Otel işletmelerindeki kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerinin yerli ve yabancı çalışanlarda işe bağlılığına etkisi: Kemer örneği
The impact of corporate social responsibility activities in hotel businesses on work engagement of domestic and foreign employees: The case of Kemer
- Tez No: 1006492
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, İşe Bağlılık, Otel İşletmeleri, Yerli ve Yabancı Çalışan, Corporate Social Responsibility (CSR), Work Engagement, Hotel Businesses, Domestic and Foreign Employees
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Kurumsal sosyal sorumluluk kavramının önemi günümüzde gittikçe artan bir eğilim göstermektedir. İşletmeler bir yandan toplumun faydası için üretim yaparken, diğer yandan da doğal kaynakları tüketmektedir. Bu nedenle, işletmelerin kurumsal sosyal sorumluluk anlayışı gereği bu tüketimin bir bedeli olarak toplumun faydasına yararlı işler yapmaktadır. Turizm endüstrisinde faaliyet gösteren konaklama işletmelerinde, en az sermaye kadar önemli bir unsurda iş gücü ve insan emeğidir. Turizm işletmeciliğindeki temel çalışma prensibi misafirlerin gereksinimlerinin karşılanması ve memnuniyet sağlayacak hizmetlerin sunulmasıdır. Misafir memnuniyetinin sağlanması ise genellikle çalışanların tutum, davranışları ve işe bağlılıkları ile ilişkilidir. Günümüz iş dünyasında kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) uygulamaları, sadece topluma ve çevreye katkı sağlama amacıyla değil, aynı zamanda iç paydaş olan çalışanların motivasyonu ve bağlılığını artırma aracı olarak da önemli bir stratejik unsur haline gelmiştir. Bu araştırmada ise çalışanların işe bağlılık düzeyine etki eden faktörleri tespit edilerek; yerli ve yabancı çalışanların kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) algısının işe bağlılılık üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bununla birlikte çalışanların KSS algısının ve işe bağlılık düzeyinin bireysel özelliklere göre farklılaşma durumunun belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu doğrultuda, öncelikle çalışmanın kuramsal çerçevesi oluşturulmuştur. Uygulama aşamasında anket tekniği kullanılarak veriler toplanmıştır. Araştırmanın evrenini Antalya Kemer Bölgesindeki beş yıldızlı otel işletmelerinin Yönetim Hizmetleri, Müşteri Hizmetleri ve Diğer Hizmetler alanında çalışan yerli ve yabancı çalışanlar oluşturmaktadır. Araştırma evreninde toplam çalışan olduğu belirlenmiş ve anket yöntemi ile veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler faktör analizi, güvenirlik analizi, yüzde, frekans ve aritmetik ortalama değerleri, t testi, varyans analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizi yöntemleri ile çözümlenmiştir. Verilerin analizi sonucunda çalışanların KSS algısının işe bağlıllık düzeyleri üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, çalışanların KSS algısı ve işe bağlılık düzeylerinde bireysel özelliklere göre anlamlı farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, bu araştırma çalışanların Kurumsal Sosyal Sorumluluk algısı ile işe bağılılık düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya koyan bir araştırma olma özelliği göstermektedir. Elde edilen bulgular, çalışanların KSS faaliyetlerini olumlu algılamalarının, işe olan duygusal bağlılıklarını, kurumsal sadakatlerini ve genel iş doyumlarını artırdığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The importance of the concept of corporate social responsibility shows an ever-increasing trend today. While businesses produce for the benefit of society on one hand, they consume natural resources on the other. For this reason, in accordance with the understanding of corporate social responsibility, businesses engage in beneficial activities for the sake of society as a compensation for this consumption. In accommodation enterprises operating within the tourism industry, labor and human effort are elements as vital as capital itself. The fundamental operating principle in tourism management is to meet the needs of guests and provide services that ensure satisfaction. Achieving guest satisfaction is generally associated with the attitudes, behaviors, and work engagement of the employees. In today's business world, corporate social responsibility (CSR) practices have become a significant strategic element, not only for the purpose of contributing to society and the environment but also as a tool to enhance the motivation and engagement of employees, who are internal stakeholders. In this research, by identifying the factors affecting the work engagement levels of employees, it is aimed to determine the impact of the corporate social responsibility (CSR) perceptions of domestic and foreign employees on their work engagement. Furthermore, it is intended to determine whether the CSR perceptions and work engagement levels of employees vary according to their individual characteristics. In this direction, first, the theoretical framework of the study was established. During the implementation phase, data were collected using the survey technique. The population of the research consists of domestic and foreign employees working in Management Services, Guest Services, and Other Services departments of five-star hotel businesses in the Kemer region of Antalya. The total number of employees in the research population was identified, and data were collected using the survey method. The obtained data were analyzed using factor analysis, reliability analysis, percentage, frequency, and arithmetic mean values, as well as t-test, variance analysis (ANOVA), correlation analysis, and regression analysis methods. As a result of the data analysis, it was determined that employees' perceptions of CSR have a significant impact on their work engagement levels. Additionally, it was identified that there are significant differences in employees' CSR perceptions and work engagement levels according to their individual characteristics. In conclusion, this research serves as a study that reveals the relationship between employees' perceptions of Corporate Social Responsibility and their levels of work engagement. The findings obtained demonstrate that employees' positive perceptions of CSR activities increase their emotional commitment to work, corporate loyalty, and general job satisfaction