Herpes zoster gelişimi ile psikososyal stres ve uyku kalitesi arasındaki ilişki
Association of psychosocial stress and sleep quality with the development of herpes zoster
  1. Tez No: 1006657
  2. Yazar: DİLA ÇAĞLA DURMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR ALTUNAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: herpes zoster, stres, uyku kalitesi, anksiyete, depresyon, herpes zoster, stress, sleep quality, anxiety, depression
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, herpes zoster gelişimi ile psikososyal stres ve uyku kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, HZ hastalarında klinik şiddet ile bu faktörler arasındaki ilişkinin incelenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu olgu-kontrol çalışmasına toplam 280 katılımcı dahil edilmiştir. HZ tanısı alan hastalar ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş sağlıklı kontrol grubu karşılaştırılmıştır. Katılımcıların psikososyal stres düzeyleri Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ) ve Holmes–Rahe Yaşam Olayları Ölçeği ile, anksiyete ve depresyon düzeyleri Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADÖ) ile, uyku kalitesi ise Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ile değerlendirilmiştir. Veriler çok değişkenli lojistik regresyon analizleri ile incelenmiştir. Bulgular: HZ hastalarında, kontrol grubuna kıyasla algılanan stres, stresli yaşam olayları, anksiyete ve depresyon düzeylerinin anlamlı olarak daha yüksek olduğu ve uyku kalitesinin daha kötü olduğu saptanmıştır (tüm p<0,05). Çok değişkenli analizde, Holmes–Rahe stres skoru (OR=1,03; %95 GA: 1,01–1,05; p=0,006) ve ASÖ skoru (OR=1,42; %95 GA: 1,08–1,85; p=0,011) HZ gelişimi için bağımsız belirleyiciler olarak bulunmuştur. HZ hastalarında ağrı şiddeti ile PUKİ toplam skoru arasında güçlü (r=0,711; p<0,001), Holmes–Rahe skoru ile orta düzeyde (r=0,342; p=0,002) korelasyon saptanmıştır. Sonuç: Psikososyal stres ve uyku bozuklukları, herpes zoster gelişimi ve hastalık şiddeti ile yakından ilişkilidir. Bu bulgular, HZ yönetiminde biyolojik faktörlerin yanı sıra psikososyal değerlendirme ve uyku kalitesinin göz önünde bulundurulmasının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the relationship between herpes zoster development and psychosocial stress and sleep quality. Additionally, the association between these factors and disease severity in HZ patients was investigated. Material and Methods: A total of 280 participants were included in this case–control study. Patients diagnosed with HZ were compared with age- and sex- matched healthy controls. Psychosocial stress levels were assessed using the Perceived Stress Scale (PSS) and the Holmes–Rahe Life Events Scale. Anxiety and depression were evaluated using the Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), and sleep quality was assessed using the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). Data were analyzed using multivariate logistic regression models. Results: HZ patients had significantly higher levels of perceived stress, stressful life events, anxiety, and depression, along with poorer sleep quality compared to controls (all p<0.05). In multivariate analysis, Holmes–Rahe stress score (OR=1.03; 95% CI: 1.01–1.05; p=0.006) and PSS score (OR=1.42; 95% CI: 1.08–1.85; p=0.011) remained independent predictors of HZ development. Pain severity showed a strong correlation with PSQI total score (r=0.711; p<0.001) and a moderate correlation with Holmes–Rahe scores (r=0.342; p=0.002). Conclusion: Psychosocial stress and sleep disturbances are closely associated with both the development and clinical severity of herpes zoster. These findings highlight the importance of considering psychosocial assessment and sleep quality in the clinical management of HZ.