İnflamatuvar Bağırsak Hastalığına Eşlik Eden Akut Gastroenteritte Etkenlerin Multipleks Polimeraz Zincir Reaksiyonu İle Tespiti
Detection Of Etiological Agents İn Acute Gastroenteritis Accompanying Inflammatory Bowel Disease By Multiplex Polymerase Chain Reaction
  1. Tez No: 1006655
  2. Yazar: ÇAĞLAR İZMİRLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYFER BAKIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: İnflamatuvar bağırsak hastalığı, Ülseratif kolit, Crohn hastalığı, akut gastroenterit, multipleks Polimeraz Zincir Reaksiyonu, sitomegalovirüs, diyarejenik Escherichia coli, Inflammatory bowel disease, Ulcerative colitis, Crohn's disease, acute gastroenteritis, multiplex polymerase chain reaction, cytomegalovirus, diarrheagenic Escherichia coli
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: İnflamatuvar bağırsak hastalıkları (İBH) alevlenmelerinde ishale enfeksiyöz etkenlerin mi yoksa hastalığın kendisinin mi yol açtığını ayırt etmek tedavi yönetimi için kritiktir. Bu çalışmanın amacı, akut gastroenterit semptomu olan İBH'li erişkinlerde dışkı multipleks Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) paneli ile saptanan bakteriyel, viral ve paraziter patojenlerin dağılımını ve sıklığını ortaya koymak, bu patojenlerin hastalık aktivitesi ve klinik bulgularla ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, kesitsel ve prospektif tasarımlı bu çalışmaya, 1 Nisan 2025–31 Aralık 2025 tarihleri arasında, üçüncü basamak bir sağlık kuruluşunun gastroenteroloji kliniğine akut gastroenterit semptomları ile başvuran, İBH tanılı, 18 yaş ve üzeri erişkin hastalar dahil edildi. Kontrol grubunu, gastrointestinal sistemle ilişkili yakınması olmayan ve genel sağlık taraması amacıyla başvuran sağlıklı erişkinler oluşturdu. Tüm katılımcılardan alınan dışkı örneklerinde, gastrointestinal sistemde enfeksiyon etkeni olarak kabul edilen toplam 22 farklı bakteriyel, viral ve paraziter patojen, multipleks gerçek zamanlı PCR yöntemi ile araştırıldı. Gastrointestinal panel kapsamında yer almayan sitomegalovirüs (CMV) ise aynı numunelerden elde edilen DNA üzerinde, CMV PCR kiti ile analiz edildi. İBH'li olgularda hastalık aktivitesi, Ülseratif kolitte (ÜK) Mayo skoru ve Ülseratif Kolit Endoskopik Şiddet İndeksi (UCEIS), Crohn hastalığında (CH) ise Crohn Hastalığı İçin Basit Endoskopik Skor (SES-CD) kullanılarak sınıflandırıldı; eş zamanlı olarak demografik, klinik ve laboratuvar veriler standart formlar aracılığıyla kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya 183 İBH (165 ÜK, 18 CH) ve 92 sağlıklı kontrol dahil edildi; İBH grubunda medyan yaş 44, kontrol grubunda 32 idi. Tüm patojenler birlikte değerlendirildiğinde, patojen pozitifliği İBH'de %56,3, kontrolde %16,3 bulundu; hem ÜK (%57) hem CH (%50) gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı artış saptandı. Bakteriyel patojenler İBH'de %34,4, kontrolde %10,9 oranında izlendi; İBH grubunda en sık etkenler EPEC (%16,9), EAEC (%11,5) ve STEC (%5,5) olarak belirlendi. Viral patojenler özellikle ÜK'de daha yüksek oranda saptanmış olup, ÜK'de %26,1, CH'nda %5,6 ve kontrolde %3,3 oranında bulundu; CMV ise ÜK'de %24,8 sıklıkta saptandı. Paraziter patojenler nadirdi ve gruplar arasında belirgin fark yoktu. Tekli enfeksiyonlar ÜK'de %43, CH'de %38,9, kontrolde %16,3; çoklu enfeksiyonlar yalnızca İBH'de (ÜK %13,9, CH %11,1) görüldü. ÜK'de UCEIS'e göre çok değişkenli analizde CMV için aOR: 4,93 (p=0,137), DEC için aOR: 0,52 (p=0,211) ve diğer patojenler için aOR: 0,86 (p=0,836) bulundu. Mayo skoruna göre çok değişkenli analizde ise CMV için aOR: 2,85 (p=0,033), DEC için aOR: 0,53 (p=0,259) ve diğer patojenler için aOR: 0,96 (p=0,955) bulundu. ÜK'de, CMV, DEC ve diğer grup patojen Ct dağılımları remisyon ve aktivasyon gruplarında benzer bulundu. CH'de semptomlara göre patojen dağılımında belirgin fark izlenmezken, ÜK'de bakteriyel patojenler sulu ishal varlığı ve tenezm yokluğunda; viral patojenler ise kanlı ishal ve ≥5/günde sulu ishal varlığında daha sık saptandı, paraziter etkenler semptomlara göre anlamlı farklılık göstermedi. Genel PCR pozitifliği ÜK'de yalnızca azatioprin kullanımı (aOR=3,14) ve artmış lökositoz varlığı ile bağımsız ilişkiliydi. CMV pozitifliği ÜK'de kanlı ishal (aOR=12,96), azatioprin kullanımı (aOR=5,92) ve lökositoz varlığı (aOR=7,04)ile bağımsız olarak ilişkiliydi. İBH ve kontrol grupları arasında bakteriyel ve viral Ct değerlerinin AUC'si çok düşük bulundu (bakteriyel AUC=0,295; viral AUC=0,250), yalnızca paraziter Ct için iyi bir ayırt edicilik (AUC=0,857) saptandı. Sonuç: Bulgularımız, İBH alevlenmelerinde enfeksiyon etkenlerinin yüksek oranda tespit edildiğini göstermiştir. Bununla birlikte her pozitif PCR sonucunun klinik olarak anlamlı enfeksiyonu yansıtmadığı görülmüştür. Özellikle CMV'nin