Kentsel alanlarda kadınların güvenlik algısı: Muş örneği
Women's perception of safety in urban areas: The case of Muş
- Tez No: 1006488
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA TAPDIK TERZİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kentsel güvenlik, kadın, toplumsal cinsiyet, kentsel mekân, Muş, Urban safety, women, gender, urban space, Muş
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kadınların kentsel alanlarda güvenlik algısını Muş ili özelinde incelemeyi amaçlamaktadır. Kentsel mekânlar, yalnızca fiziksel düzenlemelerden ibaret olmayıp, toplumsal cinsiyet ilişkilerinin üretildiği ve yeniden şekillendiği alanlar olarak kadınların gündelik yaşam deneyimlerini doğrudan etkilemektedir. Kadınların kamusal alanlarda kendilerini ne ölçüde güvende hissettikleri; sokak, park, toplu taşıma ve sosyal mekân kullanım pratiklerini belirleyen temel unsurlar arasında yer almaktadır. Bu bağlamda çalışma, Muş Merkez ve Malazgirt Merkez'de yaşayan kadınların kentsel alanlardaki güvenlik algılarını karşılaştırmalı olarak analiz etmektedir. Araştırma nicel yöntemle yürütülmüş olup, veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen Likert tipi anket formu kullanılmıştır. Anket, Muş Merkez ve Malazgirt Merkez'de yaşayan toplam 400 kadın katılımcıya uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilerek, kadınların güvenlik algılarının sosyo-demografik özellikler ve kentsel mekân türleriyle ilişkisi değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, kadınların kentsel alanlarda güvenlik algılarının mekânın fiziksel özellikleri, aydınlatma durumu, kamusal alanın kullanım yoğunluğu ve yerel sosyal yapılarla yakından ilişkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca kadınların güvenlik kaygılarının kamusal alana katılımı ve kentsel hareketliliklerini sınırladığı tespit edilmiştir. Çalışma, kadınların kentte daha güvenli ve kapsayıcı biçimde var olabilmeleri için yerel yönetimlerin toplumsal cinsiyete duyarlı kentsel politika ve uygulamalar geliştirmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine women's perceptions of safety in urban areas with a specific focus on the province of Muş. Urban spaces are not merely physical environments but also social settings in which gender relations are produced and reproduced, directly shaping women's everyday experiences. Women's perceptions of safety in public spaces play a decisive role in their use of streets, parks, public transportation, and social venues. Within this framework, the study analyzes and compares the safety perceptions of women living in Muş city center and Malazgirt district. The research was conducted using a quantitative research design. Data were collected through a Likert-type questionnaire developed by the researcher and administered to a total of 400 women residing in Muş city center and Malazgirt district. The collected data were analyzed using the SPSS statistical software package, and the relationships between women's safety perceptions, socio-demographic characteristics, and different types of urban spaces were examined. The findings indicate that women's perceptions of safety in urban areas are closely related to the physical characteristics of space, lighting conditions, the level of use of public areas, and local social structures. In addition, it was found that safety concerns significantly restrict women's participation in public spaces and their urban mobility. The study highlights the need for local governments to develop gender-sensitive urban policies and practices in order to enable women to exist in cities in a safer, more inclusive, and more equitable manner.