Kronik spontan ürtiker hastalarında serum IL-33, IL-25, ve TSLP düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum IL-33, IL-25, and TSLP levels in patients with chronic spontaneous urticaria
- Tez No: 1006660
- Danışmanlar: PROF. DR. EZGİ AKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: İnterlökin-25, İnterlökin-33, Kronik Spontan Ürtiker, Alarminler, Timik Stromal Lenfopoietin, Chronic Spontaneous Urticaria, Alarmins, Interleukin-25, Interleukin-33, Thymic Stromal Lymphopoietin
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kronik spontan ürtiker (KSÜ) hastalarında serum IL-33, IL-25 ve timik stromal lenfopoietin (TSLP) düzeylerinin değerlendirilmesi, bu parametrelerin sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılması ve klinik/laboratuvar özelliklerle ilişkilerinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Kliniği ile Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi İmmünoloji ve Alerji Kliniği tarafından 12 Ocak 2026-12 Mart 2026 tarihleri arasında yürütüldü. Çalışmaya, 18 yaşından büyük, klinik olarak KSÜ tanısı alan ve omalizumab başlanma endikasyonu bulunan 44 hasta ile 43 sağlıklı kontrol dahil edildi. Katılımcıların demografik özellikleri, sigara ve alkol kullanımı, anjiyoödem öyküsü, eşlik eden hastalıkları, vücut kitle indeksi, tam kan sayımı, C-reaktif protein, eritrosit sedimentasyon hızı, total immünoglobulin E, TSH, serbest T4, anti-TPO ve anti-tiroglobulin düzeyleri kaydedildi. Hasta grubunda Ürtiker Aktivite Skoru-7 (ÜAS7) değerlendirildi. Serum IL-33, IL-25 ve TSLP düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Bulgular: Serum IL-33, IL-25 ve TSLP düzeyleri açısından hasta ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (tümü için p>0,05). Hasta grubunda bu üç alarmin arasında da anlamlı korelasyon izlenmedi. Buna karşılık hasta grubunda vücut kitle indeksi, total immünoglobulin E, C-reaktif protein ve eritrosit sedimentasyon hızı kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksekti (tümü için p<0,001). Ayrıca anti-TPO ve anti-tiroglobulin pozitifliği hasta grubunda daha sık saptandı (sırasıyla p=0,006 ve p=0,004). TSH, serbest T4 ve eozinofil sayısı açısından anlamlı fark bulunmadı (tümü için p>0,05). Hasta grubunda IL-25 ile yaş (r=0,314; p=0,038), IL-33 ile yaş (r=0,357; p=0,017) arasında pozitif korelasyon; TSLP ile C-reaktif protein arasında ise güçlü pozitif korelasyon saptandı (r=0,853; p<0,001). Sonuç: Serum IL-33, IL-25 ve TSLP düzeyleri, KSÜ hastalarını sağlıklı kontrollerden ayırt etmede yeterli görünmemektedir. Bununla birlikte, alarmin ekseni KSÜ patogenezinde özellikle lokal deri mikroçevresi ve inflamasyonun erken basamakları açısından önemini korumaktadır. Daha geniş örneklemli, çok merkezli ve serum-doku birlikteliğini değerlendiren ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate serum IL-33, IL-25, and thymic stromal lymphopoietin (TSLP) levels in patients with chronic spontaneous urticaria (CSU), to compare these parameters with those of healthy controls, and to investigate their associations with clinical and laboratory characteristics. Materials and Methods: This study was conducted between January 12, 2026 and March 12, 2026 at the Dermatology and Venereology Clinic of Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital and the Immunology and Allergy Clinic of Süreyyapaşa Chest Diseases and Thoracic Surgery Training and Research Hospital. A total of 44 patients older than 18 years with clinically diagnosed CSU and indication for omalizumab treatment, and 43 healthy controls were included. Demographic characteristics, smoking and alcohol history, history of angioedema, comorbidities, body mass index, complete blood count, C-reactive protein, erythrocyte sedimentation rate, total immunoglobulin E, TSH, free T4, anti-TPO, and anti-thyroglobulin levels were recorded. Urticaria Activity Score over 7 days (UAS7) was assessed in the patient group. Serum IL-33, IL-25, and TSLP levels were measured by ELISA. Results: No statistically significant difference was found between the patient and control groups regarding serum IL-33, IL-25, and TSLP levels (all p>0.05). No significant inter-alarmin correlation was observed in the patient group. However, body mass index, total immunoglobulin E, C-reactive protein, and erythrocyte sedimentation rate were significantly higher in patients than in controls (all p<0.001). Anti-TPO and anti-thyroglobulin positivity were also more frequent in patients (p=0.006 and p=0.004, respectively). No significant difference was found in TSH, free T4, or eosinophil counts (all p>0.05). Positive correlations were found between IL-25 and age (r=0.314; p=0.038), and between IL-33 and age (r=0.357; p=0.017). A strong positive correlation was observed between TSLP and C-reactive protein (r=0.853; p<0.001). Conclusion: Serum IL-33, IL-25, and TSLP levels do not appear sufficient to discriminate CSU patients from healthy controls. Nevertheless, the alarmin axis remains relevant in CSU pathogenesis, particularly in the local skin microenvironment and early inflammatory pathways. Further large-scale, multicenter studies evaluating both serum and tissue expression are needed.