Hemipleji hastalarda nöromüsküler elektriksel stimülasyon (NMES) ve fonksiyonel elektriksel stimülasyon (FES) akımlarının yaşam kalitesi üzerine etkisinin incelenmesi ve yapay zekâda modellenmesi
“ınvestigation of the effects of neuromuscular electrical stimulation (NMES) and functional electrical stimulation (FES) currents on quality of life in hemiplegic patients and their modeling with artificial ıntelligence”
- Tez No: 1006554
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BEYZADE DEMİRPOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: NMES, FES, Yapay Zeka, Hemipleji, SF-36, NMES, FES, Artificial İntelligence, Hemipleji, SF-36
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Günümüzde tıp bilimi, birçok hastalığın tedavisinde sürekli olarak yeni ve farklı yöntemlerin geliştirilmesini mümkün kılmaktadır. İnsan yaşam kalitesini ve günlük yaşam standartlarını olumsuz etkileyen sağlık sorunlarını azaltmak, kontrol altına almak ve nihayetinde ortadan kaldırmak amacıyla bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda çeşitli tedavi yaklaşımları geliştirilmiştir. Bu yaklaşımlardan biri olan elektroterapi, özellikle nörolojik rehabilitasyon süreçlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasında, elektroterapinin tanımı, kullanım alanları ve etkinliği incelenmiş, ayrıca elektroterapide uygulanan akım türleri detaylandırılmıştır. Özellikle Nöromüsküler Elektriksel Stimülasyon (NMES) ve Fonksiyonel Elektriksel Stimülasyon (FES) akımlarının hemiplejik bireylerde günlük yaşam aktiviteleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Elde edilen veriler yapay zekâ algoritmaları ile analiz edilerek, iki akım türünden hangisinin daha etkili bir yöntem olduğu bilimsel olarak ortaya konmuştur. Çalışmanın sonuçları, hem elektroterapi uygulamalarının etkinliğinin değerlendirilmesine hem de tedavi protokollerinin geliştirilmesine katkı sağlayacak niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Today, medical science continuously enables the development of new and diverse methods for the treatment of various diseases. In order to reduce, manage, and ultimately eliminate health conditions that negatively affect individuals' quality of life and daily living standards, various therapeutic approaches have been developed in line with scientific and technological advancements. One of these approaches, electrotherapy, is widely used, particularly in neurological rehabilitation processes. In this thesis, the definition, application areas, and effectiveness of electrotherapy were examined, and the types of currents used in electrotherapy were detailed. Specifically, the effects of Neuromuscular Electrical Stimulation (NMES)andFunctional Electrical Stimulation (FES) currents on the daily living activities of hemiplegic patients were investigated. The obtained data were analyzed using artificial intelligence algorithms to scientifically determine which of the two currents provides a more effective therapeutic approach. The findings of this study contribute to the evaluation of the efficacy of electrotherapy applications and the development of treatment protocols.