İnmeli hastalarda üst ekstremite agonist veya antagonist kaslara uygulanan nöromüsküler elektriksel stimülasyonun fleksör spastisite ve fonksiyon üzerine etkileri
Effects of neuromuscular electrical stimulation applied to upper extremity agonist or antagonist muscles on flexor spasticity and function in stroke patients
  1. Tez No: 932476
  2. Yazar: EMRAH KARADUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EDA GÜRÇAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, üst ekstremite, spastisite, elektriksel stimülasyon, ultrasonografi, fonksiyonel durum, Stroke, hemiplegia, upper limb, spasticity, electrical stimulation, ultrasonography, functional status
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: El bileği ve parmak fleksör spastisitesi olan inmeli hastalarda botulinum nörotoksin tip A (BoNT-A) enjeksiyonlarından sonra el bileği ve parmak fleksörlerine ve/veya ekstansörlerine uygulanan nöromüsküler elektriksel stimülasyon (NMES) tedavisinin üst ekstremite (ÜE) fleksör spastisitesi, motor iyileşme, ÜE ve el fonksiyonları, el kavrama gücü, eklem hareket açıklığı (EHA), fonksiyonel bağımsızlık, yaşam kalitesi, el becerileri ve sonografik olarak değerlendirilen kas kalınlıkları üzerine etkilerini belirlemek ve bu farklı uygulamaları karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatarak tedavi gören el bilek ve/veya parmaklarında spastisitesi ve ilk inme tanısı olan 36 hasta ile yapıldı. Hastalar, her grupta 12 kişi olacak şekilde üç gruba ayrıldı. Çalışmaya alınan tüm hastalara BoNT-A ultrasonografi (USG) rehberliğinde uygulandı. Tüm hastalar dört hafta süre ile beş gün/hafta, toplam 20 seans süreyle konvansiyonel rehabilitasyon programına alındı. Ek olarak birinci (agonist) grubun el bilek ve parmak fleksörlerine, ikinci (antagonist) grubun el bilek ve parmak ekstansörlerine 20 dakika NMES, üçüncü (kontrol) grubun hastalarına ÜE fonksiyonlarını geliştirmeye yönelik 20 dakika mesleki rehabilitasyon programı uygulandı. Değerlendirmelerde Modifiye Ashworth Skalası (MAS), Brunnstrom evrelemesi, Kol, Omuz ve El Dizabilite Skalası (QDASH), El Kavrama Gücü Testi (HGST), EHA ölçümü, Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (FBÖ), İnmeye Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği (İÖYKÖ) ve ABILHAND İnme El Fonksiyonu anketi kullanıldı. Sonografik olarak Fleksör Karpi Radialis (FKR) ve Fleksör Digitorum Süperfisialis (FDS) kaslarının lokalizasyonları belirlenerek, kalınlıkları tedavi öncesi ve sonrası literatürde önerilen şekilde ölçüldü. Hastalar başlangıçta ve dört haftalık tedavi sonrası değerlendirildi. Bulgular: Klinik değerlendirmelerde ÜE el bileği ve parmak spastisitesi [MAS FKR; agonist grup (n=8) p=0,046, antagonist grup (n=9) p=0,025, kontrol grubu (n=12) p=0,025, MAS FDS; agonist grup (n=11) p=0,008, antagonist grup xiii (n=12) p=0,005, kontrol grubu (n=11) p=0,025)], fonksiyonel durumu (agonist grup p=0,001, antagonist grup p =0,022, kontrol grubu p=0,003), el bileği ekstansiyonu EHA (agonist grup p=0,002, antagonist grup p=0,001, kontrol grubu p=0,001), parmak ekstansiyonu EHA (agonist grup p=0,002, antagonist grup p=0,001, kontrol grubu p=0,002), genel fonksiyonellik düzeyi (agonist grup p=0,001, antagonist grup p=0,001, kontrol grubu p=0,021), yaşam kalitesi (agonist grup p=0,001, antagonist grup p=0,003, kontrol grubu p=0,002) ve el becerileri (agonist grup p=0,005, antagonist grup p=0,039, kontrol grubu p=0,039) bakımından her üç grupta tedavi sonrası iyileşme elde edilirken gruplar arası değerlendirmede birbirlerine üstün olmadıkları görüldü. El kavrama gücü, FKR ve FDS kas kalınlıkları açısından sadece agonist grupta anlamlı artış elde edilirken, kas kalınlıkları agonist grubu lehine üstünlük gösterdi (FKR; p=0,001, FDS; p=0,001). Sonuç: İnmeli hastaların ÜE'lerine uygulanan BoNT-A ve nörolojik rehabilitasyon programı spastisite, ÜE ve el fonksiyonları, EHA, genel fonksiyonel durum, yaşam kalitesi ve el becerileri üzerine etkili olduğu bulunmuştur. Kişiye özgü uygulanan konvansiyonel rehabilitasyon tedavisinin spastisite ve fonksiyonellik üzerine bilinen olumlu katkıları bu çalışmayla bir kez daha pekiştirilmiştir. Fleksör kaslara uygulanan NMES, el kavrama gücü ve fleksör kas kalınlıklarına ekstansör kaslara uygulanan NMES'e kıyasla daha üstün olarak iyileşme sağlar.
