Türkçenin ikinci / yabancı dil olarak öğretimi amacıyla yurt dışında görevlendirilen okutman ve öğretmenlerin paydaş kurum ve kuruluşlarla ilgili görüşleri
The views of lecturers and teachers assigned abroad for teaching Turkish as a second/foreign language on stakeholder institutions and organizations
- Tez No: 1006373
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Turkish Language and Literature, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anadil, Türkçe, Türkçe dersi, Türkçe eğitimi, Türkçe ve Türk kültürü dersi, Türkçe öğretimi, Yabancı dil, Yabancı dil öğretimi, İkinci dil, İkinci dil öğretimi, Mother tonque, Turkish, Turkish lesson, Turkish education, Turkish and Turkish culture course, Turkish teaching, Foreign language, Foreign language teaching, Second language, Second language teaching
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Türkçenin ikinci/yabancı dil olarak öğretimi amacıyla yurt dışında görevlendirilen okutman ve öğretmenlerin paydaş kurum ve kuruluşlarla ilgili görüş ve düşüncelerini ortaya çıkarmaktır. Çalışmada, söz konusu görüş ve düşünceler derinlemesine incelenerek paydaş kurum ve kuruluşların yurt dışındaki Türkçe öğretimine ilişkin işlevini öğreticilerin gözünden ortaya koymak hedeflenmiştir. Araştırma kapsamında yurt dışında Türkçe öğretiminde görev alan yirmi beş okutman ve öğretmenin yurt dışı görevi genel sürecine, yurt dışı görevi öncesine, yurt dışı görevi esnasına ve yurt dışı görev sonrasına ilişkin görüşleri saptanmaya çalışılmıştır. Yukarıdaki amaç ve hedefler doğrultusunda araştırmanın yöntemi belirlenmiştir. Bu araştırmada, okutman ve öğretmenlerin görüş, gereksinim ve beklentilerini ortaya çıkarmak amacıyla nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik (olgubilim) çalışma yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama yöntemi olarak araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu soruları kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu soruları hazırlanırken görüş ve düşüncelerin kapsamlı bir biçimde ortaya çıkmasını sağlamak amaçlanmıştır. Elde edilen veriler, nitel veri çözümleme yöntemlerinden içerik analizi tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Böylece katılımcı ifadelerindeki benzer görüşler, belirli başlıklar altında toparlanmıştır. Ortaya çıkan veriler ışığında yurt dışında Türkçe öğretimi amacıyla görev yapan okutman ve öğretmenlerin görev sürecinde benzer süreçlerden geçtiği ve benzer sorunları yaşadığı görülmüştür. Yurt dışında Türkçe öğretimi amacıyla görev yapan okutman ve öğretmenlerin bu sorunların çözümünde paydaş kurum ve kuruluşlardan birtakım beklentilerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu beklentilerin yerine getirilmesi için ilgili kurum ve kuruluşların iş birliği içinde çalışması ve süreç içinde okutman ve öğretmenlere yönelik işevuruk ve destekleyici çalışmalar yapması gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu bağlamda, paydaş kurum ve kuruluşlara daha çok görev düştüğü öngörülmektedir
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to reveal the opinions and thoughts of lecturers and teachers, who are assigned abroad for teaching Turkish as a second/foreign language, regarding stakeholder institutions and organizations. In the study, these opinions and thoughts were examined in depth to demonstrate the function of stakeholder institutions and organizations in teaching Turkish abroad from the perspective of the instructors. Within the scope of the research, the views of twenty-five lecturers and teachers involved in teaching Turkish abroad were sought regarding the general process of their overseas assignment, as well as the periods before, during, and after their assignment. The research method was determined in line with the aforementioned aims and objectives. In this study, the phenomenological (phenomenology) method, one of the qualitative research methods, was employed to uncover the opinions, needs, and expectations of the lecturers and teachers. Semi-structured interview form questions prepared by the researcher were used as the data collection method. These questions were designed to ensure a comprehensive revelation of opinions and thoughts. The data obtained were analyzed using the content analysis technique, one of the qualitative data analysis methods. Thus, similar views in the participants' statements were categorized under specific headings. In light of the emerging data, it was observed that the lecturers and teachers working abroad for the purpose of teaching Turkish go through similar processes and experience similar problems during their assignments. It was concluded that these instructors have certain expectations from stakeholder institutions and organizations for the resolution of these problems. To meet these expectations, it was determined that the relevant institutions and organizations should work in cooperation and carry out operational and supportive activities for the lecturers and teachers during the process. In this context, it is anticipated that stakeholder institutions and organizations bear a greater responsibility.