Kodlama etkinliklerinin okul öncesi öğrencilerine sağladığı katkılara ilişkin öğretmen görüşlerinin incelenmesi
An investigation of teachers' views on the contributions of coding activities to preschool students
- Tez No: 1006595
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET EPÇAÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kodlama Eğitimi, Okul Öncesi Eğitim, Öğretmen Görüşleri, Anlamsal kodlama, Blok kodlama, Robotik kodlama, Çocuk-okul öncesi, Coding Education, Preschool Education, Teachers' Opinions, Semantic coding, Block code, Robotic coding
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KODLAMA ETKİNLİKLERİNİN OKUL ÖNCESİ ÖĞRENCİLERİNE SAĞLADIĞI KATKILARA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ Tülay ÖZDURĞUN 2026/ Sayfa:136 Bu araştırmanın amacı, kodlama etkinliklerinin okul öncesi öğrencilerine sağladığı katkılara ilişkin öğretmen görüşlerini incelemektir. Araştırmada karma araştırma desenlerinden yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Bu doğrultuda nicel ve nitel veriler eş zamanlı olarak toplanmış, ayrı ayrı analiz edilmiş ve elde edilen bulgular birlikte yorumlanmıştır. Araştırmanın nicel çalışma grubunu, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Siirt ili ve ilçelerinde görev yapan 350 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın nitel boyutunda ise 60 okul öncesi öğretmeninden elde edilen veriler kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen“Kodlama Etkinliklerinin Okul Öncesi Öğrencilerine Sağladığı Katkılara İlişkin Öğretmen Görüşleri Ölçeği”ile“Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılmıştır. Ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları kapsamında açımlayıcı faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizi uygulanmış; elde edilen bulgular ölçeğin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu göstermiştir. Verilerin analizinde SPSS bilgisayar paket programı kullanılmıştır. Nicel verilerin analizi için normallik testine başvurulmuş ve verilerin normal bir dağılım sergilemediği görüldüğünden non-parametrik testlerden Mann- Whitney U Testi ve Kruskal- Wallis H testi kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise içerik analizi yönteminden yararlanılmıştır. Öğretmen görüşleri doğrultusunda elde edilen nitel veriler temalar ve kodlar altında sınıflandırılarak yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucunda; okul öncesi öğretmeninin kodlama etkinliklerinin çocukların bilişsel, fiziksel ve dil gelişimlerini desteklediği yönünde görüş belirttikleri, ayrıca problem çözme, yaratıcı düşünme, sıralama ve iş birliği gibi becerileri geliştirdiği yönünde görüş bildirdikleri görülmüştür. Araştırmanın nicel bulgularında öğretmen görüşlerinin cinsiyet, mesleki deneyim süresi, algılanan kodlama bilgi düzeyi, kodlama uygulama sıklığı, kodlama uygulama yöntemi ve aile katılımı değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Nitel bulgularda ise öğretmenlerin kodlama etkinliklerinin uygulanması sürecinde teknik altyapı eksikliği, materyal yetersizliği, zaman sorunu ve öğretmenlerin kodlama eğitimi konusunda yeterli hizmet içi eğitim alamamaları gibi çeşitli sorunlarla karşılaştıkları belirlenmiştir. Bununla birlikte öğretmenler, ailelerin süreç hakkında bilinçlendirilmesinin çocukların öğrenme süreçlerini desteklediğini ve kodlama etkinliklerinin daha etkili yürütülmesine katkı sağladığını ifade etmişlerdir. Ayrıca öğretmenler, uygulama ortamlarının geliştirilmesi, teknolojik materyal desteğinin artırılması ve öğretmenlere yönelik uygulamalı eğitimlerin yaygınlaştırılması yönünde önerilerde bulunmuşlardır. Araştırmanın, okul öncesi eğitimde kodlama etkinliklerine ilişkin öğretmen görüşlerini kapsamlı biçimde ortaya koyarak ilgili alanyazına katkı sağlayacağı ve gelecekte yapılacak araştırmalara kaynak oluşturacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER'S THESIS AN INVESTIGATION OF TEACHERS' OPINIONS ON THE CONTRIBUTIONS OF CODING ACTIVITIES TO PRESCHOOL STUDENTS Tülay ÖZDURĞUN 2026 / Page:136 The aim of this study is to examine teachers' opinions regarding the contributions of coding activities to preschool students. In the study, the convergent parallel design, one of the mixed research methods, was used. Accordingly, quantitative and qualitative data were collected simultaneously, analyzed separately, and the findings obtained were interpreted together. The quantitative study group consisted of 350 preschool teachers working in the province and districts of Siirt during the 2024–2025 academic year. In the qualitative dimension of the study, data obtained from 60 preschool teachers were used. As data collection tools, the“Teachers' Opinions Scale on the Contributions of Coding Activities to Preschool Students”developed by the researcher and a“Structured Interview Form”were used. Within the scope of the validity and reliability studies of the scale, exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis were conducted, and the findings indicated that the scale was a valid and reliable measurement tool. SPSS statistical software was used in the analysis of the data. For the analysis of quantitative data, normality tests were conducted, and since the data did not show a normal distribution, non-parametric tests, namely the Mann–Whitney U Test and Kruskal–Wallis H Test, were used. In the analysis of qualitative data, the content analysis method was employed. The qualitative data obtained in line with teachers' opinions were classified and interpreted under themes and codes. As a result of the study, it was found that preschool teachers stated that coding activities support children's cognitive, physical, and language development. In addition, teachers expressed that coding activities improve skills such as problem solving, creative thinking, sequencing, and cooperation. Quantitative findings revealed that teachers' opinions did not differ significantly according to variables such as gender, professional experience, perceived level of coding knowledge, frequency of coding implementation, coding implementation method, and family involvement. Qualitative findings showed that teachers encountered various problems during the implementation of coding activities, such as lack of technical infrastructure, insufficient materials, time constraints, and inadequate in-service training on coding education. Furthermore, teachers stated that informing families about the process supported children's learning processes and contributed to the more effective implementation of coding activities. Teachers also suggested improving implementation environments, increasing technological material support, and expanding practical training opportunities for teachers. It is believed that this study will contribute to the related literature by comprehensively presenting teachers' opinions on coding activities in preschool education and will serve as a resource for future studies.