Uzun süreli araç kiralama sözleşmesi
Long term vehicle rental agreement
- Tez No: 1006376
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE UZUN KAZMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Araç kiralama, Kira sözleşmesi, İsimsiz sözleşmeler, Car leasing, Lease agrement, Complex contract
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Uzun süreli araç kiralama sözleşmesi, aracı kiraya veren ve aracı kiralayan arasında imzalanan, araçların belli bir bedel karşılığında kiralandığı sözleşmedir. Gündelik yaşamda ekonomik sebepler, birtakım vergiler ve hizmet kolaylığı bakımından çoğunlukla uzun süreli araç kiralama sözleşmeleri tercih edilmektedir. Zira bireyler, araç satın almak yerine daha uygun fiyatlı olan kiralama seçeneğine yönelmekte ve uzun süreli araç kiralama sözleşmeleri bu nedenle yaygınlaşmaktadır. Uzun süreli araç kiralama sözleşmesinin hukukumuzda açık bir tanımı yapılmamıştır. Bu noktada araç kiralama türlerinden olan uzun süreli araç kiralama, kısa süreli araç kiralama ve finansal kiralama (leasing) yoluyla araç kiralamaya ilişkin ayrımlar kanun koyucu tarafından yapılmamıştır. Buna karşın uygulamada uzun süreli araç kiralama ile ilgili bir uyuşmazlık ortaya çıktığında, TBK'nın adi kira hükümleri uygulanmaktadır. Bu nedenle doktrinde ve içtihatlarda uzun süreli araç kiralama sözleşmesinin adi kira sözleşmesi niteliğinde olduğu yönünde yerleşik bir görüş vardır. Ancak uzun süreli araç kiralama sözleşmelerinde tarafların, adi kira sözleşmesi hükümlerinde yer almayan başkaca yükümlülükleri de mevcuttur. Örneğin kiracının araç işleten olarak sorumluluğu, kiraya verenin birtakım sigorta yükümlülükleri, uzun süreli araç kiralama sözleşmelerinin kendine özgü unsurlarıdır. İlaveten bu denli yaygınlaşan bir sektörde çok çeşitli nedenlerle uyuşmazlıklar ortaya çıkabilmekte ve bazı hallerde adi kira sözleşmesi hükümleri yetersiz gelebilmektedir. Bazı uyuşmazlıklarda sigorta hukuku devreye girmekte veya hasar sorumluluğu konusunda karmaşık durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden uzun süreli araç kiralama sözleşmesinin hukuki niteliği, uygulamadaki sorunlar ve uzun süreli araç kiralama sözleşmelerine ilişkin kanuni bir çerçeve çizilmesi gerekip gerekmediği incelenmelidir.
Özet (Çeviri)
A long-term vehicle rental agreement is a contract signed between the vehicle lessor and the vehicle lessee, whereby vehicles are rented for a specified fee. In everyday life, long-term vehicle rental agreements are often preferred for economic reasons, certain taxes, and ease of service. Individuals tend to opt for the more affordable rental option rather than purchasing a vehicle, and long-term vehicle rental agreements are therefore becoming increasingly common. There is no explicit definition of a long-term vehicle rental agreement in our law. At this point, the legislator has not made any distinctions between long-term vehicle rental, short-term vehicle rental, and financial leasing (leasing) as types of vehicle rental. However, in practice, when a dispute arises regarding long-term vehicle rental, the ordinary lease provisions of the Turkish Code of Obligations (TBK) are applied. Therefore, there is an established view in doctrine and case law that long-term vehicle rental agreements are ordinary lease agreements. However, in long-term vehicle rental agreements, the parties also have other obligations that are not included in the provisions of ordinary lease agreements. For example, the lessee's responsibility as the vehicle operator and certain insurance obligations of learser are specific elements of long-term vehicle rental agreements. Furthermore, in such a widespread sector, disputes may arise for a variety of reasons, and in some cases, the provisions of an ordinary lease agreement may be insufficient. In some disputes, insurance law may come into play, or complex situations may arise regarding liability for damage. Therefore, the legal nature of long-term vehicle rental agreements, the problems encountered in practice, and whether a legal framework for long-term vehicle rental agreements is necessary should be examined.