Topikal anestezik olarak kriyoterapi, anestezik sprey ve jel uygulamalarının karşılaştırmalı değerlendirilmesi
Comparative evaluation of cryotherapy, anesthetic spray, and gel applications as topical anesthetic agents
- Tez No: 1006733
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL ÖZMEN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental Anksiyete, Enjeksiyon Ağrısı, Kriyoterapi, Topikal Anestezi, Dental Anxiety, İnjection Pain, Cryotherapy, Topical Anesthesia
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ilk kez diş tedavisi planlanan 7-10 yaş aralığındaki çocuklarda enjeksiyon öncesi topikal anestezik olarak sprey, jel ve kriyoterapi uygulamalarının enjeksiyon ağrısı, anksiyete, fizyolojik yanıtlar, tat kabul edilebilirliği ve tedaviye uyum üzerine etkilerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Materyal ve Metod: Bu randomize klinik çalışmaya, Pedodonti Anabilim Dalı kliniğine başvuran 100 sağlıklı çocuk dahil edildi. Hastalar, %10 lidokain sprey, %20 benzokain jel, +4 °C'de soğutulmuş distile su ve +4 °C'de soğutulmuş lidokain sprey olacak şekilde dört gruba ayrıldı. Topikal uygulamaların ardından bukkal infiltratif anestezi yapıldı. Anksiyete, Modifiye Dental Anksiyete Skalası (MDAS) ve Görsel Yüz Skalası (FIS) ağrı Wong-Baker Faces Ağrı Değerlendirme Ölçeği (WBPRS) ile değerlendirildi. Fizyolojik parametreler olan nabız ve oksijen satürasyonu ise pulse-oksimetre cihazı ile ölçüldü. Tat kabul edilebilirliği Üç kategorili Hedonik Skala, tedaviye uyum FRANKL Davranış Değerlendirme Skalası ile kaydedildi. Veriler tekrarlı ölçümler varyans analizi ve non-parametrik testlerle analiz edildi. Bulgular: Gruplar arasında MDAS, FIS, WBPRS ve oksijen satürasyonu değerleri açısından anlamlı fark bulunmadı. (p > 0,05). Nabız değerlerinde zamana bağlı değişim izlenirken, kriyoterapi-distile su grubunda post-operatif dönemde azalma eğilimi görüldü. Tat kabul edilebilirliği açısından gruplar arasında fark saptanmadı (p>0,05). FRANKL skorları, kriyoterapi-distile su grubunda istatistiksel olarak daha yüksek bulundu (p<0,05). Sonuç: Kriyoterapi, anestezik sprey ve jel uygulamaları enjeksiyon ağrısı ve anksiyete kontrolü açısından benzer klinik etki göstermektedir. Soğutulmuş distile su ile uygulanan kriyoterapinin, tedaviye uyum açısından avantaj sağlayabileceği ve topikal anestezi açısından çocuk diş hekimliğinde güvenli ve uygulanabilir bir alternatif olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare the effects of cryotherapy, anesthetic spray, and gel applied prior to injection on pain, anxiety, physiological responses, taste acceptability, and treatment compliance in children aged 7-10 years undergoing dental treatment for the first time. Material and Methods: A total of 100 healthy children were randomly allocated into four groups: 10% lidocaine spray, 20% benzocaine gel, cryotherapy with distilled water cooled to +4 °C, and lidocaine spray cooled to +4 °C. Following topical application, buccal infiltration anesthesia was administered. Anxiety was assessed using the Modified Dental Anxiety Scale (MDAS) and Facial Image Scale (FIS), pain using the Wong-Baker Faces Pain Rating Scale (WBPRS), and physiological parameters using a pulse oximeter. Taste acceptability was evaluated with a three-point Hedonic Scale, and treatment compliance was recorded using the FRANKL Behavior Rating Scale. Data were analyzed using appropriate parametric and non-parametric tests. Results: No significant differences were observed among the groups regarding MDAS, FIS, WBPRS, oxygen saturation, or taste acceptability (p>0.05). A time-dependent change in pulse rate was noted, with a postoperative decrease tendency in the cryotherapy-distilled water group. FRANKL scores were significantly higher in the cryotherapy-distilled water group (p < 0.05). Conclusion: Cryotherapy, anesthetic spray, and gel showed similar effectiveness in controlling injection pain and anxiety. Cryotherapy with cooled distilled water may improve treatment compliance and represents a safe and practical alternative for topical anesthesia in pediatric dentistry.