Bilgisayarsız kodlama etkinliklerinin okul öncesi öğrencilerinin problem çözme, bilgi işlemsel düşünme ve temel süreç becerilerine etkisi
The effect of unplugged coding activities on preschool students' problem solving, computational thinking and basic process skills
  1. Tez No: 962159
  2. Yazar: MERAL ARDIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZİH ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik Materyal Tabanlı Kodlama, Bilgisayarsız Kodlama, Problem Çözme, Temel Süreç Becerisi, Bilgi İşlemsel Düşünme, Electronic Material-Based Coding, Unplugged Coding, Problem-Solving, Basic Process Skills, Computational Thinking
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi eğitime devam eden çocuklarla gerçekleştirilen elektronik materyal tabanlı olan ve olmayan kodlama etkinliklerinin öğrencilerin problem çözme becerilerine, bilgi işlemsel düşünme becerilerine ve temel süreç becerilerine etkisini ortaya koymaktır. Karma desenin benimsendiği çalışmanın nicel boyutunda ön test-son test yarı deneysel yöntem, nitel boyutunda ise fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Araştırma, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında bahar döneminde Niğde'de özel bir kurumda öğrenim gören 31 okul öncesi öğrencisi ile yapılmıştır. Yedi hafta süresince, araştırma kapsamında geliştirilen ve biri elektronik materyal (Matatalab robot) içeren, diğeri içermeyen iki farklı kodlama etkinliği ilgili iki gruba ayrı ayrı uygulanmıştır. Nicel veriler Problem Çözme Becerisi Ölçeği, Okul Öncesi Öğrencilere Yönelik Temel Beceri Ölçeği ve Bilgi İşlemsel Düşünme Becerisi Ölçeği (TechCheck-K) ile toplanarak SPSS programı ile analiz edilmiştir. Nitel veriler ise ebeveyn görüşlerine dayalı olarak betimsel analizle değerlendirilmiştir. Sonuçlar, her iki tür etkinliğin de öğrencilerin gelişimlerine olumlu katkı sunduğunu, ancak elektronik materyal kullanan grubun daha yüksek ve kalıcı gelişim gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu durum, teknoloji destekli etkinliklerin bilişsel gelişimi hızlandırıcı etkisini desteklemektedir. Özellikle sıralı düşünme ve hata ayıklama gibi bilgi işlemsel düşünme alt becerilerinde anlamlı ilerleme saptanmıştır. Ebeveynler, uygulamaların çocukların gelişim alanlarına katkı sağladığını ve öğrenmeye olan ilgilerini artırdığını belirtmiştir. Gelecek araştırmalarda nicel, nitel veya karma yöntemlerle; problem çözme, iş birliği ve yaratıcılık gibi bilişsel-sosyal becerilere odaklanan çalışmaların, farklı yaş gruplarıyla yürütülmesi önerilebilir. Ayrıca Matatalab dışında Kubo, Botley 2.0 ve Edison gibi farklı dijital materyallerin yaş grupları üzerindeki karşılaştırmalı etkileri incelenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the effects of coding activities, with and without electronic materials, conducted with preschool children on their problem-solving skills, computational thinking skills, and basic process skills. The study adopted a mixed-methods design: the quantitative dimension employed a pre-test–post-test quasi-experimental method, while the qualitative dimension used a phenomenological design. The research was carried out during the spring semester of the 2023–2024 academic year with 31 preschool students attending a private institution in Niğde. Over a period of seven weeks, two different coding activities developed within the scope of the study one including electronic materials (Matatalab robot) and the other without were implemented separately with the two groups. Quantitative data were collected using the Problem-Solving Skills Scale, The Scale for Basic Process Skills of Pre-School Students, and the Computational Thinking Skills Scale (TechCheck-K), and the data obtained were analyzed using the SPSS software. Qualitative data, on the other hand, were evaluated through descriptive analysis based on parents' opinions. The results revealed that both types of activities contributed positively to students' development; however, the group using electronic materials demonstrated greater and more lasting progress. This finding supports the accelerating effect of technology-supported activities on cognitive development. Significant progress was particularly observed in computational thinking sub-skills such as sequential thinking and debugging. Parents stated that the practices contributed to their children's developmental domains and increased their interest in learning. For future research, it is recommended to conduct studies focusing on cognitive and social skills such as problem-solving, collaboration, and creativity with different age groups using quantitative, qualitative, or mixed methods. In addition, the comparative effects of different digital materials such as Kubo, Botley 2.0, and Edison, apart from Matatalab, can be examined in various age groups.