to C4. The pLDDT values reported in the structure predictions indicated that a significant portion of the candidates formed structurally consistent protein models. Conclusion: This study provides a reproducible bioinformatics framework for oxidative stress and antioxidant enzyme families in Flaveria species and a protein (isoform) candidate pool suitable for interspecies comparison. However, the findings need to be supported by cell type-specific expression, compartmentalization, and functional validation studies.