Eğitsel dijital oyunların, görsel sanatlar dersinde kullanımının, öğrenci motivasyonuna ve tutumuna olan etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of educational digital games on student motivation and attitude in visual arts courses
  1. Tez No: 1006473
  2. Yazar: BURAK KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel Sanatlar Eğitimi, Eğitsel Dijital Oyunlar, Oyun-Tabanlı Öğrenme, Tutum, Motivasyon, Visual Arts Education, Educational Digital Games, Game-Based Learning, Attitude, Motivation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Ana Bilim Dalı
Özet
Modern eğitim dinamikleri içerisinde“dijital yerli”olarak nitelendirilen öğrenci grubunun evrilen beklentileri klasik sanat eğitimi metotlarının teknolojik imkanlarla modernize edilmesini kaçınılmaz kılmıştır. Bu çalışma eğitsel dijital oyun entegrasyonunun ortaokul düzeyindeki öğrencilerin görsel sanatlar dersine karşı sergiledikleri tutum ve motivasyonel eğilimleri üzerindeki etkisini belirlemeyi hedeflemektedir. Araştırma bir devlet ortaokulunda eğitimine devam eden 100 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Metodolojik olarak nicel araştırma yaklaşımlarından“ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen”benimsenmiştir. Deney grubunda öğretim süreci dijital oyun odaklı aktivitelerle zenginleştirilirken kontrol grubunda mevcut müfredat geleneksel yöntemlerle takip edilmiştir. Araştırma verileri görsel sanatlar dersine özgü tutum ve motivasyon ölçekleri aracılığıyla derlenmiştir. Veri analizi çıktıları uygulama safhası öncesinde deney ve kontrol gruplarının derse yönelik tutum seviyelerinin benzer bir dağılım sergilediğini göstermiştir. Deneysel müdahale sonrası yapılan incelemeler ise dijital oyun destekli ders işleyen öğrencilerin tutum ve motivasyon skorlarının, geleneksel eğitim alan gruba kıyasla istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde daha yüksek olduğunu kanıtlamıştır. Bulgular eğitsel dijital oyunların öğrencilerin derse olan ilgisini pekiştirdiğini, öğrenme deneyimini daha nitelikli hale getirdiğini ve sanatsal içeriklerle kurulan etkileşimi derinleştirdiğini işaret etmektedir. Neticede görsel sanatlar eğitiminde oyun tabanlı öğrenme modellerinin, öğrencilerin duyuşsal gelişimini desteklemede stratejik bir araç olduğu sonucuna varılmıştır. Bu çalışma dijital çağın paradigmalarına uygun sanat eğitimi müfredatlarının geliştirilmesi ve oyunlaştırma unsurlarının eğitime dahil edilmesi hususunda araştırmacı ve uygulamacılara rehberlik edecek öneriler barındırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The evolving expectations of the student group which is described as“digital native”in modern education dynamics, have made it inevitable to modernize classical art education methods with technological opportunities. This study aims to determine the effect of educational digital game integration on the attitudes and motivational tendencies of secondary school students towards visual arts lessons. The research was carried out with the participation of 100 students continuing their education in a public secondary school. Methodologically one of the quantitative research approaches,“quasi-experimental design with pre-test-posttest control group”was adopted. In the experimental group the teaching process was enriched with digital game-oriented activities, while in the control group, the existing curriculum was followed with traditional methods. The research data were compiled through attitude and motivation scales specific to the visual arts course. The data analysis outputs showed that the attitude levels of the experimental and control groups towards the course exhibited a similar distribution before the implementation phase. Examinations conducted after the experimental intervention proved that the attitude and motivation scores of the students who taught digital game-supported lessons were statistically significantly higher than the group receiving traditional education. The findings indicate that educational digital games reinforce students' interest in the lesson, make the learning experience more qualified, and deepen the interaction with artistic content. As a result it was concluded that game-based learning models in visual arts education are a strategic tool to support students' affective development. This study contains suggestions that will guide researchers and practitioners in developing art education curricula in accordance with the paradigms of the digital age and incorporating gamification elements into education.