Aktin myozin üzerine etkili proteinlerin erken doğum eylemini öngörmede yeri
The role of actin-myosin associated proteins in predicting preterm labor
  1. Tez No: 1006738
  2. Yazar: ŞEYMA AKAGÜNDÜZ DİLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI GÖKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: preterm doğum, aktin, myozin, kalsiyum, kalmodulin, kaldesmon, nitrik oksit, hyaluronidaz, preterm birth, actin, myosin, calcium, calmodulin, caldesmon, nitricoxide, hyaluronidase
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Erken doğumun doğru bir şekilde tahmin edilerek erken doğum yapmayacak gebeleri belirlemektir. Bu şekilde tokoliz yan etkilerinin azaltılmasını, gereksiz tokoliz masrafı ve erken doğum yapacak gebeler için doğuma önceden hazırlık yapılmasını ve erken doğuma bağlı komplikasyonlardan korunmayı ve komplikasyonların yönetilmesinin kolaylaştırılmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem: Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine 20. gebelik haftasında başvuran, 24–37 gebelik haftası arasında erken doğum tehdidi öntanısı alan ve 37 hafta ve sonrasında miadında doğum yapan gebeler çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma grubu 24–37 gebelik haftasında erken doğum tehdidi ile başvuran, kontrol grubu ise ≥37 gebelik haftasında doğum eylemine giren gebelerden oluşmaktadır. Katılımcıların yaş, boy, kilo, ek hastalık, ilaç kullanımı, tıbbi özgeçmiş, sigara kullanımı ve sosyodemografik verileri kaydedilmiştir. İlk başvuru ve doğum sırasında alınan rutin kan örneklerinden 2 cc serum ayrılmış, numuneler -80°C'de saklanmıştır. Tüm örneklerde kalsiyum, kalmodulin, kaldesmon, nitrik oksit ve hyaluronidaz düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. Medyan değerlerin karşılaştırılmasında Mann-Whitney U testi kullanılmış, %95 güven düzeyinde p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Erken doğum tehdidi nedeni ile başvuran gebeler ile miadında doğum için başvuran gebeler arasında aktin myozin ilişkili proteinlerin çoğunda biyobelirteç olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Ancak hyaluronidaz düzeyi açısından doğum öncesi yapılan ölçümlerde erken doğum yapan grupta miadında doğum yapan gruba kıyasla yüksek saptanmıştır (p = 0,037). Sonuç: Bulgularımız sonucunda hyaluronidazın erken doğum eylemindeki gebelerde miadında doğum yapan gebelerden yüksek saptanması sonucunda bu molekülün preterm eylemin erken evrelerinde rol alabileceğini kanaatine varılsa da erken doğum eyleminde ana basamaklardan olan uterin kontraksiyonların temelinde etkili proteinler ile ilgili daha çok sayıda, geniş çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Preterm birth should be accurately predicted in order to identify pregnant women who are not likely to deliver preterm. In this way, we aimed to reduce the side effects of tocolysis, avoid unnecessary tocolysis costs, enable advance preparation for delivery in women who are likely to deliver preterm, and prevent preterm birth–related complications as well as facilitate their management. Materials and Methods: This study included pregnant women who presented to the Obstetrics and Gynecology Clinic of Manisa Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital at 20 weeks of gestation; those diagnosed with a risk of premature birth between 24 and 37 weeks of gestation; and those who delivered at term after 37 weeks. The study group consisted of pregnant women with a risk of premature birth between 24 and 37 weeks of gestation, while the control group consisted of pregnant women who went into labor ≥37 weeks of gestation. The age, number of male children, weight, comorbidities, medication use, medical history, smoking status and sociodemographic data of the participants were determined. 2 cc of serum was separated from routine blood samples taken at initial presentation and during delivery, and the samples were stored at -80°C until analysis. Calcium, calmodulin, caldesmon, nitricoxide, and hyaluronidase levels were measured in all samples using the ELISA method. The Mann-Whitney U test was used to compare median values, and p<0.05 was considered statistically significant at a 95% confidence level. Results: No significant differences were found in most actin–myosin–related proteins as biomarkers between pregnant women who presented with threatened preterm labor and those who presented for term delivery (p > 0.05). However, in pre-delivery measurements, the hyaluronidase level was found to be higher in the group that delivered preterm compared with the group that delivered at term (p = 0.037). Conclusion: Based on our findings, although the higher hyaluronidase levels observed in women with preterm labor compared with those who delivered at term suggest that this molecule may play a role in the early stages of preterm labor, larger and more comprehensive studies are still needed on the proteins that are fundamental to uterine contractions, which represent one of the main steps in the pathophysiology of preterm labor.