Bariatrik cerrahide diyet memnuniyeti ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of diet satisfaction and quality of life in bariatric surgery
  1. Tez No: 1006998
  2. Yazar: NUR ATEŞ ŞAHİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER DEMİRSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Deontoloji ve Tıp Tarihi, Genel Cerrahi, Nutrition and Dietetics, Medical History and Ethics, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Bariatrik cerrahi, diyet memnuniyeti, yaşam kalitesi, Bariatric surgery, dietary satisfaction, quality of life
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın iki temel amacı bulunmaktadır. Birincisi cerrahi sonrası bireylerin yaşam kalitesini değerlendirmeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı geliştirmek ve ikincisi ise cerrahi sonrası diyet memnuniyetinin yaşam kalitesi üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Yöntem: Araştırmanın ilk aşamasında, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde bariatrik cerrahi geçirmiş 217 gönüllü katılımcıdan veri toplanmıştır. Lawshe tekniği doğrultusunda 32 uzmanın görüşü alınarak oluşturulan 54 maddelik, 5'li likert tipinde aday ölçek formu uygulanmıştır. İkinci aşamada ise aynı hastanede bariatrik cerrahi uygulanmış 26 katılımcının, cerrahi sonrası 10. ve 30. günlerde diyet memnuniyetleri ve yaşam kaliteleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Kaiser-Meyer-Olkin (KMO=0.857) ve Bartlett Küresellik Testi (χ²=8181.854; p<0.001) sonuçları ve yapılan faktör analizleri ile ölçeğe 50 maddelik dört alt boyutlu bir yapı belirlenmiştir.“Genel Sağlık Durumu”,“Psikolojik İyilik Hali”,“Bütüncül İyilik Hali”ve“Yaşam Tarzı Değişikliklerine Uyum”alt boyutları toplam varyansın %46.480'ini açıklamaktadır. İç tutarlılık katsayısıyla Cronbach alfa = 0.881 yüksek düzeyde güvenilir bir ölçek elde edilmiştir. Nihai ölçek ile cerrahi olmuş 26 katılımcının yaşam kalitelerinin cerrahi sonrası 30. günde (168.07±19.05), 10. güne (148.80±19.20) göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu (p<0.001) ve diyet memnuniyeti ile yaşam kalitesi arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bu araştırmayla bariatrik cerrahi sonrasında bireylerin fiziksel, psikolojik ve sosyal yönden bütüncül olarak değerlendirilebileceği, güvenilir ve geçerli bir yaşam kalitesi ölçeği geliştirilmiştir. Aynı zamanda cerrahi sonrasında, diyet memnuniyetinin yaşam kalitesini destekleyici bir unsur olduğu, hem klinik ekipler hem de sağlık sisteminin etik açıdan güçlü bir destek mekanizması sunmasının önemi vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study has two primary objectives: first, to develop a valid and reliable measurement tool to evaluate the quality of life of individuals following bariatric surgery, and second, to assess the impact of postoperative dietary satisfaction on quality of life. Method: In the first phase of the study, data were collected from 217 voluntary participants who underwent bariatric surgery at the Eskişehir Osmangazi University Health, Application, and Research Hospital. A 54-item, 5-point likert-type candidate scale, developed based on the opinions of 32 experts in accordance with the Lawshe technique, was administered. In the second phase, the dietary satisfaction and quality of life of 26 participants who underwent bariatric surgery at the same hospital were evaluated on the 10th and 30th days post-surgery. Results: Based on the results of the Kaiser-Meyer-Olkin (KMO=0.857) and Bartlett's Test of Sphericity (χ²=8181.854; p<0.001), a 50-item structure with four sub-dimensions was identified through factor analysis. The sub-dimensions“General Health Status,”“Psychological Well-being,”“Holistic Well-being,”and“Adaptation to Lifestyle Changes”explained 46.480% of the total variance. A highly reliable scale was achieved with a Cronbach's alpha internal consistency coefficient of 0.881. Using the final scale, it was determined that the quality of life of the 26 surgical participants on the 30th day post-surgery (168.07±19.05) was statistically significantly higher (p<0.001) compared to the 10th day (148.80±19.20), and a positive correlation was found between dietary satisfaction and quality of life. Conclusion: Through this research, a reliable and valid quality of life scale has been developed, enabling a holistic evaluation of individuals in physical, psychological, and social terms following bariatric surgery. Furthermore, it was determined that postoperative dietary satisfaction is a supportive factor for quality of life. The findings emphasize the importance of both clinical teams and the healthcare system providing an ethically robust support mechanism during the postoperative period.