Özet (Çeviri)
Aim: Neuromuscular electrical stimulation (NMES) therapy applied to wrist and finger flexors and/or extensors after botulinum neurotoxin type A (BoNT-A) injections in stroke patients with wrist and finger flexor spasticity, To determine the effects on motor recovery, upper extremity and hand functions, hand grip strength, range of motion (ROM), functional independence, quality of life, hand skills and sonographically assessed muscle thickness and to compare these different applications. Materials and Methods: The study was conducted with 36 patients with spasticity of the wrist and/or fingers and a first diagnosis of stroke who were hospitalized at the Health Sciences University Gaziler Physical Medicine and Rehabilitation Training and Research Hospital. The patients were divided into three groups with 12 patients in each group. BoNT-A was administered to all patients under ultrasonography (USG) guidance. All patients were enrolled in a conventional rehabilitation program for four weeks, five days/week, for a total of 20 sessions. In addition, 20 minutes of NMES was applied to the wrist and finger flexors of the first (agonist) group, 20 minutes of NMES was applied to the wrist and finger extensors of the second (antagonist) group, and 20 minutes of occupational rehabilitation program to improve upper extremity functions was applied to the patients of the third (control) group. Modified Ashworth Scale (MAS), Brunnstrom staging, Hand, Shoulder and Arm Disability Scale (QDASH), Hand Grip Strength Test (HGST), ROM measurement, Functional Independence Measure (FIM), Stroke Specific Quality of Life Scale (SS-QOL) and ABILHAND Stroke Hand Function questionnaire were used in the evaluations. The localizations of the Flexor Carpi Radialis (FCR) and Flexor Digitorum Superfisialis (FDS) muscles were determined sonographically and their thicknesses were measured before and after treatment as recommended in the literature. Patients were evaluated at baseline and after four weeks of treatment. Results: In clinical evaluations, upper extremity wrist and finger spasticity [MAS FCR; agonist group (n=8) p=0.046, antagonist group (n=9) p=0.025, control xv group (n=12) p=0.025, MAS FDS; agonist group (n=11) p=0.008, antagonist group (n=12) p=0.005, control group (n=11) p=0.025)], functional status (agonist group p=0.001, antagonist group p=0.022, control group p=0.003), wrist extension ROM (agonist group p=0.002, antagonist group p=0.001, control group p=0.001), finger extension ROM (agonist group p=0.002, antagonist group p=0.001, control group p=0.002), While improvement was obtained in all three groups in terms of general functionality level (agonist group p=0.001, antagonist group p=0.001, control group p=0.021), quality of life (agonist group p=0.001, antagonist group p=0.003, control group p=0.002) and hand dexterity (agonist group p=0.005, antagonist group p=0.039, control group p=0.039) after treatment, they were not superior to each other in intergroup evaluation. In terms of hand grip strength, FCR and FDS muscle thickness, a significant increase was obtained only in the agonist group, while muscle thickness showed superiority in favor of the agonist group (FCR; p=0.001, FDS; p=0.001). Conclusion: BoNT-A and neurological rehabilitation program applied to the upper extremities of stroke patients was found to be effective on spasticity, upper extremity and hand functions, ROM, general functional status, quality of life and hand skills. The known positive contributions of individualized conventional rehabilitation treatment on spasticity and functionality were once again reinforced in this study. NMES applied to flexor muscles provides superior improvement in hand grip strength and flexor muscle thickness compared to NMES applied to extensor muscles.