hastalık aktivitesindeki rolünün daha net ortaya konulabilmesi için gelecekte yapılacak çalışmalarda endoskopik biyopsilerde doku immünohistokimyasal inceleme ve doku PCR analizlerinin birlikte kullanılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Distinguishing whether diarrhea during exacerbations of inflammatory bowel disease (IBD) is attributable to infectious agents or to the underlying disease itself is critical for appropriate therapeutic management. The aim of this study is to determine the distribution and frequency of bacterial, viral, and parasitic pathogens detected by stool multiplex polymerase chain reaction (PCR) in adult patients with IBD presenting with symptoms of acute gastroenteritis, and to evaluate the association of these pathogens with disease activity and clinical findings. Materials and Methods: In this single-center, cross-sectional, prospective study, adult patients aged 18 years and older with a diagnosis of IBD who presented with symptoms of acute gastroenteritis to the gastroenterology clinic of a tertiary care institution between April 1, 2025, and December 31, 2025, were included. The control group consisted of healthy adults without gastrointestinal complaints who presented for routine health screening. In stool samples obtained from all participants, a total of 22 bacterial, viral, and parasitic pathogens considered causative agents of gastrointestinal infections were investigated using multiplex real-time PCR. Cytomegalovirus (CMV), which is not included in the gastrointestinal panel, was analyzed using a CMV PCR kit on DNA extracted from the same specimens. In patients with IBD, disease activity was classified using the Mayo score and the Ulcerative Colitis Endoscopic Index of Severity (UCEIS) for ulcerative colitis (UC), and the Simple Endoscopic Score for Crohn's Disease (SES-CD) for Crohn's disease (CD); concurrently, demographic, clinical, and laboratory data were recorded using standardized forms. Results: A total of 183 patients with IBD (165 UC, 18 CD) and 92 healthy controls were included in the study; the median age was 44 years in the IBD group and 32 years in the control group. When all pathogens were evaluated collectively, pathogen positivity was 56.3% in the IBD group and 16.3% in controls; a significant increase was observed in both the UC (57%) and CD (50%) groups compared with controls. Bacterial pathogens were detected in 34.4% of IBD patients and 10.9% of controls; the most common agents in the IBD group were EPEC (16.9%), EAEC (11.5%), and STEC (5.5%). Viral pathogens were detected at a higher rate particularly in UC, with rates of 26.1% in UC, 5.6% in CD, and 3.3% in controls; CMV was identified in 24.8% of UC cases. Parasitic pathogens were rare, with no marked differences between groups. Single infections were observed in 43% of UC, 38.9% of CD, and 16.3% of controls, whereas multiple infections were detected only in the IBD group (UC 13.9%, CD 11.1%). In UC, multivariable analysis according to UCEIS showed an adjusted odds ratio (aOR) of 4.93 for CMV (p=0.137), 0.52 for DEC (p=0.211), and 0.86 for other pathogens (p=0.836). In multivariable analysis based on the Mayo score, the aOR was 2.85 for CMV (p=0.033), 0.53 for DEC (p=0.259), and 0.96 for other pathogens (p=0.955). In UC, the distribution of Ct values for CMV, DEC, and other pathogen groups was similar between remission and active disease states. In CD, no marked differences in pathogen distribution were observed according to symptoms; however, in UC, bacterial pathogens were more frequently detected in the presence of watery diarrhea and absence of tenesmus, whereas viral pathogens were more commonly identified in cases with bloody diarrhea and ≥5 episodes of watery diarrhea per day. Parasitic pathogens did not show a significant variation according to symptoms. Overall PCR positivity in UC was independently associated only with azathioprine use (aOR=3.14) and the presence of leukocytosis. CMV positivity in UC was independently associated with bloody diarrhea (aOR=12.96), azathioprine use (aOR=5.92), and leukocytosis (aOR=7.04). The area under the curve (AUC) values for bacterial and viral Ct values were very low between the IBD and control groups (bacterial AUC=0.295; viral AUC=0.250), whereas good discriminative performance was observed only for parasitic Ct values (AUC=0.857). Conclusion: Our findings demonstrated a high rate of detection of infectious agents during exacerbations of IBD. However, not every positive PCR result was found to reflect a clinically significant infection. In particular, to better elucidate the role of CMV in disease activity, future studies should incorporate both immunohistochemical analysis and tissue PCR on endoscopic biopsy specimens.