Kastrasyon dirençli metastatik prostat kanser hücreleri üzerinde tnık inhibitörü ve kobalaminin kombin etkisinin araştırılması
Investigation of the combined effect of tnik inhibitor and cobalamin on castration-resistant metastatic prostate cancer cells
  1. Tez No: 1006747
  2. Yazar: FATİH ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN KALELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptoz, Metastatik kastrasyon dirençli prostat kanseri, TNIK inhibitörü, Vitamin B12, EMT, Apoptosis, Metastatic castration-resistant prostate cancer, TNIK inhibitor, Vitamin B12, EMT
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Prostat kanseri, dünya genelinde erkeklerde en sık görülen malignitelerden biridir. Metastatik kastrasyona dirençli prostat kanseri (mCRPC), agresif davranış, kötü prognoz ve sınırlı tedavi yanıtı ile karakterizedir. Metastazda kritik rol oynayan epitelyal-mezenkimal geçiş (EMT), Wnt/β-katenin sinyal yolu tarafından düzenlenmektedir. Traf2 ve Nck ile etkileşen kinaz (TNIK), Wnt sinyal yolu aracılığıyla tümör progresyonunu desteklerken, TNIK inhibitörü NCB-0846 EMT ile ilişkili transkripsiyon faktörlerini baskılamaktadır. Reaktif oksijen türleri (ROS) de EMT'nin düzenlenmesinde rol oynarken, Vitamin B12'nin ROS seviyelerini azaltmaktadır. Ayrıca Vitamin B12 bazı anti-kanser ajanlar ile birlikte verildiğinde sinerjik etki göstermektedir. Bu çalışmada, NCB-0846 ve Vitamin B12'nin kombinasyonunun PC-3 prostat kanseri hücrelerinde apoptoz ve anti-kanser etkileri değerlendirilmiştir. GEREÇ VE YÖNTEM: NCB-0846 ve Vitamin B12'nin toksik etkisi WST-1 analizi ile belirlenmiştir. Apoptotik etkinin belirlenmesi amacıyla Annexin V analizi ve AO/PI boyaması yapılmıştır. Hücre siklusu analizi ile kombin uygulamanın hücre döngüsünde etkisi analiz edilmiş olup ve istatiksel analizler ile kontrol grubuna göre değişen hücre canlılığı, apoptotik ve siklus etkisi analiz edilmiştir. BULGULAR: NCB-0846 ve Vitamin B12'nin kombin etkisinin PC-3 hücrelerinde konsantrasyon ve inkübasyon süresine bağlı olarak canlılığı azalttığı bulunmuştur (p<0.01). Ayrıca PC-3 hücrelerinde apoptoza ve G2/M fazında tutuluma neden olduğu gözlemlenmiştir. SONUÇ: Bu çalışmada PC-3 hücrelerinde ilk kez NCB-0846 ile Vitamin B12 kombin olarak uygulanarak anti-kanser etkisi gözlemlenmiştir. Kombin tedavinin ayrı ayrı NCB-0846 ve Vitamin B12 uygulamasına göre daha fazla sitotoksik etkiye neden olduğu ve hücre-hücre bağlantılarında azalma, nükleer hasar ve apoptotik cisimciklerin gözlemlenmesi ile apoptoza neden olduğu bulunmuştur. Uzun vadede kombin tedavilerin mCRPC hastalarının tedavisinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVE: Prostate cancer is one of the most common malignancies among men worldwide. Metastatic castration-resistant prostate cancer (mCRPC) is characterized by aggressive behavior, poor prognosis, and limited response to therapy. Epithelial–mesenchymal transition (EMT), which plays a critical role in metastasis, is regulated by the Wnt/β-catenin signaling pathway. Traf2- and Nck-interacting kinase (TNIK) promotes tumor progression through Wnt signaling, while the TNIK inhibitor NCB-0846 suppresses EMT-associated transcription factors. Reactive oxygen species (ROS) also play an important role in regulating EMT, and Vitamin B12 has been shown to reduce ROS levels. Additionally, Vitamin B12 exhibits synergistic effects when combined with certain anticancer agents. In this study, the effects of combined NCB-0846 and Vitamin B12 treatment on apoptosis and anti-metastatic markers in PC-3 prostate cancer cells were evaluated. METHODS: The cytotoxic effects of NCB-0846 and Vitamin B12 were measured using the WST-1 assay. Apoptotic activity was assessed via Annexin V analysis and acridine orange/propidium iodide (AO/PI) staining. The effect of the combination treatment on the cell cycle was analyzed by cell cycle analysis, and statistical analyses were conducted to assess changes in cell viability, apoptosis, and cell cycle progression compared to the control group.RESULTS: The combination of NCB-0846 and Vitamin B12 was found to reduce cell viability in PC-3 cells in a concentration- and time-dependent manner (p<0.01). Furthermore, this combined treatment induced apoptosis and caused cell cycle arrest at the G2/M phase in PC-3 cells. CONCLUSION: This study, for the first time, demonstrated the combined NCB-0846 and Vitamin B12 treatment in PC-3 cells, resulting in an anticancer effect. The combination exerted a greater cytotoxic effect than either treatment alone, inducing apoptosis as evidenced by decreased cell–cell adhesion, nuclear damage, and the presence of apoptotic bodies. In the long term, combination therapies may contribute to improving the treatment process of patients with mCRPC.