Doğum sürecinde uygulanan İsveç masajı ve duşun, doğum ağrısı, memnuniyeti, konforu ve emzirme başarısına etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effects of Swedish massage and shower during labor on labor pain, satisfaction, comfort, and breastfeeding success: A randomized controlled study
- Tez No: 1006745
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR TİRYAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Doğum, Emzirme, Konfor, Masaj, Memnuniyet, Breastfeeding, Childbirth, Comfort, Massage, Pain, Satisfaction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, doğum sürecinde uygulanan İsveç masajı ve duşun, doğum ağrısı, memnuniyeti, konforu ve emzirme başarısına etkisini karşılaştırmak için yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Randomize kontrollü, trial number: NCT07151144 no ile kaydı oluşturulmuş olan çalışmanın örneklemini müdahale grubu 100 (50 duş ve 50 masaj) ve kontrol grubunda 50 olmak üzere 150 gebe oluşturmuştur. Müdahale grubunda masaj grubuna 3-4 cm ve 6-7 cm dilatasyon sonrası olmak üzere iki defa 20'şer dakika İsveç masajı uygulanmıştır. Duş grubuna 3-4 cm ve 6-7 cm dilatasyon sonrası olmak üzere iki defa 20'şer dakika tüm vücut ıslanacak şekilde duş aldırılmıştır. Bulgular: Uygulama sonrası kontrol grubunun VAS ölçümleri masaj ve duş grubuna göre daha yüksek bulunmuştur. Doğum memnuniyet puanları kontrol grubunda 101,20±9,56, masaj grubunda 108,50±9,35 ve duş grubunda 102,46±7,95 olarak bulunmuştur. Duş grubunda doğum sonu konfor ölçek puanı kontrol grubuna göre daha yüksek iken masaj grubunda psikospritüel konfor alt boyut puanı kontrol grubuna göre daha yüksektir. Müdahale sonrasında gruplar arasında Bristol emzirme başarısı ölçek puanı bakımından istatistiksel olarak anlamlı derecede bir farklılık bulunmamaktadır (p>0,05). Sonuç: Çalışma sonucunda İsveç masajı ve duş uygulamalarının hissedilen ağrıyı azaltma, doğum sonu konfor ve memnuniyeti arttırma gibi olumlu etkileri bulunmaktadır. Doğum memnuniyeti ve doğum sonu konfor düzeylerinin artması ile emzirme başarısında da yükselme sağlanabilir. Masaj ve duşun doğum memnuniyetine, doğum konforuna ve emzirme başarısına etkisini araştırmak için daha fazla çalışma yapılması önerilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine the effects of Swedish massage and showering during the childbirth process on birth satisfaction, comfort, and breastfeeding success. Materials and Methods: In this randomized controlled trial (Trial No: NCT07151144), a total of 150 pregnant women with no file records were included: 100 in the intervention group (50 shower and 50 massage) and 50 in the control group. The massage subgroup received Swedish massage twice for 20 minutes each at 3–4 cm and 6–7 cm cervical dilation. The shower subgroup received full-body showers twice for 20 minutes each at 3–4 cm and 6–7 cm dilation. Results: Post-intervention VAS scores of the control group were higher compared to the massage and shower groups. The mean birth satisfaction scores were 101.20±9.56 in the control group, 108.50±9.35 in the massage group, and 102.46±7.95 in the shower group. The shower group had higher postpartum comfort scores compared to the control group, while the massage group had higher psychospiritual comfort subdimension scores than the control group. There was no statistically significant difference between the groups in terms of Bristol Breastfeeding Assessment Tool scores after the intervention (p>0.05). Conclusion: The results indicate that Swedish massage and shower interventions reduce perceived pain and have positive effects on postpartum comfort and breastfeeding. Improvements in birth and postpartum comfort levels were also associated with increased breastfeeding success. Further studies are recommended to investigate the effects of massage and showering on birth satisfaction, birth comfort, and breastfeeding performance.