Deprem bölgesinde görev alan sağlık personellerinin verdiği üreme sağlığı hizmetleri ve yaşadığı sorunlar
Reproductive health services provided by health personnel assigned to the earthquake region and the problems they encountered
- Tez No: 1007009
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ ÖZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Aile Planlaması Hizmetleri, Depremler, Doğum, Menstrüel Hijyen Ürünleri, Üreme Sağlığı Hizmetleri, Aile planlaması, Vajinal doğum, Family Planning Services, Earthquakes, Childbirth, Menstrual Hygiene Products, Reproductive Health Services, Family planning, Vaginal birth
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinde verilen üreme sağlığı hizmetlerini ve bu hizmetleri veren sağlık personellerinin yaşadığı sorunları belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipte olan araştırma, Aydın İl Sağlık Müdürlüğü tarafından deprem bölgesine görevlendirilen 190 sağlık personeli (kadın doğum uzman ve asistan hekimi, pratisyen hekim, hemşire ve ebe) ile yürütüldü. Veriler 20 Kasım 2024–20 Şubat 2025 tarihleri arasında soru formu kullanılarak toplandı. Analizde tanımlayıcı istatistikler kullanıldı. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 36 (35,99±9,58) olup %52,6'sı 23–33 yaş grubunda, %58,4'ü kadın ve %68,4'ü hemşireydi. Katılımcıların %38,4'ü beş yıldan az süredir çalıştığını, %52,6'sı afetlerde sağlık hizmetleri, %89,5'i ise afetlerde üreme sağlığı hizmetleri konusunda eğitim almadığını belirtti. Katılımcıların %53,2'si depremzedelerin herhangi bir üreme sağlığı sorunu nedeniyle başvurduğunu ifade etti. En sık başvuru nedenleri gebelik takibi (%39,6), doğum (%34,7) ve pelvik ağrı (%33,7) idi. Katılımcıların %82,8'i doğum öncesi bakım, %77,3'ü vajinal doğum, %56,0'ı sezaryen doğum ve %66,8'i lohusa takibi sırasında sorun yaşadığını bildirdi. Emzirme danışmanlığı verenlerin %69,8'i, aile planlaması danışmanlığı verenlerin %90'ı en az bir sorunla karşılaştı. En sık bildirilen sorunlar iletişim ve hijyen problemleriydi. Sonuç: Depremzedelerin üreme sağlığı başvurularında gebelik süreçleri ön plandadır. En önemli sorunlar sağlık altyapısındaki hasara bağlı hijyen yetersizliği ve dil farklılıklarına bağlı iletişim güçlükleridir. Bu alanda daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Materials and Methods: This descriptive study was conducted with 190 healthcare personnel (obstetricians, assistant physicians, general practitioners, nurses, and midwives) who were assigned to the earthquake zone by the Aydın Provincial Health Directorate. Data were collected using a questionnaire between November 20, 2024, and February 20, 2025. Descriptive statistics were used for the analysis. Results: The mean age of participants was 36 years (35.99±9.58), among those 52.6% were in the 23–33 age group, 58.4% were female and were 68.4% nurses. 38.4% of participants had been working for less than five years, 52.6% had not received training on health services in disasters, and 89.5% had not received formal on reproductive health services in disasters. 53.2% of participants stated that earthquake survivors sought care for any reproductive health issue. The most common reasons for seeking care were pregnancy follow-up (39.6%), childbirth (34.7%) and pelvic pain (33.7%). 82.8% of the participants reported experiencing problems during prenatal care, 77.3% during vaginal delivery, 56.0% during caesarean delivery and 66.8% during postpartum follow-up. Among those providing breastfeeding counseling, 69.8% encountered at least one problem, while 90% of those providing family planning counseling reported encountering at least one problem. The most frequently reported problems were related to communication and hygiene issues. Conclusion: Pregnancy-related processes are the primary reasons for the reproductive health visits of earthquake victims. The most important problems are hygiene deficiencies due to damage to the health infrastructure and communication difficulties due to language barriers. More scientific research is needed in this area.