Geleneksel çocuk oyunlarından çağdaş eğitimde yararlanılması
To benefit from traditional children's games in modern education
  1. Tez No: 262362
  2. Yazar: NİHAL GÜMÜŞTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Oyun Tasarımı, Online Eğitim Materyali Tasarımı, Eğitim Teknolojileri Tasarımı, Eğitsel Oyun Tasarımı, Eğitsel Oyun, Graphic Design, Game Design, Online Learning Materials Design, Educational Technology Design, Online Game Design, Online Game
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Oyun; canlıların var olmasıyla başlayan ve nesiller boyunca gelişerek kültürel ögeleri de içeren bir etkinliktir. Uygarlıklar geliştikçe, oyunlar da gelişmiş ve bir takım değişimlere uğrayarak günümüze kadar gelmiştir. Canlıların oynadıkları ve onlar için vazgeçilmez bir eylem olan oyunlar, çoğu zaman bir eğitim aracı olarak da kullanılmıştır. Her toplumun kendine özgü benimseyip, oynadığı ve kültürel aktarmayla gelmiş bir takım geleneksel oyunları vardır. Teknolojinin gelişmesiyle değişen bilişsel yapı ve algı, çocuk oyunlarının sokak, bahçe ve parklardan, bilgisayar ortamına taşınmasına ve sanal dijital platformlarda oynanmaya başlanmasında etkili olmuştur. Oyunların oynandığı mekanların değiştiği gibi birçok eğitimsel faaliyetin de bilgisayar ortamında gerçekleşmesine olanak sağlanmıştır. Çağdaş eğitimde görsel ve işitsel olarak yararlanılan bilgisayarlar ve internet aracılığıyla oynanan oyunlar öğrencilerin, daha kolay öğrenmesine ve anlamasına yardımcı olmaktadır.Bu çalışmanın amacı; oyunun ve oyun tasarımının tarihçesini, eğitsel bilgisayar oyunlarının günümüz eğitiminde kullanılmak üzere nasıl tasarlandığını araştırmaktır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda, kültür zenginliğimizi oluşturan geleneksel çocuk oyunlarından biri olan ?Yakan Top? Oyunu'nu bilgisayar ortamında oynanabilen bir oyun haline getirmektir. Çalışmada eğitsel oyun tasarımında etkili olan grafik tasarım öğeleri, karakter tasarımları, mekan tasarımı (background) ve aksesuar tasarımlarının önemi vurgulanmış, doğru kullanımına ilişkin öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Game is an activity that includes cultural references by developing through generations starting with the existence of the human beings. As civilizations developed, the games also progressed and they reached today by facing some changes. The games, played by humans and which are indispensable for them, have most of the time been used as educational tools. Cultures around the world inherited their own unique traditional games through the aeons. The science and perception, which has changed through the developing technology, has been effective on the transferring the traditional playgrounds of the games like gardens, streets etc. to the virtual grounds. This leads to a combination of games and education in the digital world.Computers and internet, used in the sophisticated education both visually and audially, help students comprehend and learn more easily.The purpose of this research is exploring the history of game and game design and how they are conceived for today?s educational games. As a result of this research, one of the traditional children games called ?Dodge Ball? which make up our cultural richness is turned into a digital computer game. In this study, the importance of the design elements of an educational game like character design, background design and accessory design are emphasized and developed for the correct usage.