Primer sezaryende rectus kaslarının yaklaştırılmasının postoperatif ağrı üzerine etkisinin retrospektif olarak araştırılması
A retrospective study of the effect of rectus muscle approximation on postoperative pain following primary cesarean section
- Tez No: 1006658
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLAY GÖK KORUCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi teknik, görsel analog skala, postoperatif ağrı, rektus abdominis kası, sezaryen, Surgical technique, visual analog scale, postoperative pain, rectus abdominis muscle, cesarean section
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, primer sezaryen operasyonlarında rectus abdominis kaslarının yeniden yaklaştırılmasının erken postoperatif dönemde algılanan ağrı düzeyi ve klinik sonuçlar üzerindeki etkisini retrospektif olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, tek merkezli ve karşılaştırmalı çalışma, Mart 2024 – Mart 2025 tarihleri arasında Konya Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde primer sezaryen ile doğum yapan 400 olgu üzerinde yürütüldü. Hastalar, cerrahi sırasında rectus abdominis kaslarının yeniden yaklaştırılma durumuna göre iki gruba ayrıldı: Rectus kasları yaklaştırılan grup (n=200) ve Yaklaştırılmayan grup (n=200). Tüm olgularda spinal anestezi ve standart cerrahi teknikler kullanıldı. Postoperatif ağrı düzeyi, 24. ve 48. saatlerde servis hemşireleri tarafından yüz yüze görüşme ile Görsel Analog Skala (VAS) kullanılarak değerlendirildi. İkincil sonuç değişkenleri olarak operasyon süresi, analjezik gereksinimi, hematolojik parametreler ve kesi yeri enfeksiyonu incelendi. Bulgular: Gruplar arasında postoperatif 24. ve 48. saat VAS skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Operasyon süresi, hastanede kalış süresi, postoperatif analjezik gereksinimi, hematolojik değişkenler ve kesi yeri enfeksiyonu oranları bakımından da gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmadı. Regresyon analizlerinde, postoperatif ağrı şiddetinin en önemli bağımsız belirleyicisinin vücut kitle indeksi (VKİ) olduğu; rektus kaslarının yeniden yaklaştırılmasının ağrı üzerinde bağımsız bir etkisinin olmadığı gösterildi. Her iki grupta da ağrı düzeylerinin zamanla belirgin şekilde azaldığı izlendi. x Sonuç: Primer sezaryen operasyonlarında rektus abdominis kaslarının yeniden yaklaştırılmasının, erken postoperatif dönemde ağrı düzeyi ve kısa dönem klinik sonuçlar üzerinde belirgin bir avantaj veya dezavantaj sağlamadığı görülmüştür. Bu cerrahi basamağın uygulanması, erken postoperatif ağrı açısından zorunlu bir gereklilik olarak değerlendirilmemeli; karar, cerrahın deneyimi ve intraoperatif koşullar doğrultusunda bireyselleştirilmelidir. Bulgularımız, sezaryen cerrahisinde teknik standardizasyonuna katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to retrospectively evaluate the effect of rectus abdominis muscle re-approximation during primary cesarean section on early postoperative pain and clinical outcomes. Materials and Methods: This retrospective, single-center, comparative study was conducted on 400 women who underwent primary cesarean delivery at the Konya City Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology between March 2024 and March 2025. Patients were divided into two groups according to whether rectus abdominis muscle re-approximation was performed during surgery: rectus reapproximation group (n=200) and non-re-approximation group (n=200). All cesarean deliveries were performed under spinal anesthesia using standardized surgical techniques. Postoperative pain intensity was assessed at the 24th and 48th hours using the Visual Analog Scale (VAS) through face-to-face interviews conducted by ward nurses. Secondary outcome measures included operative time, postoperative analgesic requirement, hematological parameters, and surgical site infection. Results: No statistically significant differences were observed between the groups in terms of VAS pain scores at the 24th and 48th postoperative hours (p>0,05). Similarly, no significant differences were found regarding operative time, length of hospital stay, postoperative analgesic consumption, hematological parameters or surgical site infection rates. Regression analyses demonstrated that body mass index (BMI) was the most significant independent predictor of postoperative pain severity, whereas rectus muscle re-approximation had no independent effect on pain outcomes. In both groups, pain scores decreased significantly over time. Conclusion: Rectus abdominis muscle re-approximation during primary cesarean delivery does not provide a significant advantage or disadvantage in terms of xii early postoperative pain or short-term clinical outcomes. Therefore, this surgical step should not be considered mandatory for pain control in the early postoperative period, and the decision to perform rectus muscle re-approximation may be individualized based on the surgeon's preference and intraoperative conditions. These findings contribute to the ongoing discussion regarding surgical technique standardization in cesarean delivery.