KARACİĞER METASTAZLARINA UYGULANAN TERMALABLASYON İŞLEMİNDE VOLÜMETRİK TÜMÖR VE ABLASYONYÜKÜNÜN KARACİĞER FONKSİYONLARI ÜZERİNE ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
EVALUATION OF THE EFFECTS OF VOLUMETRIC TUMOR ANDABLATION BURDEN ON LIVER FUNCTIONS IN THERMAL ABLATIONPROCEDURES APPLIED TO LIVER METASTASES
- Tez No: 1006654
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH ENES ATAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer, Metastaz, Bilgisayarlı Tomografi, Ablasyon Teknikleri, Tümör Yükü, Liver, Metastasis, Computed Tomography, Ablation Techniques, Tumor Burden
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET KARACİĞER METASTAZLARINA UYGULANAN TERMAL ABLASYON İŞLEMİNDE VOLÜMETRİK TÜMÖR VE ABLASYON YÜKÜNÜN KARACİĞER FONKSİYONLARI ÜZERİNE ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. FATMA NUR ÇOKBAKAR UZMANLIK TEZİ KONYA-2026 Amaç: Bu çalışmanın amacı, karaciğer metastazı nedeniyle perkütan termal ablasyon uygulanan hastalarda; tümör volümü, ablasyon volümü ve bu parametrelerin toplam karaciğer volümüne oranlarının, işlem sonrası karaciğer fonksiyon testleri ve hepatotoksisite gelişimi üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Retrospektif tasarlanan bu çalışmaya, karaciğer metastazlarına mikrodalga veya radyofrekans ablasyon uygulanan 109 hasta dahil edildi. BT (bilgisayarlı tomografi) ve MRG (manyetik rezonans görüntüleme) üzerinden tümör, ablasyon alanı ve total karaciğer volümü 3 boyutlu volümetrik ölçümler ile yapıldı. İşlem öncesi (bazal), işlem günü (0. gün), 2. hafta ve 1. ay laboratuvar parametreleri kaydedildi. Hepatotoksisite derecelendirmesi CTCAE (Common Terminology Criteria for Adverse Events) kriterlerine göre yapıldı. Bulgular: Çalışma grubunda medyan sağkalım süresi 21 ay olup, kolorektal metastazlı hastalarda sağkalım non-kolorektal gruba göre anlamlı olarak daha uzun bulundu. İşlem sonrası AST (Aspartat Aminotransferaz) ve ALT (Alanin Aminotransferaz) düzeylerinde erken dönemde belirgin artış izlenirken, bu değerlerin 1. ayda bazal seviyelere gerilediği saptandı. Buna karşın GGT (Gama Glutamil Transferaz) ve ALP (Alakalen fostataz) düzeylerinde daha geç ve uzun süreli yükselme gözlendi. Volümetrik ablasyon yükü ile hepatotoksisite derecesi arasında güçlü pozitif korelasyon bulundu (r=0,716, p<0,001). ROC analizinde volümetrik ablasyon yükü, ağır hepatotoksisiteyi öngörmede en yüksek tanısal doğruluğu gösterdi (AUC=0,888); %2,443 eşik değerinin üzerinde ağır hepatotoksisiteiv riskinin belirgin olarak arttığı saptandı. Ayrıca yüksek ablasyon yükünün daha uzun hastane yatış süresi ile ilişkili olduğu gösterildi. RFA ve MWA grupları arasında volümetrik parametreler, hepatotoksisite derecesi ve sağkalım açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi. Sonuç: Karaciğer metastazlarında ablasyon tedavisi sonrası gelişen geçici fonksiyonel bozulma, doğrudan volümetrik tümör ve ablasyon yükü ile ilişkilidir. Volümetrik ölçümler, işlem sonrası gelişebilecek ağır hepatotoksisite riskini öngörmede güvenilir parametrelerdir. Her iki termal ablasyon yöntemi de benzer güvenlik ve etkinlik profiline sahiptir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF THE EFFECTS OF VOLUMETRIC TUMOR AND ABLATION BURDEN ON LIVER FUNCTIONS IN THERMAL ABLATION PROCEDURES APPLIED TO LIVER METASTASES Dr. FATMA NUR ÇOKBAKAR MASTER'S THESIS KONYA-2026 Objective: The aim of this study is to evaluate the effects of tumor volume, ablation volume, and their ratios to total liver volume (volumetric burden) on post-procedural liver function tests and the development of hepatotoxicity in patients undergoing percutaneous thermal ablation (RFA or MWA) for liver metastases. Materials and Methods: This retrospective study included 109 patients who underwent microwave or radiofrequency ablation for liver metastases. Three-dimensional volumetric measurements of the tumor, the ablation site, and total liver volume were performed using CT and MRI scans. Laboratory parameters were recorded pre-procedure (baseline), on the day of the procedure (Day 0), at 2 weeks, and at 1 month. Hepatotoxicity grading was performed according to the CTCAE (Common Terminology Criteria for Adverse Events) criteria. Results: The median overall survival was 21 months, and patients with colorectal metastases demonstrated significantly longer survival compared to the non-colorectal group. Early post-procedural elevations in AST and ALT levels were observed, with values returning close to baseline by the first month. In contrast, GGT and ALP levels showed a delayed and prolonged rise. A strong positive correlation was identified between volumetric ablation burden and hepatotoxicity grade (r=0,716, p<0,001). ROC analysis demonstrated that volumetric ablation burden had the highest diagnostic accuracy for predicting severe hepatotoxicity (AUC=0,888), and a threshold value above 2,443% was associated with a markedly increased risk of severe hepatotoxicity. Furthermore, higher ablation burden was significantly associated with a prolonged hospital stay. No statistically significant difference vi was observed between RFA and MWA groups regarding volumetric parameters, hepatotoxicity grade, and survival. Conclusion: The transient functional impairment following ablation therapy for liver metastases is directly associated with volumetric tumor and ablation burden. Volumetric measurements are reliable parameters for predicting the risk of severe post-procedural hepatotoxicity. Both thermal ablation methods have similar safety and efficacy profiles.