Çağdaş adalet teorileri bağlamında kusursuz sorumluluk ilkesinin sağlık hizmetlerinde uygulanabilirliği üzerine bir deneme
An essay on the applicability of the principle of strict liability in healthcare services in the context of contemporary theories of justice
  1. Tez No: 1006314
  2. Yazar: NESLİHAN ZEKİYE AKKANAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN ÇINARLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Adalet, Kusurlu sorumluluk, Kusursuz sorumluluk, Sosyal devlet, Justice, Faulty liability, Irreproachable respensibility, Social state
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Bakırçay Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Sağlık hizmetlerinde kusursuz sorumluluk, günümüzde giderek daha fazla önem kazanan bir tartışma alanıdır. Sağlık hizmetlerinin temel bir insan hakkı olması, bu alanda eşitlik ve adalet kavramlarının yalnızca etik bir ideal değil, aynı zamanda hukuk düzeninin gözetmesi gereken belirleyici ölçütler olarak ele alınmasını gerekli kılmaktadır. Sağlık hizmetleri sosyal politikanın temel taşlarından biri olup, bireyin en temel haklarından biri olan sağlık hakkını güvence altına almayı amaçlamaktadır. Bu nedenle sağlık hizmetlerinin sunumu sırasında, ortaya çıkabilecek olumsuz sonuçlar ve bu sonuçlara bağlı yasal sorumluluğun nasıl belirleneceği hem birey hem de devlet bakımından kritik bir mesele olarak karşımıza çıkmaktadır. Klasik hukuk anlayışında zararın tazmini için kural olarak, zarar veren kişi veya kurumun kusurunun tespiti aranmaktadır. Bununla birlikte, bazı durumlarda kusurun tespiti güçleşebilmekte ya da zararın doğası gereği, kusur bulunmamasına rağmen telafi ihtiyacı ortaya çıkabilmektedir. Bu tür durumlarda, kusur aranmaksızın zararın giderilmesini mümkün kılan, kusursuz sorumluluk yaklaşımı gündeme gelmektedir. Teknolojinin ilerlemesi, iklim krizi gibi etkenler ve buna bağlı olarak risklerin artması, toplumların sağlık alanında daha fazla belirsizlik ve risk altında yaşamalarını beraberinde getirmektedir. Öte yandan maliyetlerin artması, sağlık hizmeti sunanlar ile sağlık hizmetinden yararlananlar bakımından ortaya çıkabilecek suistimal ihtimali gibi gerekçelerle, sağlık hizmetlerinde kusursuz sorumluluk ilkesinin uygulanamayacağı yönünde iddialar da ileri sürülmektedir. Buna karşın, adaletin gereği olarak zararın telafisi, yalnızca kusurun ispatına indirgenemeyecek bir boyut taşımaktadır. Sağlık bakımından daha yüksek risklere maruz kalınması ve sosyal devlet sorumluluğu, sağlık hizmetlerinde kusursuz sorumluluk ilkesinin uygulanmasının gerekliliğine ilişkin tartışmaları, giderek daha görünür kılmaktadır. Bu çalışma, sağlık hizmetlerinde kusursuz sorumluluk tartışmasını adalet ve sağlık hakkı ekseninde ele alarak, kusur sorumluluğunun sınırlarını ve kusursuz sorumluluk yaklaşımının dayanaklarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
No-fault liability in healthcare has become an increasingly significant field of debate in recent years. Since healthcare constitutes a fundamental human right, the concepts of equality and justice in this domain must be addressed not merely as ethical ideals but also as determinative criteria that the legal order is obliged to uphold. Healthcare services represent one of the cornerstones of social policy and aim to secure the right to health, which is among the most basic rights of individuals. For this reason, the question of how adverse outcomes arising during the provision of healthcare services should be addressed, and how the resulting legal responsibility should be determined, constitutes a critical issue for both individuals and the state. Within the framework of classical legal doctrine, compensation for damage is, as a rule, contingent upon the establishment of fault on the part of the person or institution causing the harm. However, in certain circumstances, the determination of fault may be difficult, or the nature of the damage may give rise to a need for compensation even in the absence of fault. In such cases, the concept of no-fault liability, which allows for the compensation of damage without requiring proof of fault, comes to the fore. Developments in technology, factors such as the climate crisis, and the consequent increase in risks have led societies to experience greater uncertainty and vulnerability in the field of healthcare. At the same time, arguments are advanced against the application of no-fault liability in healthcare, citing increasing costs and the potential for abuse by both healthcare providers and beneficiaries. Nevertheless, from the perspective of justice, the compensation of damage cannot be reduced solely to the proof of fault. Increased exposure to health-related risks and the responsibilities inherent in the social state render the debates surrounding the necessity of applying no-fault liability in healthcare increasingly visible. This study aims to examine the debate on no-fault liability in healthcare within the framework of justice and the right to health, and to evaluate both the limits of fault-based liability and the normative foundations of the no-fault liability approach.