Çocuk hakları açısından futbolda uluslararası transfer yasağı
International transfer regulations in football with children rights
  1. Tez No: 1006982
  2. Yazar: AYŞE BETÜL ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR BURAK GEMALMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk hakları, FIFA, Spor Tahkim Mahkemesi, uluslararası transfer, futbol, çocuğun yüksek yararı, Children rights, FIFA, Court of Arbitration for Sport, international transfer, football, the best interests of the child
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Futbolun rekabetçi yapısı ve giderek bir endüstri halini alması sebebiyle çocuk futbolcular fiziki, psikolojik, cinsel, ekonomik sömürü ve insan kaçakçılığı tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bu sebeple spor mekanizmaları ulusal ve uluslararası düzeyde çocukların korunması amacıyla çalışmalar yapmaktadır. Bu bağlamda, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), çocukların uluslararası transferini yasaklamıştır. Çalışmamızın ilk bölümünde, transfer yasağının sebeplerinden ve çocukların korunması bakımından transferin usuli boyutundan bahsedilmiştir. İkinci bölümde transfer yasağı ve yasağın istisnaları Spor Tahkim Mahkemesi kararları çerçevesinde açıklanmıştır. Son bölümde ise transfer yasağının çocuğun yüksek yararına ve çocuk haklarına uygunluğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the competitive nature of football and its becoming an industry, minor football players face with physical, psychological, sexual, economic exploitation and human trafficking. Therefore, football authorities carry on works for the protection of children at the national and international level. In this regard, Fédération Internationale de Football Association (FIFA), has prohibited international transfer of minor players. In the first part of our study, reasons of prohibition of international transfer of minors and the procedural aspect of the transfer in terms of the protection of children are addressed. In the second part, prohibition and exceptions to international transfer are explained within the framework of the decisions of the Court of Arbitration for Sport. In the last part, referent FIFA regulations are evaluated compliance with the best interests of the child and the rights of the child.