Gözenekli manyetik silika partiküllerin sentezi ve çevre sularındaki antibiyotik uzaklaştırılmasında kullanımı
Synthesis of porous magnetic silica particles and their use in antibiotic removal in surrounding waters
- Tez No: 1006942
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotikler, Polimerler, Silikat, Antibiotics, Polymers, Silicate
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
Özet
Antibiyotik kirliliği ve bunun ekosistemler ile insan sağlığı üzerindeki etkisi konusundaki artan endişeler göz önüne alındığında, silika partikülleri kullanılarak antibiyotiklerin çevresel sulardan uzaklaştırılması artan bir ilgi alanıdır. Su kaynaklarındaki antibiyotikler, genellikle tarımsal akış, ilaç üretimi ve uygunsuz bertaraftan kaynaklanmakta ve antibiyotiğe dirençli bakterilerin gelişimine katkıda bulunmaktadır. Silika partiküller, antibiyotiklerin çevresel sudan uzaklaştırılması için kullanılması yüksek yüzey alanı, yüzey işlevselleştirilebilirliği, kimyasal ve termal kararlılığı, rejenerasyon ve yeniden kullanılabilirliği, fotokataliz (TiO2 gibi malzemelerle kaplandığında) veya membran filtrasyonu gibi diğer arıtma yöntemleriyle birleştirilebilirliği ve düşük toksisite gibi çeşitli avantajları sunmaktadır. Bu avantajlar, sentezlenen silika partiküllerini antibiyotiklerin çevresel sudan uzaklaştırılması için umut verici bir malzeme haline getirmekte ve bu önemli çevresel sorunun ele alınmasında hem sürdürülebilirlik hem de esneklik sunmaktadır. Bu çalışmada, çevre sularından antibiyotik uzaklaştırılması için gözenekli manyetit çekirdek- silika kabuk partiküller adsorban olarak sentezlenmiştir. Bu malzemelerin yapısı, zayıflatılmış toplam yansıma- Fourier dönüşümlü kızılötesi (ATR-FTIR) spektroskopisi, Dinamik Işık Saçılımı (DLS) ile partikül boyutu analizi, Alan Emisyon Elektron Mikroskobu (FESEM) ile yüzey morfolojisi ve BET analizi ile yüzey alanı ölçülerek karakterize edildi.
Özet (Çeviri)
Given the growing concerns about antibiotic pollution and its impact on ecosystems and human health, the removal of antibiotics from environmental waters using silica particles is a growing area of interest. Antibiotics in water sources generally originate from agricultural runoff, pharmaceutical production, and improper disposal, contributing to the development of antibiotic-resistant bacteria. Silica particles offer several advantages for the removal of antibiotics from environmental water, including high surface area, surface functionalizability, chemical and thermal stability, regeneration and reusability, compatibility with other treatment methods such as photocatalysis (when coated with materials like TiO2) or membrane filtration, and low toxicity. These advantages make synthesized silica particles a promising material for the removal of antibiotics from environmental water, offering both sustainability and flexibility in addressing this significant environmental problem. In this study, porous magnetite core-silica shell particles were synthesized as adsorbents for the removal of antibiotics from environmental waters. The structure of these materials was characterized by attenuated total reflection-Fourier transform infrared (ATR-FTIR) spectroscopy, particle size analysis by Dynamic Light Scattering (DLS), and surface morphology measurement by Field Emission Electron Microscopy (FESEM) and surface area by measurement BET analysis.