Crisis economies: How BRICS, BRICS Plus, and G7 stock marketsreact to global challenges
Kriz ekonomileri: BRICS, BRICS Plus ve G7 hisse senedi piyasalarının küresel zorluklara tepkisi
  1. Tez No: 1006385
  2. Yazar: MOHAMMED ASJAD NIZAM
  3. Danışmanlar: DR. MELİKE AKTAŞ BOZKURT, PROF. DR. UFUK TÜREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Diebold-Yılmaz bağlanmışlık endeksi, Volatility endeksi, Diebold-Yilmaz connectedness, Volatility index
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ostim Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu tez, küresel ve jeopolitik krizlerle şekillenen dönemlerde BRICS, BRICS PLUS ve G7 hisse senedi piyasaları arasındaki şok yayılımını incelemektedir. Günlük endeks getirileri ve küresel volatilite göstergesi (VIX) kullanılarak, genelleştirilmiş tahmin hatası varyans ayrışımına dayalı TVP-VAR bağlılık çerçevesi aracılığıyla zamanla değişen, yönlü ve grup düzeyinde yayılımlar analiz edilmiştir. Bulgular, COVID-19 döneminde sistem geneli bağlılığın yüksek olduğunu ve küresel risk ortamının güçlü biçimde senkronize olduğunu göstermektedir. İzleyen dönemlerde toplam bağlılık azalsa da yayılım yapısının asimetrik kaldığı görülmektedir. G7 piyasaları kalıcı biçimde net şok yayıcısı konumdayken, BRICS ve özellikle BRICS PLUS piyasaları ağırlıklı olarak net şok alıcısı oldukları gözlenmiştir. Grup düzeyinde analizler, bloklar arası yayılımın kriz dönemlerinde yoğunlaştığını ve zamanla küresel volatilite kanalı üzerinden daha belirgin hâle geldiğini; buna karşılık gelişmekte olan piyasa bloklarında içsel bağlılığın zayıflarken G7 içinde güçlendiğini ortaya koymaktadır. Genel olarak sonuçlar, finansal çok-kutupluluk söylemlerine rağmen küresel hisse senedi piyasalarındaki yayılımın hâlen gelişmiş ülke çekirdeği ve küresel risk algısı etrafında şekillendiğini göstermektedir. Yatırımcılar ve politika yapıcıların yanı sıra bulgular, sınır ötesi risk yayılımını izleyen merkez bankaları ve finansal istikrar otoriteleri, rejime bağlı çeşitlendirme kırılmalarını değerlendiren portföy ve risk yöneticileri ile gelişmiş ve gelişmekte olan piyasa blokları arasındaki sistemik kırılganlığı analiz eden uluslararası kuruluşlar ve düzenleyici otoriteler için doğrudan önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the dynamic transmission of shocks across global equity market blocs, BRICS, BRICS PLUS, and the G7, within a period characterized by successive global and geopolitical crises. Using daily benchmark equity index returns and a global volatility proxy (VIX), the study employs a time-varying parameter VAR (TVP-VAR) connectedness framework based on generalized forecast-error variance decompositions to capture time-varying, directional, and bloc-level spillovers. The empirical results indicate exceptionally high system-wide connectedness during the COVID- 19 period, reflecting a highly synchronized global risk environment. Although total connectedness declines in subsequent regimes, the spillover structure remains asymmetric. G7 markets consistently emerge as net transmitters of shocks, while BRICS and especially BRICS PLUS markets act predominantly as net receivers. Group-level analyses further show that cross-bloc spillovers intensify during crisis episodes and increasingly operate through the global volatility channel, whereas internal connectedness weakens among emerging-market blocs but strengthens within the G7 over time. Overall, the findings suggest that despite narratives of financial multipolarity, global equity spillovers remain anchored in developed-market cores and global risk sentiment, with limited evidence of a structural shift in shock leadership. Beyond investors and policymakers, the findings are directly relevant to central banks and financial stability authorities monitoring cross-border risk transmission, portfolio and risk managers assessing regime-dependent diversification breakdowns, and international institutions and market regulators evaluating systemic vulnerability across emerging and developed market blocs