Aile hekimlerinin yapay zekaya yönelik genel tutum, hazır bulunuşluk ve kaygılarının incelenmesi
An investigation of family physicians' general attitudes, readiness, and concerns toward artificial intelligence
  1. Tez No: 1006737
  2. Yazar: FATMA BOSTAN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ABDÜLKADİR AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, hazır bulunuşluk, kaygı, tutum, yapay zekâ, Anxiety, artificial intelligence, attitude, family medicine, readiness
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmada, Türkiye'de aktif olarak çalışan aile hekimlerinin yapay zekâ (YZ) uygulamalarına yönelik tutumları, bu teknolojilere karşı hazırlık düzeyleri ve kaygı durumları değerlendirilmiştir. Çalışmanın amacı, aile hekimlerinin YZ'yi kabul süreçlerini ve karşılaştıkları olası engelleri belirleyerek, YZ'nin birinci basamak sağlık hizmetlerine etkin ve etik biçimde entegrasyonu için tavsiyelerde bulunmayı amaçlamaktadır. YÖNTEM: Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikteki bu araştırma, 01.11.2024–28.09.2025 tarihleri arasında Türkiye genelinde yürütülmüştür. Veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan çevrimiçi anket aracılığıyla toplanmış; Yapay Zekâya Yönelik Genel Tutum Ölçeği, Tıbbi Yapay Zekâ Hazır Bulunuşluk Ölçeği ve Yapay Zekâ Kaygı Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcıların demografik özellikleri ile bilgi düzeyleri, YZ'ye ilişkin tutum, kaygı ve hazır bulunuşluk değişkenleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. BULGULAR: Araştırmaya 424 aile hekimi katılmıştır. Katılımcıların büyük çoğunluğu YZ'nin gelecekte aile hekimliği uygulamalarına destekleyici biçimde entegre edileceğini düşünmektedir. Bununla birlikte, hekimlerin önemli bir kısmı sınırlı bilgi ve uygulama deneyimine sahiptir. Erkek hekimlerin tutum düzeyleri daha yüksek bulunurken, kadın hekimlerin yapılandırma konularında daha duyarlı olduğu belirlenmiştir. Genç, bekâr ve çocuğu olmayan hekimler, YZ teknolojilerine karşı daha olumlu tutum sergilemiştir. SONUÇ: Sonuç olarak, aile hekimlerinin YZ'ye ilişkin tutumlarının bilgi, deneyim ve bireysel özelliklerle yakından ilişkili olduğu görülmüştür. YZ'ye dair farkındalık ve uygulama sıklığının artmasıyla olumlu tutum ve etik farkındalığın da yükseldiği saptanmıştır. Sağlık sistemine YZ'nin etkin biçimde entegre edilebilmesi için, uygulamalı ve etik temelli eğitimlerin geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: This study evaluated the attitudes of family physicians actively working in Turkey toward artificial intelligence (AI) applications, their preparedness for these technologies, and their levels of concern. The aim of the study is to identify the acceptance processes of AI among family physicians and the potential barriers they face, in order to provide recommendations for the effective and ethical integration of AI into primary healthcare services MATERIALS AND METHODS: This descriptive and cross-sectional study was conducted across Turkey between November 1, 2024, and September 28, 2025. Data were collected through an online survey developed by the researchers, and the General Attitude toward Artificial Intelligence Scale, Medical Artificial Intelligence Readiness Scale, and Artificial Intelligence Anxiety Scale were utilized. The relationships between participants' demographic characteristics and their knowledge levels, attitudes toward AI, anxiety, and readiness variables were examined. RESULTS: A total of 424 family physicians participated in the study. The majority believed that AI would play a supportive role in future family medicine practice. However, limited knowledge and practical experience with AI were noted among many participants. Male physicians demonstrated more positive attitudes, whereas female physicians showed greater sensitivity toward system structuring and governance issues. Younger, single, and childless physicians exhibited higher readiness and more favorable perceptions toward AI. CONCLUSION: In conclusion, family physicians' attitudes toward AI were found to be closely related to their knowledge, experience, and individual characteristics. Increased familiarity and engagement with AI were associated with stronger positive attitudes and higher ethical awareness. It is recommended that targeted, ethics-based, and practice-oriented educational programs be developed to support healthcare professionals in adapting to the integration of AI into clinical practice.