Zihinsel engelli çocukların ebeveynlerine uygulanan kahkaha yogasının stres düzeyi, tükenmişlik ve ebeveyn öz yeterliğine etkisi
The effect of laughter yoga on stress levels, burnout and parental self-efficacy in parents of children with intellectual disabilities
- Tez No: 1006739
- Danışmanlar: PROF. DR. BENGÜ ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kahkaha yogası, Stres, Tükenmişlik, Zihinsel engelli çocuklar, Öz yeterlilik, Laughter yoga, Stress, Burnout, Mentally retarded children, Self-efficacy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma orta ve ağır düzeyde zihinsel engelli çocukların ebeveynlerine uygulanan kahkaha yogasının algılanan stres, kortizol düzeyi, tükenmişlik ve ebeveyn öz yeterliğine etkisini incelemek amacıyla ön test–son test randomize kontrollü deneysel bir araştırma olarak tasarlanmıştır. Denizli ilinde bulunan iki özel eğitim uygulama okulunda Nisan-Mayıs 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Örneklem grubunu dahil edilme kriterlerini karşılayan ve araştırmayı katılmaya gönüllü olan 30 çalışma grubunda 32 kontrol grubunda olmak üzere toplam 62 anne oluşturmuştur. Veri toplama araçları olarak Tanımlayıcı Bilgi Formu, Ebeveyn Öz Yeterlik Ölçeği (EÖYÖ), Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MTÖ), Algılanan Stres Ölçeği-14 (ASÖ-14) kullanılmış ve kortizol düzeyleri tükürük analiziyle ölçülmüştür. Çalışma grubuna dört hafta boyunca haftada iki gün olmak üzere toplam sekiz seans kahkaha yogası uygulanmıştır. Veriler SPSS 25.0 (IBM SPSS Statistics 25) paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma ve kontrol grupları, araştırmanın başlangıcında sosyodemografik özellikler açısından birbirine benzer bulunmuştur. EÖYÖ ile MTÖ'nin alt boyutlarına ait puan ortalamaları incelendiğinde, grup x zaman etkileşiminin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır (p> 0,05). Buna karşın, ASÖ-14 toplam puanları açısından son testte gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu ve puan ortalamalarına ilişkin grup x zaman etkileşiminin de anlamlı düzeyde gerçekleştiği belirlenmiştir (F = 27,602; p <0,001; ηp²= 0,315). Tükürük kortizol düzeylerinin ortalamalarında ön ölçümde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken hem ara ölçümde hem de son ölçümde gruplar arasında anlamlı farklılıklar saptanmıştır (p <0,001). Ayrıca, kortizol düzeylerinin çalışma grubunda zamana bağlı olarak anlamlı düzeyde azaldığı ve bu değişime ilişkin grup x zaman etkileşiminin de istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (F = 34,823; p <0,001; ηp² = 0,367). Kahkaha yogası, zihinsel engelli çocukların annelerinde algılanan stres ve biyolojik stres göstergesi olan tükürük kortizol düzeylerinin azaltılmasında etkili bir müdahale olarak değerlendirilebilir. Aynı zamanda kahkaha yogası ebeveynlere yönelik psikososyal destek programlarında tamamlayıcı ve uygulanabilir bir yöntem olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
This study was designed as a pretest–posttest randomized controlled experimental study to examine the effects of laughter yoga on burnout, parental self-efficacy, perceived stress, and cortisol levels in parents of children with moderate to severe intellectual disabilities. The study was conducted 2025 in two special education schools in Türkiye. The sample consisted of 62 mothers who met the inclusion criteria, including 30 in the intervention group and 32 in the control group. Data were collected using a Sociodemographic Information Form, the Parenting Self-Efficacy Scale (PSES), the Maslach Burnout Inventory (MBI), and the Perceived Stress Scale–14 (PSS-14). Salivary cortisol levels were measured through saliva analysis as a biological indicator of stress. The intervention group participated in eight laughter yoga sessions over four weeks, while the control group received no intervention. Data were analyzed using SPSS 25.0 (IBM SPSS Statistics 25). The groups were comparable at baseline. Examination of the mean scores of the PSES and the subscales of the MBI revealed that the group x time interaction was not statistically significant (p> 0,05). In contrast, a statistically significant difference was observed between the groups in posttest PSS-14 total scores, and the group x time interaction effect for perceived stress was also found to be significant (F = 27,602; p <0,001; ηp² = 0,315). Cortisol levels did not differ at baseline but differed significantly at mid- and post-intervention (p <0,001). Additionally, cortisol levels in the intervention group decreased significantly over time, and the corresponding group x time interaction was statistically significant (F = 34,823; p <0,001; ηp² = 0,367). These findings suggest that laughter yoga is a feasible complementary intervention for reducing both psychological and physiological stress in mothers of children with intellectual disabilities and may be integrated into parent-focused psychosocial support programs.