Okul dışı öğrenme faaliyetlerinin koruma ve bakım altında bulunan ortaokul öğrencilerinin fen bilimleri dersine yönelik ilgi, tutum ve motivasyonlarına etkisi
The effect of out-of-school learning activities on the interest, attitudes and motivation towards science course of secondary school student under protection and care
- Tez No: 1006332
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMMÜ GÜLSÜM DURUKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul dışı öğrenme, Ortaokul öğrencisi, Fen eğitimi, İlgi, Motivasyon, Tutum, Out-of-school learning, Secondary school students, Science education, Interest, Motivaton, Attitude
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul dışı öğrenme faaliyetlerinin koruma ve bakım altındaki ortaokul öğrencilerinin fen bilimleri dersine yönelik tutum, motivasyon ve ilgileri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma açıklayıcı sıralı karma araştırma yöntemi çerçevesinde nicel boyut için basit deneysel, nitel boyut için açıklayıcı durum çalışması yöntemlerinden faydalanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Giresun Aile ve Sosyal ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı çocuk kuruluşlarında kalmakta olan ve 2025-2026 eğitim-öğretim yılında çeşitli ortaokulların beşinci, altıncı, yedinci ve sekizinci sınıflarında öğrenim görmekte olan ortaokul öğrencileri oluşturmuştur. Veri toplama araçları olarak 'Fen Bilimleri Dersine Yönelik Tutum Ölçeği', 'Fen Öğrenme Motivasyon Ölçeği', 'Fen Konularına Yönelik İlgi Ölçeği' ölçekleri ile Gezi Kayıt Defterleri kullanılmıştır. Araştırma kapsamında sekiz farklı okul dışı öğrenme ortamına (Bilim Merkezi ve Planetaryum, Akvaryum ve Hayvanat Bahçesi, Travertenler, Yayla Gezisi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Meteoroloji Müdürlüğü, Üniversite ve Hidroelektrik Santral) dört farklı ziyaret planlanarak düzenlenmiştir. Ölçeklerden elde edilen veriler betimsel istatistikler, puan aralıkları ve bağımlı t testi kullanılarak çözümlenmiştir. Gezi Kayıt Defteri'nden elde edilen verilerin analizi için içerik analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, düzenlenen okul dışı öğrenme faaliyetlerinin öğrencilerin fen bilimleri dersine yönelik tutumlarını, motivasyonlarını ve ilgilerini değiştirmekte istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluşturduğu tespit edilmiştir. Gezi Kayıt Defteri'nden elde edilen veriler bu durumu desteklemektedir. Bu sonuçlardan yola çıkılarak, okul dışı öğrenme faaliyetlerine öğretim süreci içerisinde farklı konu ve kavramların öğretilmesi amacıyla yer verilmesinin öğrencilerin fen bilimleri dersine yönelik tutum, motivasyon ve ilgilerine olumlu katkılar sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of out-of-school learning activities on the attitudes, motivation, and interest of secondary school students under protection and care toward the science course. The research was designed within the framework of an explanatory sequential mixed-methods approach; a simple experimental design was employed for the quantitative dimension, while an explanatory case study design was used for the qualitative dimension. The sample of the study consisted of secondary school students residing in child care institutions affiliated with the Giresun Provincial Directorate of Family and Social Services and attending the fifth, sixth, seventh, and eighth grades of various secondary schools during the 2025–2026 academic year. Data collection instruments included the“Attitude Scale Toward Science Course,”the“Science Learning Motivation Scale,”the“Interest Scale Toward Science Topics,”and excursion journals. Within the scope of the study, four separate visits were organized across eight different out-of-school learning environments (Science Center and Planetarium, Aquarium and Zoo, Travertines, Plateau Excursion, Provincial Disaster and Emergency Directorate, Meteorology Directorate, University, and Hydroelectric Power Plant). Quantitative data from the scales were analyzed using descriptive statistics, score intervals, and paired samples t-test. Content analysis was employed to analyze the qualitative data from the excursion journals. The findings revealed that the out-of-school learning activities led to statistically significant differences in students' attitudes, motivation, and interest toward the science course. The data obtained from the excursion journals further supported these findings. Based on these results, it is suggested that incorporating out-of-school learning activities into the instructional process for teaching various topics and concepts may contribute positively to students' attitudes, motivation, and interest toward science courses.