Taurinin sıçanlarda aksiyel ve random paternli fleplerde flep perfüzyonu ve yaşayabilirliği üzerine etkisi
The effect of taurine on flap perfusion and viability in axial and random pattern flaps in rats
  1. Tez No: 1006592
  2. Yazar: MERT ERSAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR MEHMET GÜLTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: taurin, indosiyanin yeşili, perforatör flep, dorsal flep, flep yaşayabilirliği, taurine, indocyanine green, perforator flap, dorsal flap, flap viability
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada taurinin flep perfüzyonu ve yaşayabilirliği üzerine etkisi, biri aksiyel paternle beslenen DİEP flebi diğeri random paternle beslenen dorsal flep olmak üzere, iki farklı flep modelinde test edilmiştir. Ayrıca çalışma esnasında, indosiyanin yeşili anjiyografisinde bazı sorunlarla karşılaşılmış ve bu sorunların çözüm amacıyla geliştirilen alüminyum arka planın kullanıldığı McFarlane flebinin yeni bir modifikasyonu tanımlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 45 adet sıçan kullanıldı (optimal non-invaziv anjiyografik yöntemin belirlenmesi için 6, DİEP flebi modeli için 21, modifiye dorsal flep modeli için 18). Sıçanlar DİEP flebi modelinde 3 gruba (akut taurin, kronik taurin, kontrol grubu); dorsal flep modelinde 2 gruba (kronik taurin, kontrol grubu) ayrıldı. Taurin 100 mg/kg dozdan oral olarak verildi. DİEP flebi modelindeki akut taurin grubu, operasyondan 30 dakika önce tek doz taurin alırken; her iki modeldeki kronik taurin grupları, operasyonun 3 gün öncesinden başlamak üzere operasyon sonrası 3. güne kadar taurin aldı. Her iki modelde eleve edilen flepler yerlerine sütüre edildikten hemen sonra, ayrıca DİEP flebi modelinde postoperatif 3. günde ve dorsal flep modelinde postoperatif 30. dakikada, 3.-5. ve 7. günlerde indosiyanin yeşili anjiyografisi yapıldı. Tüm gruplarda fotoğraf makinesiyle ve indosiyanin yeşili anjiyografisiyle elde edilen tüm görsellerden nekroz hesaplamaları yapıldı. Dorsal flep modelinde SPY cihazı ve SPY-Q programı kullanılarak fleplerdeki floresan yoğunlukları, floresan dolum hızları ve fleplerin dolum hızları incelendi. Tüm flepler ötanazi sonrası histopatolojik inceleme amacıyla geniş sınırlarla eksize edildi. Bulgular: İndosiyanin yeşili anjiyografisinde karşılaşılan sorunlar; perfüzyonun net olarak değerlendirilememesi, postoperatif nekrozları tahmin etmek amacıyla kullanılacak olan eşik değerin belirlenememesi ve eleve edilen fleplerin bir kısmının greft olarak yaşamasının ideal nekroz hesaplamalarını zorlaştırmasıdır. Taurinin etkisi incelendiğinde; dorsal flep modelinde operasyondan 3 gün önce başlanan ve operasyon sonrası 3 güne kadar devam eden taurin kullanımı fleplerdeki nekroz oranlarını önemli ölçüde azaltmış; fleplerdeki floresan yoğunluğunu, floresan dolum hızını ve fleplerin dolum hızını arttırmıştır. Ancak, taurinin operasyon öncesi tek doz kullanımının faydalı etkisi gösterilememiştir. Histopatolojik analizlerde, kronik taurin kullanımı her iki modelde de ülseri, nekrozu ve PMNL'yi azaltmıştır. Sonuç: Deneysel hayvan modellerinde flep perfüzyonunu ve yaşayabilirliğini araştıran çalışmalara rehber olabilecek ve sonuçların dış etkenlerden minimal düzeyde etkilenmesini sağlayacak ideal bir flep modeline ihtiyaç duyulduğu anlaşılmış ve bu amaçla steril alüminyum arka planın kullanıldığı McFarlane flebinin yeni bir modifikasyonu tanımlanmıştır. Ancak, kullanılan arka planların avantaj ve dezavantajlarını anlamak için farklı arka planların da karşılaştırıldığı çalışmalar gereklidir. Taurinin flep perfüzyonu ve yaşayabilirliği üzerine etkisi incelendiğinde, iskemi-reperfüzyon hasarına etkisi yapılan önceki çalışmalarla kanıtlanmış olan, birçok hastalığın patofizyolojisine olumlu yönde etki eden, yan etki profili oldukça düşük, temini kolay ve ucuz bir ajan olan taurinin flep cerrahilerinde profilaktik olarak kullanılabileceği düşünülmüştür. Ancak, taurinin kullanım süresinin ve ideal dozunun anlaşılması için ileri klinik ilaç geliştirme çalışmaları gereklidir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the effect of taurine on flap perfusion and viability was investigated in two different flap models, the DIEP flap supplied by an axial pattern and the dorsal flap supplied by random pattern. In this study, problems encountered in indocyanine angiography in different experimental models were shown, and a new modification of the McFarlane flap using a sterile aluminum background developed to address these problems was described. Materials and methods: Fourty-five rats were included (preliminary study to determine optimal angiography n=6, DIEP flap model n= 21, modified dorsal flap model n=18) in this study. The rats were divided into three (acute taurine, chronic taurine and control groups) in DIEP flap model; and two subgroups (chronic taurine and control groups) in dorsal flap model. Taurine treatment were given at a dose of 100 mg/kg/day. Acute taurine group received once as a single dose 30 minutes before the operation and chronic taurine groups received starting 3 days before the operation till the postoperative 3rd day. Angiographic images were recorded when the flaps were sutured back and postoperative 3rd day for DIEP flap model and 30 th minute and 5th-7th days for dorsal flap model. Necrosis calculations were made with all the images obtained by the digital camera and indocyanine green angiography. Fluorescence intensity, filling rate and flow rate of dorsal flaps were calculated by the SPY device and the SPY-Q software. After euthanasia, all flaps were excised for histopathological analysis. Results: Problems encountered in imaging with indocyanine green angiography included the inability to clearly evaluate the perfusion, the inability to determine the threshold value to predict necrosis, and that a part of the elevated flaps remained viable as grafts, which makes it difficult to calculate accurate necrosis rates. When the effect of taurine is investigated; chronic taurine treatment from 3 days preoperative to 3 days postoperative significantly reduced necrosis rates and increased the fluorescence density, fluorescence filling rate and flap filling rates in the dorsal flap model (p<0.05). However, the same beneficial effect was not achieved when taurine was used only preoperatively as a single dose. On comparing the outcomes of histopathological analysis, the chronic taurine use reduced ulcer, necrosis and PMNL in both models. Conclusions: There is a need for an ideal flap model that would be a guide to the studies investigating flap perfusion and viability and ensure that test results are minimally affected by external factors. For this purpose, a new modification of the McFarlane flap using a sterile aluminum background was defined in our study. However, the studies comparing different backgrounds are required for better assessment of the advantages and disadvantages of the backgrounds used. When the effect of taurine on flap perfusion and viability is examined; it is thought that taurine, -which has been proven in previous studies to have a positive effect on ischemia-reperfusion injury, positively affects the pathophysiology of many diseases, has a very low side effect profile, is easy to obtain and is cheap-, can be used prophylactically in flap surgery. However, the optimum dose and duration for such a treatment must be found in further clinical drug development phase studies.