18–34 Hafta Arası Kısa Serviks Saptanan GebelerdeTransvajinal Ve Transperineal Ultrason İle ServikalUzunluk Ölçümünün Karşılaştırılması
COMPARISON OF CERVICAL LENGTH MEASUREMENTS BY TRANSVAGINAL AND TRANSPERINEAL ULTRASONOGRAPHY IN PREGNANT WOMEN WITH SHORT CERVIX DETECTED BETWEEN 18 AND 34 WEEKS OF GESTATION
- Tez No: 1006659
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ERENEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Kısa serviks, preterm doğum, servikal uzunluk, transperineal ultrasonografi, transvajinal ultrasonografi, Cervical length, preterm birth, short cervix, transperineal ultrasonography, transvaginal ultrasonography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
ÖZET 18–34 HAFTA ARASI KISA SERVİKS SAPTANAN GEBELERDE TRANSVAJİNAL VE TRANSPERİNEAL ULTRASON İLE SERVİKAL UZUNLUK ÖLÇÜMÜNÜN KARŞILAŞTIRILMASI Amaç: Bu çalışmanın amacı, 18–34 gebelik haftaları arasında kısa serviks saptanan tekil gebelerde transperineal ultrasonografi (TPUS) ve transvajinal ultrasonografi (TVUS) ile elde edilen servikal uzunluk ölçümlerini karşılaştırmak, iki yöntem arasındaki uyumu değerlendirmek ve işlem sırasında deneyimlenen ağrı düzeyini VAS ile karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Prospektif, gözlemsel ve karşılaştırmalı olarak planlanan bu çalışmaya, 18–34 gebelik haftaları arasında bulunan ve TVUS ile servikal uzunluğu 25 mm ve altında saptanan 100 tekil gebe dahil edildi. Tüm olgularda servikal uzunluk ölçümü aynı vizitte önce TPUS, ardından TVUS ile gerçekleştirildi. Her iki yöntemde üçer ölçüm alındı ve en kısa güvenilir değer kaydedildi. İşlem sırasında hissedilen ağrı düzeyi Vizüel Analog Skala (VAS) ile değerlendirildi. İstatistiksel analizde eşleştirilmiş karşılaştırmalar, korelasyon analizleri, sınıf içi korelasyon katsayısı (ICC) ve Bland–Altman analizi kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen gebelerin ortalama yaşı 27.86±5.49 yıl, ortalama gebelik haftası 28.44±4.44 hafta ve ortalama vücut kitle indeksi 27.97±4.76 kg/m² idi. TPUS ile ölçülen ortalama servikal uzunluk 17.65±5.57 mm, TVUS ile ölçülen ortalama servikal uzunluk ise 18.25±5.59 mm olarak bulundu. İki yöntem arasında çok güçlü korelasyon saptandı (Pearson r=0.990, p<0.001) ve ICC değeri 0.984 olarak hesaplandı. Bununla birlikte, TPUS ölçümleri TVUS'a göre ortalama 0.60 mm daha kısa bulundu ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0.001). Bland–Altman analizinde ortalama fark −0.60 mm, %95 uyum sınırları ise −2.15 mm ile +0.95 mm arasında hesaplandı. Hasta konforu açısından TPUS belirgin üstünlük gösterdi; TPUS için ortalama VAS skoru 0.24±0.57 iken, TVUS için bu değer 5.02±2.03 olarak bulundu (p<0.001). Sonuç: Kısa serviks saptanan tekil gebelerde TPUS ve TVUS ile elde edilen servikal uzunluk ölçümleri arasında yüksek düzeyde uyum bulunmaktadır. Bununla birlikte, TPUS'un servikal uzunluğu sistematik olarak hafif daha kısa ölçmesi viii nedeniyle iki yöntem klinik açıdan tamamen birbirinin yerine kullanılabilir değildir. TPUS'un VAS ile ölçülen ağrı düzeyi açısından belirgin üstünlük sağlaması, özellikle TVUS'un uygulanamadığı veya iyi tolere edilmediği durumlarda bu yöntemi yararlı bir seçenek haline getirmektedir. Tedavi kararını doğrudan etkileyecek servikal uzunluk ölçümlerinde ise referans yöntemin TVUS olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparıson Of Cervıcal Length Measurement By Transvagınal And Transperıneal Ultrasound In Pregnant Women Wıth Short Cervıx Between 18-34 Weeks Objective: The aim of this study was to compare cervical length measurements obtained by transperineal ultrasonography (TPUS) and transvaginal ultrasonography (TVUS) in singleton pregnancies with a short cervix between 18 and 34 weeks of gestation, to assess the agreement between the two methods, and to compare the level of pain experienced during each procedure using the Visual Analogue Scale (VAS). Materials and Methods: This prospective, observational, and comparative study included 100 singleton pregnant women between 18 and 34 weeks of gestation whose cervical length was measured as 25 mm or less by TVUS. In all cases, cervical length was measured during the same visit, first by TPUS and then by TVUS. Three measurements were obtained with each method, and the shortest reliable value was recorded. Pain experienced during the procedures was assessed using the Visual Analog Scale (VAS). Statistical analysis included paired comparisons, correlation analyses, intraclass correlation coefficient (ICC), and Bland–Altman analysis. Results: The mean age of the participants was 27.86±5.49 years, the mean gestational age was 28.44±4.44 weeks, and the mean body mass index was 27.97±4.76 kg/m². The mean cervical length was 17.65±5.57 mm with TPUS and 18.25±5.59 mm with TVUS. A very strong correlation was found between the two methods (Pearson r=0.990, p<0.001), and the ICC value was 0.984. However, TPUS measured cervical length 0.60 mm shorter on average than TVUS, and this difference was statistically significant (p<0.001). Bland–Altman analysis showed a mean bias of −0.60 mm, with 95% limits of agreement ranging from −2.15 mm to +0.95 mm. In terms of patient comfort, TPUS was significantly better tolerated; the mean VAS score was 0.24±0.57 for TPUS and 5.02±2.03 for TVUS (p<0.001). Conclusion: A high level of agreement exists between TPUS and TVUS for cervical length measurement in singleton pregnancies with a short cervix. However, as TPUS systematically measures cervical length slightly shorter than TVUS, the two methods cannot be considered fully interchangeable in clinical practice. The x significant advantage of TPUS in terms of VAS-measured pain levels makes it a valuable alternative, particularly in situations where TVUS cannot be performed or is poorly tolerated. TVUS should nonetheless be regarded as the reference method in clinical decisions directly influenced by cervical length measurement.