İnmeli hastalarda abdominal kaslara elektrik stimülasyon uygulamasının dengeye ve ultrasonla ölçülen kas kalınlığına etkisi
Effects of electrical stimulation to abdominal muscles on balance and ultrasound-measured muscle thickness in patients with stroke
  1. Tez No: 1014496
  2. Yazar: TUBA SARIKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT YALÇIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: abdominal kaslar, kor stabilizasyon, elektrik stimülasyon tedavisi, kas kalınlığı, postüral denge, inme, ultrasonografi, abdominal muscles, core stability, electric stimulation therapy, postural balance, stroke, ultrasonography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, inme sonrası denge bozukluğu gelişen hastalarda kor stabilizasyon egzersizlerine ek olarak abdominal bölgeye uygulanan elektriksel stimülasyonun dengeye ve ultrasonografi (USG) ile ölçülen kas kalınlığı üzerine etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, randomize, kontrollü, tek kör, tek merkezli çalışma için Sağlık Bilimleri Üniversitesi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği'nde Nisan 2025 - Nisan 2026 tarihleri arasında yatarak tedavi gören inme hastaları değerlendirildi. 18-65 yaş aralığında, inme sonrası en az 1 ay geçmiş, desteksiz oturma dengesi mevcut, destekli/desteksiz ayakta dengesi olan, Berg Denge Ölçeği (BDÖ) skoru ≤40 olan 30 hasta çalışmaya dahil edildi. Katılımcılar 15 hasta core (kor) stabilizasyon egzersizi grubu (CS), 15 hasta kor stabilizasyon + nöromuskuler elektrik stimülasyonu grubu (CS+NMES) olacak şekilde 2 gruba randomize edildi. Tüm hastalara konvansiyonel rehabilitasyon programına ek olarak haftada 5 gün kor stabilizasyon egzersizleri; CS+NMES grubuna ise bunlara ek olarak haftada 5 gün, günde 20 dk abdominal NMES 3 hafta boyunca uygulandı. Hastaların klinik değerlendirmesi tedaviden önce ve sonra; Brunnstrom motor evrelemesi, Gövde Kontrol Testi (GKT), Vizüel Analog Skala (VAS), İnmeli Hastalar İçin Postural Değerlendirme Ölçeği-Türkçe Versiyonu (PASS-T), Berg Denge Ölçeği (BDÖ), Fonksiyonel Ambulasyon Sınıflaması (FAS), Zamanlı Kalk ve Yürü Testi (ZKYT) ile yapıldı. Sağ ve sol rektus abdominis (RA), eksternal oblik (EO), internal oblik (IO) ve transversus abdominis (TA) kaslarının istirahat kalınlıkları USG ile ölçüldü. Tüm klinik ve ultrasonografik değerlendirmeler tedavi gruplarına kör olan aynı hekim tarafından gerçekleştirildi. Bulgular: Gruplar arasında tedavi öncesinde yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi (VKİ), meslek, dominant el, inme sonrası geçen süre, hemiplejik taraf ve inme tipi açısından anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Her iki grupta tedavi öncesine göre Brunnstrom motor evrelemesi dışında tüm klinik testlerde anlamlı iyileşme görüldü (p<0,05). İki grup arasında tedavi sonrası GKT, PASS-T ve BDÖ açısından CS+NMES grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p<0,05). Gruplar arasında VAS, ZKYT ve FAS açısından anlamlı fark tespit edilmedi (p>0,05). Her iki grupta ultrasonografi değerlendirmesinde tüm kasların kalınlığında anlamlı artış saptanmış olup (bilateral RA, EO, IO, TA) gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç: İnmeli hastalarda abdominal kaslara yönelik elektriksel stimülasyonun kor stabilizasyon egzersizlerine eklenmesi denge, gövde kontrolü ve postüral stabiliteyi arttırmada daha etkili bulunmuştur. Abdominal NMES, kolay uygulanabilir bir yöntem olup, iyileşmenin hızlandırılması açısından özellikle yatan hastalarda inme rehabilitasyonunda etkili ve tamamlayıcı bir tedavi seçeneği olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effects of electrical stimulation applied to the abdominal region, in addition to core stabilization exercises, on balance and muscle thickness measured by ultrasonography (USG) in patients with post-stroke balance impairment. Materials and Methods: In this prospective, randomized, controlled, single-blind, single-center study, stroke patients who received inpatient treatment at the Physical Therapy and Rehabilitation Clinic of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, affiliated with the University of Health Sciences, between April 2025 and April 2026, were evaluated. A total of 30 patients aged 18-65 years, who were at least one month post-stroke, had independent sitting balance, were able to maintain standing balance with or without support, and had a Berg Balance Scale score ≤40, were included in the study. Participants were randomly assigned into two groups: 15 patients in the core stabilization exercise group (CS) and 15 patients in the core stabilization plus neuromuscular electrical stimulation group (CS+NMES). All patients received core stabilization exercises five days per week in addition to a conventional rehabilitation program. The CS+NMES group additionally received abdominal NMES for 20 minutes per day, 5 days per week, for 3 weeks. Clinical assessments were performed before and after treatment using Brunnstrom motor staging, the Trunk Control Test, Visual Analog Scale, Postural Assessment Scale for Stroke Patients - Turkish version, Berg Balance Scale, Functional Ambulation Classification, and the Timed Up and Go test. The resting thickness of the right and left rectus abdominis (RA), external oblique (EO), internal oblique (IO), and transversus abdominis (TA) muscles was measured using ultrasonography. All clinical and ultrasonographic evaluations were conducted by the same physician, who was blinded to group allocation. Results: There was no significant difference between the groups in terms of age, sex, body mass index, occupation, dominant hand, time since stroke, hemiplegic side, and stroke type at baseline (p>0,05). Significant improvements were observed in all clinical outcomes compared to baseline in both groups, except for Brunnstrom motor staging (p<0,05). Post-treatment comparisons revealed statistically significant differences between the groups in favor of the CS+NMES group in the Trunk Control Test, Postural Assessment Scale for Stroke Patients–Turkish version and Berg Balance Scale (p<0,05). There was no significant difference between the groups in terms of the Visual Analog Scale, Timed Up and Go test and Functional Ambulation Classification (p>0,05). Ultrasonographic evaluation demonstrated a significant increase in the thickness of all measured muscles (bilateral RA, EO, IO, TA) in both groups; no significant difference was found between the groups (p>0,05). Conclusion: The addition of abdominal electrical stimulation to core stabilization exercises was found to be more effective in improving balance, trunk control, and postural stability in patients with stroke. Abdominal NMES is an easily applicable method and can be used as an effective and complementary treatment option in stroke rehabilitation, particularly in hospitalized patients, to enhance recovery.